Λαϊκή Συσπείρωση: Ολοκληρώνουν το έγκλημα με τα σκουπίδια

 

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ)  με το ΦΟΔΣΑ για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ:

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

 

Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Με τη σημερινή συνεδρίαση, η Διοίκηση της Περιφέρειας επιδιώκει να πάρει μια ακόμη καθοριστική, ίσως την καθοριστικότερη, απόφαση για να ολοκληρωθεί το έγκλημα της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μεγάλο κεφάλαιο.

 

Το έγκλημα αυτό άρχισε το Δεκέμβρη του 2011 όταν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων αποφάσισαν ν’ αναθέσουν τα πάντα στον ανάδοχο του διαγωνισμού. Την επιλογή της μεθόδου διαχείρισης, την χωροθέτηση, την κατασκευή, την λειτουργία, την συντήρηση των εγκαταστάσεων, την τιμολόγηση, ακόμα και τον έλεγχο.

 

Στις 30-7-2013 αναδείχτηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή ανάδοχος του έργου η ΤΕΡΝΑ και πανηγυρίστηκε δεόντως από την πλειοψηφία και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ που είχε έρθει γι΄ αυτό το λόγο στην Τρίπολη.

 

Το Γενάρη του 2014 η πλειοψηφία του ΠΕΣΥΠ με τη βοήθεια των ΜΑΤ ψήφισε την ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ που εκτίνασσε πάνω από 150€ το κόστος για κάθε τόνο απορριμμάτων, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να παραποιήσουν, να παραχαράξουν και ουσιαστικά να πλαστογραφήσουν την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

Οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας που πραγματοποίησαν στις 11/1/2014 συνάντηση στην Καλαμάτα με εκπρόσωπο της εταιρείας αναζήτησαν τρόπους μείωσης του κόστους αλλά διαπίστωσαν πως δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.

 

Με περίσσιο θράσος, αλαζονεία και ειρωνεία ο κ. εκπρόσωπος  τους ξεκαθάρισε, η εταιρία κέρδισε το διαγωνισμό μέσα από συγκεκριμένη προκήρυξη και εφαρμόζει αυτά που της δίνει η προκήρυξη.

 

Από τις αρχές του 2012 ήταν γνωστό το αντιλαϊκό περιεχόμενο της ΣΔΙΤ, τουλάχιστον από το Γενάρη του 2014 τα ήξεραν όλοι και όλα, όμως άλλοι τα στήριξαν ενεργά και άλλοι με την ένοχη σιωπή τους. Κάποιες Δημοτικές αρχές ας μην παριστάνουν τώρα τους απατημένους συζύγους ότι δήθεν το τελευταίο διάστημα μάθανε για τη ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνέχισε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι.

 

Συμφώνησε με την ΤΕΡΝΑ οι τρείς (3) διαχειριστικές ενότητες να γίνουν μία, άνοιξε το δρόμο για την καρκινογόνο καύση και ενέκρινε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που μόνο η Παράταξη Τατούλη υπερψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έναν ΠΕΣΔΑ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΤΕΡΝΑ ως αναδόχου της ΣΔΙΤ.

 

Στις αρχές Απρίλη 2017 έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη παρουσία πέντε υπουργών της κυβέρνησης και δύο Γενικών Γραμματέων. Είχαν κληθεί και συμμετείχαν ο κ. Τατούλης, η κ. Νικολάκου και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρωπιώτης.

 

Σ’ αυτή τη συζήτηση υπήρξε κοινή βούληση κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπογραφεί η σύμβαση της ΣΔΙΤ.

 

Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια με την δήλωση παραίτησης στη συνέχεια του κ Γρυπιώτη, η πρόθυμη πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ και ο ίδιος υπερψήφισε το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ) στη συνεδρίαση της 12-9-2017. Ουσιαστικά πρόκειται για επικύρωση της απόφασης που συμφωνήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου. Από αυτή τη συνεδρίαση απουσίαζαν ορκισμένοι διαφωνούντες με τη ΣΔΙΤ άλλοι ήταν εκεί και αποχώρησαν, ψήφισαν ΥΠΕΡ της Προγραμματικής Σύμβασης ακόμη και εκπρόσωποι Δήμων, όπως ο κ. Τσιριγώτης Πασόκος από το Δήμο Μεγαλόπολης και ο κύριος Αργειτάκος ΝΔ από το Δήμο Σπάρτης παρότι είχαν ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων κατά της ΣΔΙΤ.

 

Οι Δήμοι θα πληρώνουν ρήτρες ποιότητας – ποσότητας και το κόστος μεταφοράς.

 

Ας μη ψάχνουν κάποιοι Δήμαρχοι μικρών και απομακρυσμένων Δήμων να δικαιολογήσουν τη στάση τους που υπερψήφισαν την Π.Σ επειδή θα φτιαχτούν κάποιοι επί πλέον σταθμοί μεταφόρτωσης που μπορεί να είναι στην περιοχή τους, γιατί δεν θα γλιτώσουν τις ρήτρες ποσότητας ποιότητας και τα μεταφορικά μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ, όπως ο κύριος Καφαντάρης από την Πύλο, ο κύριος Κατσίβελας από τους Γαργαλιάνους ο κύριος Μαραμπέας από τη Δυτική Μάνη, στην καλύτερη περίπτωση στην Καλλιρόη και τη χειρότερη στην Παλαιόχουνη.

 

Οι κύριοι Γιαννόπουλος από τη Γορτυνία για την Οιχαλία και κύριος Λυσίκατος από το Λεωνίδιο για την Παλαιόχουνη.

Ο κύριος Τριχείλης από τη Μονεμβασιά και η κυρία Λιάρου από την Ελαφόνησο για τη Σκάλα.

Ο κύριος Σφυρής από την Ερμιονίδα για τη Νέα Κίο.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι στο Μαξίμου συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση της βρώμικης δουλειάς και έκλεισε με τη μεθόδευση υπερψήφισης της Π.Σ στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ.

 

Ο ΦΟΔΣΑ καλείται να υπηρετήσει μέσω της ΠΣ όλους τους όρους μιας επώδυνης ΣΔΙΤ, η οποία δεν περιλαμβάνεται καν στα «έχοντας υπόψη», ούτε προσαρτάται στην Π.Σ. Εφόσον το κείμενο της υπόψη ΣΔΙΤ δεν κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ τίθεται τόσο τυπικό όσο, και κυρίως, ουσιαστικό θέμα για τη νομιμότητα της ληφθείσας απόφασης, πολύ περισσότερο αν παρθεί υπόψη και η ισχνή πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε η ΠΣ.

 

Σημειώνουμε ότι για τη μείζονα διασφάλιση του αναδόχου, πέρα από τις συγκεκριμένες αναφορές που γίνονται στην ΠΣ υπέρ των ρυθμίσεων της ΣΔΙΤ (ακόμη και με παραπομπές σε άρθρα, το περιεχόμενο όμως των οποίων δεν εμφανίζεται πουθενά!), τίθεται και γενικός προς τούτο όρος, σύμφωνα με τον οποίο ο ΦΟΔΣΑ (και μέσω αυτού οι δήμοι) υποχρεώνεται:

 

«• Να μην προβεί σε οποιαδήποτε υπαίτια ενέργεια ή παράλειψη, η οποία θα οδηγήσει σε παραβίαση των υποχρεώσεων του Φορέα Υλοποίησης, όπως προκύπτουν από την Σύμβαση Σύμπραξης» (άρθ.2, παρ.1).

 

Του ίδιου βάρους είναι και η ευθεία παραδοχή του σώματος ότι δεν γνώριζε το φυσικό αντικείμενο της ΠΣ που υπερψήφισε, δηλ. το φυσικό αντικείμενο της ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζουμε ότι το «Έργο» στο οποίο αναφέρεται η ΠΣ ονομάζεται «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ». Όμως, το ΠΑΡΑΤΗΜΑ Ι της ΠΣ με τίτλο «ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΥ» απαραίτητα – υποτίθεται – προκειμένου το σώμα να διαμορφώσει γνώμη, «έκανε φτερά»! Στη θέση του, μια σύντομη «ταμπέλα» πληροφορεί το κάθε μέλος του ΔΣ:

 

«(Να γίνει περιγραφή του έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου)».

 

Με τόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα αποφάσισε ο ΦΟΔΣΑ!!!

 

Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Σήμερα καλείστε να ψηφίσετε ή να απορρίψετε την Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας ΦΟΔΣΑ, γνωρίζοντας ότι Σκοπός είναι, όπως αναφέρει, «να διευκολυνθεί και διασφαλιστεί η άμεση έναρξη υλοποίησης του Έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ»

 

Σας υπενθυμίζω, ακόμη ότι  με το «Έργο» αυτό η πλειοψηφία του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, διαφωνούσε! Παρόλ΄ αυτά η Π.Σ. υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση της 12.9.17 από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ (!), αν και με ισχνή πλειοψηφία επί των παρόντων (22 υπέρ, 17 κατά, δυο αποχωρήσεις, και πολλές απουσίες που υποψιάζουν). Από τυπική, άποψη πρόκειται για εκχώρηση της πιο βασικής αρμοδιότητας του ΦΟΔΣΑ υπέρ της οποίας ψήφισε μόλις το 41% των μελών (22 από τα 53 μέλη) του ΔΣ.

 

Οι Σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τη βάση για τον πολυπόθητο αριθμό 14.

 

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δώσει θετική ψήφο σε μια Π.Σ. που θα καταδικάσει σε βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου, κυριολεκτικά να τους βάλει θηλιά στο λαιμό.

 

Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους Περιφερειακούς Συμβούλους του ΠΑΣΟΚ για να σας υπενθυμίσω, ότι εδώ και πολύ καιρό δεν είστε μόνο συνένοχοι επειδή προσθέτετε και τις δικέ σας ψήφους σε καταστροφικές αποφάσεις. Έχετε την κύρια ευθύνη γιατί εσείς είστε η βάση και πάνω σε σας συγκεντρώνεται ο Πολυπόθητος αριθμός Δέκα Τέσσερα (το ελάχιστο όριο θετικών ψήφων) για εγκληματικές αποφάσεις όπως έγινε με την απόφαση για το ξεπούλημα του Ανάβαλου και πολλές άλλες.

 

Εμείς έχουμε τη συνείδηση μας ήσυχη γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα αποκαλύψαμε ανελλιπώς το αντιλαϊκό περιεχόμενο της ΣΔΙΤ.

 

Καταψηφίζουμε την Προγραμματική Σύμβαση και παλεύουμε για τη μόνη φιλολαϊκή λύση που είναι:

 

Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων της Αργολίδας στη Βουλή από το ΚΚΕ

προβλήματα σχολείων Αργολίδας στη Βουλή από ΚΚΕ Για τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης της Π.Ε. Αργολίδας και τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων έκαναν...

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης σε τμήματα του λιμανιού του Ναυπλίου έως τις 2/5

Ανακοινώσεις από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου 1. Ανακοινώνεται ότι για την εύρυθμη διεξαγωγή της Αθλητικής Διοργάνωσης "RUN GREECE ΝΑΥΠΛΙΟ 2024" απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση...

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών Αργους

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνέλευση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους. Ταυτόχρονα διεξήχθησαν εκλογές και ανάδειξη νέου προεδρείου του...

Τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων της Αργολίδας στη Βουλή από το ΚΚΕ

προβλήματα σχολείων Αργολίδας στη Βουλή από ΚΚΕ Για τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης της Π.Ε. Αργολίδας και τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων έκαναν...

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης σε τμήματα του λιμανιού του Ναυπλίου έως τις 2/5

Ανακοινώσεις από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου 1. Ανακοινώνεται ότι για την εύρυθμη διεξαγωγή της Αθλητικής Διοργάνωσης "RUN GREECE ΝΑΥΠΛΙΟ 2024" απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση...

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών Αργους

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνέλευση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους. Ταυτόχρονα διεξήχθησαν εκλογές και ανάδειξη νέου προεδρείου του...

Σε διαγωνισμό ανακύκλωσης με μεγάλα δώρα συμμετέχουν οι μαθητές του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Σε διαγωνισμό ανακύκλωσης οι μαθητές του Άργους Τα σχολεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών συμμετέχουν στον μεγάλο εκπαιδευτικό διαγωνισμό ανακύκλωσης που διοργανώνει η TEXAN σε συνεργασία με...

Σε διαγωνισμό ανακύκλωσης με μεγάλα δώρα συμμετέχουν οι μαθητές του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Σε διαγωνισμό ανακύκλωσης οι μαθητές του Άργους Τα σχολεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών συμμετέχουν στον μεγάλο εκπαιδευτικό διαγωνισμό ανακύκλωσης που διοργανώνει η TEXAN σε συνεργασία με...

Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων ο Δ. Καραγιάννης στη θέση της Κ. Αναστασίου-Σμυρναίου

Δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων ο Δ. Καραγιάννης  Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων ο πρώτος επιλαχών από τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Καραγιάννης, μετά την αυτοδίκαιη έκπτωση...

Δ. Ορφανός: Αυτό που πρέπει να οικειοποιηθεί ο κ. Κωστούρος είναι τα υπέρογκα χρέη του Δήμου

Δήλωση του δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού Διαμαρτύρεται μέχρι γραφικότητας ο τέως δήμαρχος ότι η σημερινή δημοτική αρχή καπηλεύεται τα έργα του! Πότε και ποια έργα...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Σειρά εκδηλώσεων στο Ναύπλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδηλώσεις στο Ναύπλιο για Ημέρα Βιβλίου O Δήμος Ναυπλιέων, μέσω...

Με επιτυχία οι αγώνες “Kids Athletics” στο Ναύπλιο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα "Kids Athletics" το οποίο...

Έκθεση της εικαστικού Νάνσυ Ναουμίδου στο Ναύπλιο

Έκθεση της Νάνσυ Ναουμίδου στο Ναύπλιο Το Σάββατο 27 Απριλίου,...

Τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων της Αργολίδας στη Βουλή από το ΚΚΕ

προβλήματα σχολείων Αργολίδας στη Βουλή από ΚΚΕ Για τα οξυμένα...

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο Ναύπλιο – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο

Λόγω εργασιών ασφαλτόστρωσης στο Ναύπλιο, το Σάββατο 20 Απριλίου,...