Διεθνές συνέδριο για την εκατονταετηρίδα Ρωσικής Επανάστασης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Οι ξένοι ομιλητές

 

Συνεχίζεται η προετοιμασία για το Διεθνές συνέδριο “Εκατονταετηρίδα Ρωσικής Επανάστασης: Σκέψεις για τον 21ο αιώνα.” που συνδιοργανώνουν το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Cooperative Institute for Transnational Studies και το California School of Integral Studies και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κόρινθο από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου 2017.

 

Το συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό και θα δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης
για όσους το επιθυμούν μετά από αίτηση.

 

Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές διεθνούς κύρους συμμετέχουν με ομιλίες τους στις θεματικές του συνεδρίου, ενώ παρουσιάσεις ελληνικών και ξένων βιβλίων με πάνελ ομιλητών πλαισιώνουν το κυρίως πρόγραμμα. Μεταξύ των ξένων ομιλητών συγκαταλέγονται:

 

Ana Dinerstein: Πολιτικός κοινωνιολόγος με τομείς ειδίκευσης τα κοινωνικά και εργατικά κινήματα και την αυτόνομη οργάνωση. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Bath και είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων με θέματα εργασίας και κοινωνικών κινημάτων, κινημάτων διαμαρτυρίας, κοινωνικής χειραφέτησης, μαρξιστικής θεωρίας και πολιτικής που αφορά την εφαρμογή πολιτικών.

 

Helena Sheehan: Ιστορικός της επιστήμης και συγγραφέας. Επίτιμη καθηγήτρια επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cape Town.Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντά αφορούν τις επιστήμες της επικοινωνίας, την πολιτική και φιλοσοφικά (ιδιαίτερα μαρξιστικά) θέματα.

 

John Holloway: Μαρξιστής κοινωνιολόγος και φιλόσοφος, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Puebla. Το έργο του συνδέεται στενά με το κίνημα των Ζαπατίστας στο Μεξικό, όπου και διαμένει από το 1991. Έχει ασχοληθεί με το «Κίνημα Abahlali baseMjondolo» στη Νότια Αφρική και το «Κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης» στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

 

Leo Victor Panitch: Καθηγητής Διακεκριμένων Ερευνών Πολιτικής Επιστήμης και της Καναδικής έδρας Έρευνας στη Συγκριτική Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης (Καναδάς). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από εκατό επιστημονικά άρθρα και έχει εκδώσει εννέα βιβλία, μεταξύ των οποίων: Η πολιτική κρίση της εργατικής τάξης: Δοκίμια για την Εργασία και το Κράτος (1986), Το Τέλος του Κοινοβουλευτικού Σοσιαλισμού: Από τη Νέα Αριστερά στο Νέο Εργατικό (2001) και το Ανανέωση Σοσιαλισμός: Μετασχηματισμός της δημοκρατίας, της στρατηγικής και της φαντασίας (2008).

 

Teivo Teivainen: Καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και ιδρυτικός διευθυντής του προγράμματος «Για τη δημοκρατία και τον Παγκόσμιο Μετασχηματισμό» στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του San Marcos στη Λίμα του Περού. Ανάμεσα στα επιστημονικά του ενδιαφέροντά συγκαταλέγονται: η σχέση καπιταλισμού και δημοκρατίας, η πολιτική φύση των μη κρατικών φορέων, οι διακρατικές εταιρείες και τα κοινωνικά κινήματα.

 

Andrej Grubačić: Καθηγητής Ανθρωπολογίας, θεωρητικός της αναρχίας. Έχει γράψει για τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια στην παγκόσμια ιστορία, τη θεωρία των παγκόσμιων συστημάτων, τον αναρχισμό και την ιστορία των Βαλκανίων. Υποστηρικτής μιας αναρχικής προσέγγισης στη θεωρία των παγκόσμιων συστημάτων, από τους πρωταγωνιστές του «νέου αναρχισμού», μέλος της αντι-αυταρχικής πτέρυγας του κινήματος για παγκόσμια δικαιοσύνη και μέλος του Διεθνούς Οργανισμού «Για μια Συμμετοχική Κοινωνία».

 

Boris Yulyevich Kagarlitsky: Ρώσος μαρξιστής θεωρητικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος που υπήρξε πολιτικός αντιφρονούντας στη Σοβιετική Ένωση και στη μετα-σοβιετική Ρωσία. Είναι συντονιστής του έργου «Global Crisis» (παγκόσμια κρίση) του Διεθνούς Ινστιτούτου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων (IGSO) στη Μόσχα. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η δυτική και η ρωσική φιλοσοφία, η θεωρία των παγκόσμιων συστημάτων, κοινωνικά θέματα όπως η πάλη των τάξεων και η εργασία.

 

Ravi Kumar: Πρόεδρος στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Ασίας. Συν-εκδότης μίας σειράς βιβλίων με τίτλο Κοινωνικά Κινήματα, Αντίσταση και Μετασχηματιστική Δράση, Συζητήσεις για τη Νότια Ασία, συνεργαζόμενος εκδότης του έργου «Κοινωνία και Πολιτισμός στη Νότια Ασία» και εκδότης Νότιας Ασίας της Περιοδικής Σπουδών Πολιτικής Εκπαίδευσης. Ο τομέας της έρευνάς του περιλαμβάνει την πολιτική οικονομία της πολιτικής ταυτότητας, τα κοινωνικά κινήματα, τις νεοφιλελεύθερες επιπτώσεις στην εκπαίδευση και τις διαδικασίες παραγωγής γνώσης.

 

Kenneth Surin: Καθηγητής λογοτεχνίας και θρησκείας και κριτικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Duke. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αναλυτικός φιλόσοφος. Οι τομείς διδασκαλίας του περιλαμβάνουν αγγλόφωνες λογοτεχνίες εκτός Αγγλίας, φιλοσοφία, κριτική θεωρία, μαρξισμό, θεωρία του κράτους και διεθνή πολιτική οικονομία.

Sharmini Peries: Δημοσιογράφος και συνιδρυτής του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού δικτύου «The Real News Network». Ειδική Σύμβουλος για την Οικονομία και το Εμπόριο του Πρόεδρου της Βενεζουέλας Ουγκό Τσάβες κατά το διάστημα 2003-2007, εκτελεστική διευθύντρια της Επιτροπής Συστημικού Ρατσισμού, συμμετέχει στην οργάνωση «Για την Ελευθερία της Έκφρασης» και «Καναδοί Δημοσιογράφοι για την Ελεύθερη Έκφραση», στο «Συμβούλιο Υπηρεσιών των Οργάνων του Οντάριο» και στην «Ομάδα Ελέγχου του Κώδικα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Οντάριο (Καναδάς).

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια