Γιατί είναι απαράδεκτη η μελέτη για το κολυμβητήριο (γράφει ο Βασίλης Νίκας)

 

του Βασίλη Νίκα,
αρχιτέκτονα μηχανικού

Κατ’ αρχάς συμφωνώ με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Άργους – Μυκηνών για κατασκευή κολυμβητηρίου στην πόλη μας έστω και 25αρα πισίνα.

 

 

Αλλά ας δούμε τι είναι κολυμβητήριο…

 

Κολυμβητήριο δεν είναι ένας αθλητικός χώρος του «Σκάσε και κολύμπα». Το κολυμβητήριο είναι μια εκκλησία συνάθροισης των ανθρώπων που τους ενδιαφέρει ο υγρός στίβος, είναι ένας χώρος άθλησης και επικοινωνίας των παιδιών μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους και επαφής και γνωριμίας των γονέων τους.

 

 

Πώς θα λειτουργεί το κολυμβητήριο κατά τις ώρες αιχμής 4-8 το βράδυ.

 

 

Στη μικρή πισίνα θα κολυμπούν ανά ώρα 20 παιδιά ηλικίας 4-5-6 ετών που χρήζουν αρωγής, φροντίδας και παρακολούθησης, θα συνοδεύονται δε από τουλάχιστον 20 γονείς.

 

 

Στη μεγάλη πισίνα θα κολυμπούν 10–15 παιδιά ανά διαδρομή οπότε 10-15×6 = 60 έως 90 παιδιά, εκ των οποίων τα 20-30 μικρής ηλικίας 4-5-6 ετών που και αυτά χρήζουν αρωγής και φροντίδας, 20-30 γονείς.

 

 

Άρα ανά ώρα 60-80 γονείς θα προσέρχονται, θα ετοιμάζουν τα παιδιά τους για την προπόνηση και θα περιμένουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τους για να τα παραλάβουν.

 

Πρέπει να κατασκευαστεί μια αίθουσα αναμονής τουλάχιστον 80 μ2 που σε συνδυασμό με εξυπηρέτηση και εκμετάλλευση από το κυλικείο (για να είναι βιώσιμο) η αναμονή των γονέων να είναι ευχάριστη. Η αίθουσα αυτή πρέπει να έχει θέα και στη μικρή πισίνα και τη μεγάλη, ώστε οι γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους. Επίσης ο χώρος αυτός θα εξυπηρετήσει σεμινάρια των αθλητών, εκδηλώσεις και θα εξυπηρετήσει συναθροίσεις και εκδηλώσεις και άλλων φορέων της πόλης μας.

 

Στη συγκεκριμένη μελέτη και στα σχέδια του κολυμβητηρίου δεν προβλέπεται ούτε 1 μέτρο χώρου αναμονής των γονέων και συνοδών των παιδιών!

 

 

Επίσης τις ώρες προσέλευσης νέων αθλητών και αποχώρησης των προηγούμενων στο κολυμβητήριο, 100 νέοι γονείς και 100 νέα παιδιά συν άλλοι τόσοι οι προηγούμενοι και επιπλέον θα έχουν και τους σάκους τους.  Αυτό πάει να πει ότι 400 άτομα θα κυκλοφορούν την ίδια ώρα στα αποδυτήρια και τους διαδρόμους!

 

Με διάδρομο πλάτους 1 μ. προς την μικρή πισίνα και πλάτους 1,20 μ. στους διαδρόμους προς τα αποδυτήρια θα γίνεται το αδιαχώρητο!

 

 

Τα παιδιά των τμημάτων πρωταθλητισμού θα πρέπει να κάνουν προθέρμανση και ξηρά προπόνηση με ειδικά όργανα γυμναστικής…

 

Στη συγκεκριμένη μελέτη και στα σχέδια του κολυμβητηρίου δεν προβλέπεται τέτοιος ειδικός χώρος άθλησης!

 

 

Οι σύλλογοι για την άθληση των αθλητών και για την ασφάλεια των μικρών διαθέτουν ειδικά όργανα προπόνησης, όπως σανίδες, αφρώδεις σωλήνες, σωσίβια, βατραχοπέδιλα, βαρελάκια, χεράκια και αλλά όργανα τα οποία χρειάζεται αποθηκευτικός χώρος ανά σύλλογο τουλάχιστον 12 μ2, αυτά έχουν μεγάλο όγκο και δεν αποθηκεύονται σε κλωβούς (όπως είπαν κάποιοι άσχετοι με το άθλημα).

 

Στη συγκεκριμένη μελέτη και στα σχέδια του κολυμβητηρίου δεν προβλέπονται τέτοιοι αποθηκευτικοί χώροι για την εξυπηρέτηση των συλλόγων!

 

 

Το μεγάλο πρόβλημα για τη διεξαγωγή αγώνων στο κολυμβητήριο είναι η μη ύπαρξη κερκίδων. Χωρίς κερκίδες δεν υπάρχει δυνατότητα διεξαγωγής επίσημων αγώνων και ημερίδων. Κάποιοι άσχετοι με το άθλημα βγήκαν και είπαν ότι έχουν έγκριση από την Γ.Γ.Α. στο κουτοπόνηρο ερώτημα εάν μπορούν να διεξαχθούν επίσημοι αγώνες σε πισίνα 25×16. Και βέβαια απαντώ και εγώ, μπορείς να διεξάγεις επίσημους αγώνες σε πισίνα 25×16 αλλά οι αγώνες δεν είναι διαγωνισμοί που πας το παιδί σου να δώσει εξετάσεις και το περιμένεις στο απέναντι καφενείο μέχρι να τελειώσει. Οι αγώνες θέλουν θεατές και οι γονείς θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους να αγωνίζονται… Για να είναι επίσημοι αγώνες πρέπει να εγγραφούν στο καλεντάρι (πρόγραμμα) της Κ.Ο.Ε.. Πώς θα ενταχθούν στο καλεντάρι εφόσον δεν διαθέτει κερκίδες, δεν υπάρχει ούτε καν χώρος για το τραπέζι της γραμματείας!

 

Και άντε, εάν υπήρχαν κερκίδες να γινόταν ένας επίσημος αγώνας τον χρόνο. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε εύκολα (εάν υπάρξουν κερκίδες) να κάναμε ημερίδες κατηγοριών. Σας γνωρίζω ότι σε κάθε ημερίδα θα λαμβάνουν μέρος 200 αθλητές (δεν θα μπορούσε ο χώρος να εξυπηρετήσει περισσότερους), τους αθλητές αυτούς θα ακολουθούσαν τουλάχιστον 4 άτομα (μπαμπάς, μαμά, γιαγιά, παππούς ,θείος θεία κ.ά.) άρα 1.000 άτομα θα επισκέπτονταν την πόλη μας.

 

Στη συγκεκριμένη μελέτη και στα σχέδια του κολυμβητηρίου δεν προβλέπεται κατασκευή κερκίδων για τους θεατές!

 

 

Επίσης πρέπει να τοποθετηθούν και βατήρες στην άλλη πλευρά της πισίνας για να γίνεται η χρονομέτρηση των 25 μ.

 

 

Δεν γνωρίζω που βρήκαν τα συγκεκριμένα σχέδια του κολυμβητηρίου, δεν με ενδιαφέρει ποιος πλάσαρε αυτά τα σχέδια και δεν με ενδιαφέρει ποιος έκανε τελικά την μελέτη αυτή… Μετά από 38 χρόνια ενασχόλησης μου με τον Ν.Ο.Α., έχω επισκεφτεί σχεδόν όλα τα κολυμβητήρια της κεντρικής και νοτίου Ελλάδας και με τις γνώσεις μου ως Αρχιτέκτονας διαπιστώνω ότι η μελέτη κατασκευής του κολυμβητηρίου Άργους είναι απαράδεκτη και πρωτοτυπεί πανελλαδικά για ένα δημοτικό κολυμβητήριο!

 

 

Θεωρώ ότι αυτός που έκανε την μελέτη για το συγκεκριμένο κολυμβητήριο, εάν την έκανε, δεν έχει καμία γνώση και είναι άσχετος με τη λειτουργία ενός δημοτικού κολυμβητηρίου. Έκανε μια μελέτη κολυμβητηρίου για κολέγιο με οικότροφους μαθητές – αθλητές ή ένα κολυμβητήριο ιδιωτικού σχολείου ή κολυμβητήριο φοιτητικής λέσχης πανεπιστημίου!

 

 

Το κολυμβητήριο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα δεδομένα της πόλης μας για τη λειτουργία ενός δημοτικού κολυμβητηρίου που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα, στις απαιτήσεις και προσδοκίες της πόλης μας.

 

 

Δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους φορείς και δεν ρωτήθηκε η άποψη κανενός, ως όφειλε να κάνει ο δήμος μάλιστα όταν τα χρήματα κατασκευής του κολυμβητηρίου είναι δημοτικά.

 

 

Να σταματήσει ο δήμος οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια (και μην μας πουν ότι έχουν πάρει ήδη όλες τις εγκρίσεις, γιατί οι εγκρίσεις Δασαρχείου, Αρχαιολογίας και έγκριση δόμησης δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο) και να επανεξετάσει τη μελέτη, ώστε να κατασκευάσουμε ένα δημοτικό κολυμβητήριο με προδιαγραφές που να πληρούν τα δεδομένα και τις ανάγκες της πόλης μας.

 

 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ

 

Εφόσον τα χρήματα είναι δεδομένα, να μην κατασκευαστεί η στέγαση του κολυμβητηρίου τώρα αλλά να γίνει μελέτη και δημιουργία υποδομής κατασκευής της στέγασης στο μέλλον. Με τα χρήματα δε της στέγασης να γίνουν οι κερκίδες και από κάτω να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι χώροι ξηράς προπόνησης και οι αποθηκευτικοί χώροι εξυπηρέτησης των συλλόγων.

 

 

Απαραίτητη κρίνεται και η στέγαση της μικρής πισίνας εκμάθησης.

 

 

Για την εξοικονόμηση θέρμανσης της πισίνας να τοποθετηθούν ειδικές μεμβράνες – πάπλωμα το οποίο θα χρησιμοποιείται και όταν ολοκληρωθεί η στέγαση του χώρου (φωτογραφία).

 

 

Κατά αυτόν τον τρόπο μπορούμε αμέσως να κάνουμε αγώνες και έτσι θα δημιουργηθούν χώροι για την εξυπηρέτηση των αθλητών, των γονέων και των συλλόγων.

 

 

Παράλληλα να κατασκευαστεί η αίθουσα 80 μ2 αναμονής και εκδηλώσεων με θέα και στις 2 πισίνες, της οποίας η δαπάνη είναι 80 μ2 Χ 500 € = 40.000 € και θα προκύψει από την έκπτωση του εργολάβου, επειδή είναι κτιριακό έργο η έκπτωση θα είναι άνω του 45% και όταν ο προϋπολογισμός του όλου έργου είναι 1.722.000 € (η δαπάνη αυτή είναι ελάχιστη)!

 

 

Τελειώνοντας θα ήθελα να ζητήσω να επανεξετάσει ο Δήμος σοβαρά το θέμα κατασκευής του κολυμβητηρίου και να αναθεωρήσει τόσο τη μελέτη όσο και την τοποθέτηση στον προβλεπόμενο από το σχέδιο πόλης χώρο (αθλητικό κέντρο – οικόπεδο Μαρίνου).

 

 

Η αδιαλλαξία, η ξεροκεφαλιά και «εγώ τα ξέρω όλα» δεν θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για την λειτουργικότητα του κολυμβητηρίου.

 

 

Ακούσαμε πολλά αυτές τις ημέρες και θα ακούσω περισσότερα τις επόμενες (τις γνωστές ύβρεις και μπουρδολογίες, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις), γιατί μπορεί τώρα να διατυμπανίζουν την κατασκευή του έργου, αλλά με αυτού του είδους μελέτη και κατασκευή, το έργο θα γίνει μπούμερανγκ, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του κολυμβητηρίου και ο πιο αδαής γονέας θα το καταλάβει και θα αντιδράσει γιατί τα προβλήματα που αναφέρω θα είναι πλέον ορατά αλλά θα είναι και αργά!

 

 

Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν και άλλοι αδιαφορούν για ό,τι λέω και υπάρχουν μερικοί οι οποίοι λένε ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε τίποτα και τώρα που θα έχουμε φωνάζετε; (συνεχώς φωνασκούντες).

 

 

Δεν φτιάχνουμε κάθε μέρα κολυμβητήριο και αφού αποφάσισε η παρούσα δημοτική αρχή να το κατασκευάσει, θέλουμε το κολυμβητήριο να πληροί όλες τις εκείνες τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου… Και να εξυπηρετεί στους πολίτες και να αναβαθμίσει την πόλη μας.

 

 

Δεν πρέπει η πρεμούρα του δημάρχου στο να παρουσιάσει έργο να είναι εις βάρος του κολυμβητηρίου.

 

 

Εξάλλου τη δόξα της κατασκευής του κολυμβητηρίου εσείς θα την πάρετε… Τουλάχιστον να το κατασκευάσετε σωστά!

 

 

Και επειδή βγαίνουν και κάποιοι φερέφωνα και λένε ό,τι λένε, εγώ θα διερωτηθώ: Τι στο καλό τόσα χρόνια που έφερναν τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο; Δεν πήραν μυρουδιά από τη λειτουργία του συλλόγου μας και του κολυμβητηρίου;

 

 

Παραθέτω το σχέδιο της παρούσας μελέτης (για να διαμορφώσετε άποψη), τμήματος του κολυμβητηρίου με τις βασικές λειτουργίες, το υπόλοιπο είναι χώρος μηχανολογικού εξοπλισμού.

 

 

 

 

Παραθέτω φωτογραφίες του κλειστού κολυμβητηρίου της Γλυφάδας που είναι και αυτό 25 μέτρων πισίνα και διαθέτει και καταδύσεις στην ίδιων διαστάσεων πισίνα και το οποίο παρά την ηλικία του φαντάζει υπερσύγχρονο συγκρινόμενο με το σήμερα σχεδιαζόμενο δημοτικό κολυμβητήριο Άργους.

 

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 8πμ έως τις 10πμ, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στα ακόλουθα χωριά της Αργολίδας: Κουτσοπόδι, Στέρνα,...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων. Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήµου Ναυπλιέων, έχει προγραµµατιστεί για την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου,...

Αγανάκτηση για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή της ΕΠΣ Αργολίδας – Έμεινε για αρκετά λεπτά αναίσθητος

Αγανάκτηση επικρατεί στην ποδοσφαιρική Αργολίδα για το περιστατικό που συνέβη στο γήπεδο των Μεθάνων το απόγευμα της Τετάρτης 7/12: Μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 8πμ έως τις 10πμ, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στα ακόλουθα χωριά της Αργολίδας: Κουτσοπόδι, Στέρνα,...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων. Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήµου Ναυπλιέων, έχει προγραµµατιστεί για την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου,...

Αγανάκτηση για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή της ΕΠΣ Αργολίδας – Έμεινε για αρκετά λεπτά αναίσθητος

Αγανάκτηση επικρατεί στην ποδοσφαιρική Αργολίδα για το περιστατικό που συνέβη στο γήπεδο των Μεθάνων το απόγευμα της Τετάρτης 7/12: Μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα...

Ο Δημήτρης Καρούντζος υποψήφιος με το “Όραμα Δημιουργίας” του Δημήτρη Ορφανού

Ένας άνθρωπος με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά του Ναυπλίου συμπεριλαμβάνεται στην παράταξη "Όραμα Δημιουργίας" του Δημήτρη Ορφανού και θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές: Πρόκειται...

Πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ στη Βραζιλία για τον 15χρονο Αργείτη Θάνο Κορομπόκη

Μια μεγάλη διεθνή διάκριση απέσπασε η γνωστή ταινία του 15χρονου Αργείτη Θάνου Κορομπόκη με τον τίτλο "It’s me": Το βίντεο που πριν από ένα χρόνο...

Άργος: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για Έλληνες Εβραίους, Πόντιους, Μικρασιάτες

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, έγιναν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Μουντιάλ: Δημοσιογράφος πέθανε την ώρα του αγώνα – “Πιστεύω ότι τον σκότωσαν” λέει ο αδελφός του

Ο Aμερικανός δημοσιογράφος Γκραντ Γουόλ κατέρρευσε χθες Παρασκευή, ενώ...

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Ο Χαρίλαος Τρικούπης στη Βουλή, η απονομή του...

Ο Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καϊλή μετά την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς

Πηγή: www.efsyn.gr Ραγδαίες οι εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης, καθώς...

Ευχαριστήριο του Φώτη Δαμούλου για την επιτυχία της περιφερειακής έκθεσης “Πελοπόννησος Expo”

Ευχαριστήρια επιστολή του Φώτη Δαμούλου, προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας Αγαπητές...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων....