Αργολίδα: συνάντηση «Αλληλεγγύης»

 

Μια από τις σημαντικότερες πανελλήνιες συναντήσεις πραγματοποιήθηκε για ένα τριήμερο στην Αργολίδα (30/9-2/10), μεταξύ Συλλόγων καρκινοπαθών και φίλων με οικοδέσποινα τη δική μας «Αλληλεγγύη» (ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ). Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του 9ου Ανταμώματος Συλλόγων Καρκινοπαθών και Φίλων με συμμετοχή περισσότερων από 600 μέλη και φίλους και ιδιαίτερη παρουσία των Συλλόγων της Β.Ελλάδας.

 

Ο πίνακας της Ντιάνας Αντωνακάτου

Την ιστοσελίδα του Συλλόγου Έβρου – Αλεξανδρούπολης, κοσμούσε εδώ και μέρες ο πίνακας της αείμνηστης Ντιάνας Αντωνακάτου με τους νέο-κλασικούς κτηριακούς θησαυρούς του Ναυπλίου, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες των Συλλόγων που συμμετείχαν είχαν αναρτηθεί προγράμματα ξεναγήσεων. Πάτρα, Βέροια, Γιαννιτσά, Δράμα, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Έδεσσα, Εορδαία-Πτολεμαΐδα, Κιλκίς, Κοζάνη, Ξάνθη, Ροδόπη, Χίος!

 

Οι πόλεις, οι άνθρωποί τους και οι εμπειρίες τους συναντήθηκαν στην Αργολίδα, ξεναγήθηκαν στους ιστορικούς χώρους της και τις ομορφιές της και έδωσαν έναν δυνατό τόνο αισιοδοξίας και χαράς για ζωή. Η χαρούμενη τελική συνάντηση στο κέντρο «Pantazis Royal» επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο το υψηλό ηθικό των μελών των Συλλόγων αυτών και υπενθύμισε σε όλους εμάς πως ο αγώνας της ζωής περνά υποχρεωτικά μέσα από κοινές δράσεις και έμπρακτες αποδείξεις αλληλεγγύης με όσες και όσους βιώνουν άμεσα το ζήτημα της νόσου αλλά και των άλλων μεγάλων θεμάτων υγείας που απασχολούν ολοένα και πιο έντονα τις σύγχρονες κοινωνίες.

 

 

Από την άποψη αυτή, οι περιοδικές επαφές μεταξύ των Συλλόγων Καρκινοπαθών είναι σημαντικές αφού επιτρέπουν την ανταλλαγή εμπειριών, την συναντίληψη σε θέματα οργάνωσης, πληροφόρησης και στοχευμένων δράσεων στο επίπεδο των τοπικών πληθυσμών και τον συντονισμό των δράσεων ευαισθητοποίησης και στήριξης για τα θέματα υγείας.

 

Η αείμνηστη Χριστίνα Μπαρλιά

Ο οικοδεσπότης ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ. Αργολίδας επέλεξε την καλύτερη εποχιακά στιγμή για να κάνει πραγματικότητα μια ιδέα της αείμνηστης πρώτης Προέδρου του κ. Χριστίνας Μπαρλιά. Το υπενθύμισε στο καλωσόρισμα η κ. Μαρία Γέμελα και σημείωσε τη σημασία που έχει το αντάμωμα για τη συνεχιζόμενη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Συλλόγων. Όλοι αυτοί οι Σύλλογοι έχουν αναπτύξει σημαντικές δράσεις αλληλεγγύης και προγράμματα πληροφόρησης, πρόληψης, εμψύχωσης με κοινά σημεία και αναφορές. Επομένως, με τις περιοδικές επαφές ενισχύεται ένα πανελλήνιο δίκτυο αλληλεγγύης εξαιρετικά δραστήριο. Τα θερμά λόγια που χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που συμμετείχαν στο 9ο Αντάμωμα, αναδεικνύουν ακριβώς τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται στην κοινή πορεία και δράση.

 

 

Είναι σημαντικό να θυμίσουμε και πάλι πως η «Αλληλεγγύη» στην Αργολίδα έχει ήδη αναπτύξει, μεταξύ άλλων, δράσεις εμψύχωσης με την εποπτεία και οργάνωση της ψυχολόγου κας Ελισσάβετ Γεωργίου. Όπως επίσης σημαντικό έργο προσφέρουν οι ομάδες διακοπής καπνίσματος το συντονισμό των οποίων έχει η ψυχολόγος κας Εμμανουέλας Κούρου. Κεφαλαιώδης στο επίπεδο της πρόληψης ήταν και η δράση «Εκπαίδευση Γυναικών στην Αυτοεξέταση-Υπέρηχος μαστού», που κινητοποίησε ολόκληρη την τοπική κοινωνία για ένα θέμα που πιστεύαμε πως ήταν, όπως και πολλά άλλα, αυτονόητο στη σύγχρονη εποχή. Επομένως, η συμβολή της «Αλληλεγγύης», όπως και όλων των άλλων Συλλόγων σε θέματα πρόληψης είναι σημαντική και ενισχύει το πλέγμα ασφάλειας που πρέπει να υπάρχει στις κοινωνίες μας.

 

Η βραδιά της πρωτομηνιάτικης Κυριακής του Οκτωβρίου ήρθε να επιβεβαιώσει με το κέφι της πως η δύναμη του χαρακτήρα και της ψυχής αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο φάρμακο για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος υγείας. Η «Αλληλεγγύη» αποτελεί το δεύτερο και καθοριστικό.

Γ. Κόνδης

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια