Δήμος Ναυπλιέων και εκκλησία (άρθρο του Μπάμπη Αντωνιάδη)

 

του Μπάμπη Αντωνιάδη,
δημοτικού συμβούλου της “Άλλης Πρότασης”

Ένα προσφιλές τα τελευταία χρόνια θέμα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι η χρηματοδότηση εκκλησιών της πόλης μας. Τα χρήματα προορίζονται είτε για εκκλησιαστικές εκδηλώσεις ή για μελέτες και στερεωτικές εργασίες που αφορούν εκκλησίες.

 

Είναι πράγματι γεγονός ότι εκκλησίες της πόλης είναι ταυτόχρονα και αξιόλογα ιστορικά μνημεία και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα: Ο Αγ. Γεώργιος έχει στατικά προβλήματα. Στον Αγ. Νικόλαο έπεσε η στέγη και είναι κλειστός. Ο Αγ. Σπυρίδωνας αντιμετωπίζει θέματα συντήρησης αγιογραφιών. Στον Αγ. Ιωάννη (δημοτική εκκλησία) έγιναν εργασίες στερέωσης της στέγης με λεφτά του δήμου.  Σε αυτά να προσθέσουμε το ενετικό κτήριο δίπλα στον Αγ. Γεώργιο με εικόνα εγκατάλειψης, που παρουσιάζεται ως κτήριο εκκλησιαστικής περιουσίας (και για το κτήριο αυτό υπάρχει μελέτη που παλαιότερα έχει πληρώσει ο δήμος). Ας μην ξεχάσουμε βέβαια την οικονομική συμμετοχή του δήμου στα θυρανοίξια της νέας εκκλησίας του Αγ. Λουκά και τη μελέτη για τη στέγαση του εκκλησιαστικού συσσιτίου στην Ευαγγελίστρια στην πρόταση ένταξης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Τα περισσότερα προβλήματα δεν είναι σημερινά αλλά οι διοικούντες της εκκλησίας δεν τα αντιμετώπιζαν, αφήνοντας να φτάσει «ο κόμπος στο κτένι».

 

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους για την οικονομική συμβολή του δήμου Ναυπλιέων στις εκκλησίες, μιλάμε για ποσό που υπερβαίνει τα 100.000 € τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

 

Σε όλα αυτά τα προβλήματα εντυπωσιακή είναι η απουσία της ίδιας της Εκκλησίας.  Ο επικεφαλής της εκκλησίας στο νομό δεν έχει υποβάλλει ποτέ κανένα αίτημα, δεν έχει απευθυνθεί ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο για τα προβλήματα. Όλα τα αιτήματα έρχονται πάντα τμηματικά για επιμέρους χρηματοδοτήσεις, με πρωτοβουλία των αντίστοιχων ιερωμένων.

 

Για το θέμα της οικονομικής σχέσης του δήμου με την Εκκλησία έχουμε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία είναι  η εξής:

 

Συνεργασία της εκκλησίας, του δήμου και των αρμόδιων υπηρεσιών για τις ανάγκες των κτηρίων και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν. Σε αυτό το προγραμματισμό προτεραιοτήτων και χρηματοδότησης, ο δήμος θα εξέταζε  τις δυνατότητες της δικής του οικονομικής συμμετοχής και ταυτόχρονα τις δυνατότητες συμμετοχής της Εκκλησίας αλλά και του κράτους. Δεν είναι δυνατόν όλα τα έξοδα των μελετών και των έργων να καλύπτονται από το δήμο και η ίδια η Εκκλησία να μην συμμετέχει οικονομικά για τα κτήριά της.  Ακόμα κι η μελέτη για τον Αγ. Γεώργιο καλύπτεται οικονομικά από την περιφερειακή διοίκηση. Επίσης, αναρωτιέμαι αν έχει προτεραιότητα ο καθαρισμός των αγιογραφιών στον Αγ. Σπυρίδωνα ή η μελέτη και οι εργασίες αποκατάστασης του Αγ. Νικολάου, που παραμένει κλειστός.  Παράλληλα, δεν θα πρέπει να έχουμε γνώση των προσπαθειών της ίδιας της εκκλησίας για τη δική της οικονομική συμμετοχή; Ο δήμος για παράδειγμα αγόρασε ένα κτήριο που ανήκει στην εκκλησία (το πρώτο φαρμακείο στον Μεγάλο Δρόμο). Τα λεφτά που θα πάρουν οι εκκλησίες του Αγ. Νικολάου, του Αγ. Γεωργίου και της Παναγίας  θα διατεθούν για τα προβλήματα των εκκλησιών ή θα καλύψουν άλλες ανάγκες; Μιλάμε για 585.000 € με κατανομή 50% στον Αγ Γεώργιο και από 25% στις άλλες δύο εκκλησίας. Μήπως επειδή υπάρχουν προβλήματα με τα κληροδοτήματα, θα πρέπει η Εκκλησία να εξετάσει τις εναλλακτικές δυνατότητες των σκοπών των κληροδοτημάτων, μια διαδικασία που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από χθες, τη στιγμή που οι εκκλησίες αντιμετωπίσουν τόσα σοβαρά προβλήματα;

 

Δεν διαφωνώ με την οικονομική συμβολή του δήμου στην προσπάθεια σωτηρίας εκκλησιών, πόσο μάλλον όταν αυτές αποτελούν σημαντικά ιστορικά μνημεία. Διαφωνώ με τον αποσπασματικό τρόπο αντιμετώπισης και εντυπωσιάζομαι από την αδιαφορία της Εκκλησίας να συμμετέχει  οικονομικά.  Ποια είναι η προσπάθεια της Εκκλησίας να κάνει γνωστά τα προβλήματα στους πιστούς και να εξετάσει τις εναλλακτικές δυνατότητες οικονομικής στήριξης;

 

Υ.Γ. 1 Στην οικονομική στήριξη δεν συνυπολογίζω την απόφαση για τη μη προσφυγή του δήμου στην υποβολή έφεσης για το θέμα της καταβολής των 427.495€ από την Εκκλησία στο δήμο, ποσό που έχει προκύψει από την ένταξη οικοπέδου 9.105,85 τ.μ. της Εκκλησίας στο σχέδιο πόλης Ναυπλίου το 1998.

 

Υ.Γ. 2 Και φυσικά διαφωνήσαμε με την πρόσφατη απόφαση παραχώρησης 35.000 €, με τη διαδικασία της επιχορήγησης στον Αγ. Σπυρίδωνα, γιατί, πέρα από αυτά που προαναφέραμε, αφενός ο δήμος δεν μπορεί, με αυτή τη διαδικασία, να ελέγξει τη διαχείριση του χρήματος και αφετέρου εξαντλείται η δυνατότητα επιχορηγήσεων άλλων φορέων, καθώς το ποσό έχει εκταμιευτεί από το ποσοστό του 1.5 % των τακτικών εσόδων, που προβλέπει ο νόμος για τις επιχορηγήσεις.

 

 

1 σχόλιο

  1. Δηλαδή η εκκλησία θέλει να μας πείσει ότι δεν έχει χρήματα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να διορθώσει τις ζημιές στα κτήριά της;Αν συνέβαινε οπουδήποτε αλλού θα γίνονταν περικοπές…ας κάνει κι αυτή για να μπορέσει.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια