Η «Ευθαλία» του Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Κίου παρουσιάζεται στο «Φουγάρο»

 

Το “Φουγάρο” υποδέχεται την θεατρική παράσταση του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου “Μ’ ακούς Ευθαλία” την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 8 μμ, σε σκηνοθεσία της Μόνικας Κολοκοτρώνη.

 

 

“Μ’ ακούς Ευθαλία;”

Οι κάτοικοι της Νέας Κίου κουβαλούν από τη γενέτειρα Μικρασία στα μπαούλα της μνήμης τους την ιστορία και τον πολιτισμό, τη γεύση και την αισθητική, τη συνήθεια και την καθημερινότητα, αλλά και την πίκρα και τον καημό για την ξενιτιά… για την βίαιη φυγή… για την εγκατάλειψη από τη «μάνα γη» και την προσαρμογή στην «κακή μητριά»… με φόβο και θυμό… με μεράκι και τσαγανό… με κόπο και αντοχές… Σήμερα πια έχουν δομήσει ένα νέο τόπο με χώματα, με χρώματα και ατμόσφαιρα που έχουν την προέλευσή τους από «‘κει» και το «πάντρεμα» του από «δω»!

 

Είναι ανάμεσα στο εκεί με σημερινά στοιχεία του εδώ… Για τις νεότερες γενιές, βέβαια, η αγάπη και η αίσθηση του «ανήκω» σ’ έναν τόπο είναι γεύσεις του «εδώ». Αυτό το «εδώ» και τη θέση του «εγώ» στον τόπο του, στην κοινωνία, στην πολιτεία και στην εποχή του, φωτίζει η παράσταση αυτή μέσα από την «Ευθαλία» και την «Ευτέρπη». Δύο γυναίκες, δύο μορφές που στα πρόσωπά τους αντανακλάται όλη η ανάγκη για αναγνώριση του «είναι» για αίσθηση και συναίσθηση της ταυτότητας, της ρίζας αλλά και της θέσης της νεότερης γενιάς… Όχι! Δεν είναι μνημόσυνο… Ούτε έμμεση ανακύκλωση των προσφύγων… Ούτε ναρκισσιστικό και ρατσιστικό παραλήρημα… Είναι η ματιά στο παρελθόν για να δομηθεί το μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος που ζωντανεύουν όλα αυτά στη σκηνή με τη φετινή παράσταση του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου.

 

Τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Κίου είναι μια αφορμή για συνάντηση με τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου που έχει θέση και ευθύνη χρόνια τώρα στον πολιτισμό και τη δημιουργία.

 

είσοδος ελεύθερη
πληροφορίες 2752047300 | [email protected]
___________________________

 

 

Συντελεστές

 

Κείμενο: Λεφτέρης Μπαρδάκος
Σκηνοθεσία: Μόνικα Κολοκοτρώνη
Σκηνικά – Κοστούμια: Μόνικα Κολοκοτρώνη
Κουστούμι Ευτέρπης: Εύα Γιαγκιόζη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μόνικα Κολοκοτρώνη
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Κουφουδάκης
Μακιγιάζ: Διονυσία Κωνσταντίνου
Κατασκευή Κοστουμιών: Όλγα Κοντού, Eυδοξία Χατζηκωνσταντίνου
Παραγωγή: Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου
Οργάνωση Παραγωγής: Νίκος Κοντός
Καλλιτεχνική Διεύθυνση-Επιμέλεια: Γιάννης Σαρηγιάννης
Εξοπλισμός φωτισμού-ήχου: Κώστας Ηλιόπουλος
Χειριστής κονσόλας φωτισμών: Άρης Καβεζός
Ηχολήπτης: Λέανδρος Σκορδίλης
Τεχνικοί Σκηνικού: Δημήτρης Μιχόπουλος, Ανδρέας Ζωγράφος, Ιγνάτιος Νάκο Ηλεκτρολόγος: Λευτέρης Κουκούλης
Φιλολογική Επιμέλεια Προγράμματος: Εύα Γιαγκιόζη – Εύα Πέππα
Σχεδιασμός Αφίσας- Προγράμματος -Video: Πένυ Γαβρίλη

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ – ΜΟΥΣΙΚΟΙ (κατά σειρά εμφάνισης)

Βασίλης Κουϊκόγλου: κιθάρα, φυσαρμόνικα, μπαγλαμάς, φωνή, Ιωάννης Μεταξάς
Αλέξανδρος Φουκαράς: μπουζούκι, μπαγλαμάς, φωνή, Πλάτωνας
Στυλιανός Σάμιος: ποιητής, Θεολόγος Νικολούδης
Χάρης Καραποστόλης: Κωνσταντίνος Μανιαδάκης
Στέλιος Κατριλιώτης: Γραμματέας Προέδρου
Παναγιώρης Άργέντος: μπουζούκι, Γραμματέας Προέδρου β’
Τζίνα Αραπάκη: Ευθαλία μικρή
Παρασκευή-Μαρία Αθανασοπούλου: Σμαράγδα
Έλενα Καπετάνου: Αφροδίτη
Στέλλα Κατσουλιέρη: Ευτέρπη εγγονή
Αρίστη Κούρτογλου: Ευτέρπη μικρή
Έλενα Μιλτιαδάκου: Χρύσα, φωνή
Σοφία Σχοινοχωρίτη: Ασημούλα
Μαίρη Κερασοπούλου: Ευτέρπη
Σωτήρης Κέψος: Οδηγός, χορευτής
Πέτρος Γιαγκιόζης: Χορευτής
Φίλιππος Γιαγκιόζης: Χορευτής
Εύα Γιαγκιόζη: Ευθαλία
_____________________

 

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου

 

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου είναι από τους παλαιότερους Συλλόγους της Αργολίδας. Ιδρύθηκε το 1978, από την αντίδραση μιας ομάδας νέων ανθρώπων στο άνυδρο πολιτιστικό τοπίο της Αργολίδας για να καλύψει τις ανάγκες, όχι μόνο ενός μικρού προσφυγικού συνοικισμού Μικρασιατικής καταγωγής, αλλά κι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Νομού. Μέχρι σήμερα παρουσιάζει διαρκή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μέσα από τις ερασιτεχνικές του ομάδες (Χορευτική & Θεατρική) και το φεστιβάλ “ΚΙΑΝΑ” που διοργανώνει από το 1979 και έως τις μέρες μας. Βασικός στόχος υπήρξε πάντα η ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και της τοπικής ιστορίας της Νέας Κίου ώστε να διατηρηθούν στο συλλογικό ασυνείδητο οι μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων.

 

Οι δράσεις του Συλλόγου πηγάζουν από την ανάγκη ποιοτικής πολιτιστικής παραγωγής και στηρίζονται στον εθελοντισμό και στην καλλιέργεια του πνεύματος, τις συνεργασίες και την ομαδικότητα.
H θεατρική ομάδα του Συλλόγου ξεκίνησε τη δράση της το 1979 και έχει ανεβάσει περί τις 30 παραστάσεις με έργα από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευρυπίδη (1984) σε μουσική Χρήστου Λεοντή, το «Ἑμείς και ο χρόνος» του Τζ. Μπόυντον Πρίσλευ (1995), το «Ψύλλοι στ ’αυτιά» του Φευντώ (1997), τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (2001), τη «Μήδεια» του Μποστ κ.α.

 

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου πάντα δρούσε, αντιδρούσε και συνεχίζει να αντιδρά παρ’ όλες τις κοινωνικοπολιτικές αντιξοότητες της εποχής, προσπαθώντας να μετουσιώσει τη φθορά σε αναγέννηση.

 

 

2 σχόλια

  1. Γιατι απλά αγαπητέ μου, αν έχεις δει την παράσταση (νομιζω την ειδες και σου άρεσε) κι αν έχεις επισκεφθεί το Βουλευτικό και το Τριανόν, σίγουρα θα καταλάβαινες ότι ΛΟΓΩ ΧΩΡΟΥ και ΜΟΝΟ ΛΟΓΩ ΧΩΡΟΥ, η παράσταση αυτή ηταν αδύνατο να δοθεί στο Βουλευτικό ή στο Τριανό. Να σου θυμίσω και στο ΦΟΥΓΑΡΟ τόσο μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου που δόθηκε “στο καπάκι” και δεύτερη παράσταση!!! Τώρα όσο για τον Μεγαλέξανδρο του Αργους, ελπίζω κάποιος φορέας των Αργείων ή ο Δήμος Αργους-Μυκηνώνε να καλέσει το Σύλλογο να παιξει.Ασφαλώς και δεν θα έχει αντίρρηση. Τώρα τα υπόλοιπα για κυριουληδες και κυρατσες…ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ…Όσο για την μεγαλοβιομηχάνισσα, ας όψονται οι αυτοδιοικητικοί μας ταγοί που δεν κατάφεραν να φτιάξουν κάποιο αξιοπρεπή χώρο για τέτοιες παραστάσεις…Οχι βέβαια που και το ΦΟΥΓΑΡΟ είναι ιδανικός χώρος, αλλά “από το ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα”. Τέλος τον κομπλεξικό μεγαλοϊδεατισμό ψάξε να τον βρεις αλλού.Οι φορείς μιλανε με το έργο τους. Και η “Ευθαλία” ηταν ΑΝΕΠΑΝΑΛΙΠΤΗ! Όλα τα άλλα είναι …απλές οδοντόκρεμες…

  2. Γιατι στης μεγαλοβιομηχανισσας τον χωρο η παρασταση ;;;; Δεν υπαρχει η σιθουσα μεγ αλεξανδρος στο αργος ;;; Το βουλευτικο στο ναυπλιο η το τριανον ;;;;; Γιστι αυτος ο κομπλεξικος μεγαλοιδεατισμος καποιων κυριουληδω και κυρατσων ;;;;; Απο που προερχεσται ξεχασατε γρηγορα φαινεται…..κριμα γιατι το εργο που παιζεται δεν συναδει με την εν γενει ζωη σας…..πρεπει να μην ξεχναμε τις καταβολες μας κυριουληδες κ κυριες……ειστε του φαινεσθαι……κ οχι αυτο που ειστε πραγματικα.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Λύθηκε το μυστήριο με τους δυνατούς κρότους στην Αργολίδα: F-16 αναχαίτισαν πολιτικό αεροσκάφος

Λύθηκε το μυστήριο που απασχόλησε τους κατοίκους της Αργολίδας το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου: Οι δυνατοί ήχοι που ακούστηκαν σαν έκρηξη οφείλονταν σε...

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10...

Άγιος Νήφων: Από μοναχός στην Αργολίδα, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας της Αργολίδας υπάρχει και το...

Έχει χώρο το ένστικτο στο αθλητικό στοίχημα;

Το αθλητικό στοίχημα καθώς και οποιοσδήποτε στοιχηματισμός πρέπει να...

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Γ. Γαβρήλος: Μόνη διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών

Σχόλιο του Γιώργου Γαβρήλου, δικηγόρου-εργατολόγου Μια δυστοπική περίοδο για τη...

Προτείνουμε...