Δύο εκθέσεις (ζωγραφικής και χαρακτικής) για δύο μήνες στο «Φουγάρο»

Έργο του χαράκτη Χριστόφορου Κατσαδιώτη

 

 

Η έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Χάρου

 

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, το ΦΟΥΓΑΡΟ εγκαινιάζει μια μεγάλη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Χάρου με έργα της περιόδου 2011- 2017. Η έκθεση θα παρουσιάσει πολλά νέα έργα του γνωστού εικαστικού και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

 

Κάθε έργο της έκθεσης αυτής, μικρό ή μεγάλο σε κλίμακα, είναι ένα αυτοτελές σύμπαν. Άλλοτε φωτεινό και ζωντανό, ανοίγει στα μάτια του αποδέκτη του έναν ολόκληρο κόσμο που γιορτάζει φωνάζοντας την ίδια του την ύπαρξη. Άλλοτε πάλι πιο μυστηριακό και υποβλητικό, μαγνητίζει το θεατή, μιλώντας του ψιθυριστά σε μια συναισθηματική παγκόσμια γλώσσα συνειρμών και αναμνήσεων.

 

Ο συνεκτικός κρίκος ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους είναι το χρώμα που θριαμβεύει πανηγυρικά. Ο Μανώλης Χάρος φαίνεται να γνωρίζει καλά τη δύναμη του δυσκολότερου ζωγραφικού στοιχείου και με αυθόρμητη μαεστρία το ζεύει στο άρμα μιας ηρακλείτειας «παλίντονης» αρμονίας. Χρησιμοποιεί το χρώμα γενναιόδωρα, αλλά σοφά και οικονομημένα στην ουσία του, μεταρσιώνοντας τις ποιότητές του – τη διαλλακτική διαφάνεια, τη σίγουρη διαύγεια, τη λακωνική αδιαπερατότητα ή την εμπρηστική αντίθεση – σε αυτόφωτες αξίες.

 

Τέλος, η ζωγραφική αυτή διέπεται από έναν χαρακτηριστικά εύγλωττο κώδικα συμβόλων, που μπροστά στα μάτια μας αφήνουν το χέρι του δημιουργού και πιάνουν το δικό μας. Το πλοίο, το δέντρο, το λουλούδι, ο δρόμος, η θάλασσα, το σπίτι και ο άνθρωπος ξυπνούν νωρίς στην προσωπική «Αρκαδία» του καλλιτέχνη για να ταξιδέψουν στο προσωπικό και το συλλογικό μας υποσυνείδητο, υπογραμμίζοντας με ένα κλείσιμο του ματιού τη σημασία ενός οικείου καταφυγίου ονείρων και επιθυμίας.

 

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο, prints και πολλαπλά του Μανώλη Χάρου, ενώ θα πλαισιωθεί από εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Ώρες λειτουργίας:

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 7/10 – Κυριακή 3/12 2017
Εγκαίνια | Σάββατο 7 Οκτωβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα
Τετάρτη με Παρασκευή 11πμ – 3μμ & 5 – 9μμ
Σάββατο & Κυριακή 12μμ – 10μμ

 

 

Η έκθεση χαρακτικής του Χριστόφορου Κατσαδιώτη

 

Το ΦΟΥΓΑΡΟ εγκαινιάζει, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, την έκθεση χαρακτικής του Χριστόφορου Κατσαδιώτη με τίτλο “Ποιητικά περιστατικά”. Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτικά έργα φτιαγμένα με τις επίπονες τεχνικές της οξυγραφίας, δηλαδή της “γραφής” με οξέα πάνω σε μεταλλική μήτρα , η οποία, στη συνέχεια, τυπώνεται σε χαρτί. Η έκθεση θα διαρκέσει απο τις 7 Οκτωβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017.

 

Ο καλλιτέχνης που ζεί κυρίως στο Παρίσι τα τελευταία χρόνια, έχει πραγματοποιήσει 10 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα. Οι δύο τελευταίες εκθέσεις του έγιναν στο Παρίσι, στην Galerie του Μουσείου Brut Art “ Halle Saint Pierre” (“Η εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας “) και στη Galerie “De L’Angle” (“Ρομαντικό Δείπνο”).

 

Όπως γράφει και ο Gabriel Garcia Marquez στα 100 Χρόνια Μοναξιάς:«Οι μήτρες πρέπει να είναι δουλεμένες με την ασύλληπτη υπομονή της απογοήτευσης, μια συνεχής, σχεδόν απελπισμένη διαδικασία, δίχως τέλος…». Στα έργα του Κατσαδιώτη, όμως, βρίσκουμε μια ιδιαιτερότητα: τα πολλαπλά πανομοιότυπα αντίτυπα της χαρακτικής γίνονται μοναδικά έργα καθώς, μετά τη διαδικασία του τυπώματος στην πρέσα, ο καλλιτέχνης κόβει τα χαρακτικά του και τα ράβει με το αντίστοιχο χρώμα κλωστής, με σχεδόν αδιόρατες βελονιές πάνω σε άλλα χαρακτικά, δημιουργώντας νέες συνθέσεις. Τα νέα έργα, ως χαρακτικά παζλ πλέον, αποτελούμενα από μικρά και μεγάλα κομμάτια πολλών και διαφορετικών τυπωμάτων, αποκτούν μια εναλλακτική ερμηνεία κατά την «ανάγνωσή» τους. Έτσι, τα Ποιητικά Περιστατικά, με την ιδιαίτερη αισθητική τους, υπαινίσσονται μια γλυκόπικρη αλήθεια που κρύβεται κάπου εκεί μέσα.

 

Η θεματολογία των έργων σχετίζεται με ιδιότυπες εικαστικές σημειώσεις του καλλιτέχνη πάνω σε ένα βιωματικό, αυτοαναφορικό πεδίο, γέρνοντας προς την σκληρή ευγένεια του περιθωρίου. Τολμά έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης με τον εαυτό μας και των μεταξύ μας συμπεριφορών. Καταφέρνει να δώσει στο εικαστικό έργο του μια ποιητική ερμηνεία, μέσα από το προσωπικό του πρίσμα για τον κόσμο γύρω του. Χρησιμοποιεί απαλά χρώματα και τις διάφανες υφές της χάραξης για να περιγράψει κατασταλαγμένα πλέον Ποιητικά Περιστατικά μέσα από μια ωμή προσωπική αλήθεια.

 

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο, ενώ θα πλαισιωθεί από εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Παράλληλα με την έκθεση, θα προβάλλεται το “Carousel”, μια ταινία animation βασισμένη αποκλειστικά στην τέχνη της χαρακτικής και, πιο συγκεκριμένα, της έντυπης βαθυτυπίας.

 

Ώρες λειτουργίας:

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 7/10 – Κυριακή 3/12 2017
Εγκαίνια | Σάββατο 7 Οκτωβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα
Τετάρτη έως Κυριακή από τις 9πμ έως αργά

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια