Ξεχωριστή επέτειος για την Άλωση του Παλαμηδίου στο Βουλευτικό

 

Δεν ήταν μόνο το πλήθος των πολιτών που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Βουλευτικού, ούτε οι σημαντικές παρουσίες αντιπροσώπων άλλων Συλλόγων που έκαναν ξεχωριστή την χθεσινή γιορτή (25-11-2017) του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» τιμώντας τη μνήμη του Πορθητή Στάικου Σταϊκόπουλου και την απελευθέρωση του Παλαμηδίου.
Ο μεστός, γεμάτος συμβολισμούς και συγκριτικές αναφορές στο σήμερα λόγος του ΓΓ του Συλλόγου Γιάννη Μακρή και οι βραβεύσεις των πολιτών που διακρίνονται για τη δράση τους, ήταν κυρίως οι στιγμές που συγκίνησαν βαθύτατα το κοινό και έδωσαν φέτος, πολύ περισσότερο από άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, την ευκαιρία να αναρωτηθούμε βαθιά μέσα μας για τη σχέση μας με τούτο τον τόπο. Ο Πρόεδρος του Παλαμήδη κ. Θεοδόσης Σπαντιδέας ήταν εκείνος που έθεσε πρώτος τους προβληματισμούς που πηγάζουν από μια τέτοια εκδήλωση και ο ΓΓ του Συλλόγου Γιάννης Μακρής εκείνος που παρουσίασε τους φανταστικούς διαλόγους με τους ήρωες.

 

Διάλογοι που μίλησαν στην ψυχή του κοινού καθώς ο ομιλητής ξεδίπλωνε χρωματίζοντας ανάλογα τη φωνή του, μια άλλη ποιοτική οπτική της επετειακής συνάθροισης. Οι ιστορικές διαδρομές στο λόγο του κ. Μακρή από τη θυσιαστική θανάτωση του Σωκράτη στον αυτοθυσιαστικό ηρωισμό του Σταϊκόπουλου, στέρεα δεμένες μεταξύ τους και συγκινητικά χρωματισμένες, ανέδειξαν τις ποιότητες που πηγάζουν από την ανάληψη της ατομικής ευθύνης και τη συμβολή στην εκδήλωση της συλλογικής ευθύνης. Ο ήρωας είναι ακριβώς ο άνθρωπος που μπορεί να φοβάται τη στιγμή που η ηρωική του πράξη θα τον οδηγήσει στο θάνατο, αλλά ξεπερνά το φόβο χάρη στην πίστη και τη συνείδησή της ευθύνης που έχει να υπηρετήσει το κοινό καλό. Παλέψαμε πολύ, τόνισε με έμφαση ο ομιλητής, και με λίγα εφόδια νικήσαμε δυνατούς εχθρούς, στη Σαλαμίνα, στο Παλαμήδι, στ’ αλβανικά βουνά! Αφήσαμε όμως έξω από τις μάχες μας τον πιο ύπουλο εχθρό: τον εαυτό μας. Στην ερώτηση γιατί να πιώ το κόνιο της δοκιμασίας αφού μπορώ να το αποφύγω και να περάσω καλά, η συνείδηση της ατομικής ευθύνης απαντά: για να μη γίνω γελοίος. Ο φιλόσοφος, ο αγωνιστής, ο πολιτικός, ο άνθρωπος του δημόσιου χώρου, που έχει συνείδηση του ρόλου, της θέσης και της ευθύνης του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο πίνει το κόνιο της δοκιμασίας ακριβώς για να λυτρώσει και να λυτρωθεί από το στίγμα εκείνου που προδίδει λόγους και στόχους. Αν λοιπόν σήμερα αξίζει να μνημονεύουμε τους ήρωες όπως ο Στάικος Σταϊκόπουλος είναι για να ξαναβρούμε την αίσθηση της αποστολής και τη συνείδηση της ευθύνης.

 

Το ίδιο συγκινητική υπήρξε η βράβευση του Λιμενάρχη Ναυπλίου κ. Σπύρου Μαρίνου. Ο ίδιος με μεγάλη δυσκολία κατόρθωσε να μιλήσει στο κοινό και του μετέδωσε τη συγκίνησή του, όταν ευχαρίστησε τη μητέρα του, την οικογένειά του, τους φίλους, τους συναδέλφους και την πόλη αυτή που στήριξαν και γέμισαν την ύπαρξη και τη δράση του. Άνθρωπος πράος και παραδειγματικά ευγενικός δεν έλλειψε, κυρίως τα χρόνια της κρίσης, από καμία δράση αλληλεγγύης. Η βράβευσή του ήταν μια απόφαση του ιστορικού Συλλόγου που χαροποίησε τους πάντες. Ο Σύλλογος τέλος βράβευσε και τους πρωτεύσαντες μαθητές των Λυκείων του Δήμου.

 

 

 

Ο Δήμαρχος κ. Δ. Κωστούρος, οι Βουλευτές Γ. Γκιόλας και Γ. Ανδριανός, η Αντιπεριφερειάρχης Ε. Παναγιωτοπούλου και η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ κ. Κωνσταντίνα Αναστασίου-Σμυρναίου, παρακολούθησαν την εκδήλωση και παρέδωσαν τα βραβεία. Η χορωδία του Θεοδόση Αντωνιάδη και πάλι με μια εξαιρετική εμφάνισή της τίμησε την εκδήλωση.

Γ. Κόνδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια