Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2020

Τα Βραβεία 2017 της Ένωσης Συγγραφέων – Λογοτεχνών Αργολίδας

 

Ολοκληρώθηκε ένας πρώτος και σημαντικός για τα αργολικά χρονικά λογοτεχνικός διαγωνισμός που είχε προκηρυχτεί το 2016 από την Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην έκφραση και τη γνωριμία των λογοτεχνικών τάσεων συμπολιτών μας με το ευρύτερο κοινό.

 

Η Ε.Σ.Λ.Α γεννήθηκε το 2015 απαντώντας στην ανάγκη ενός κοινού χώρου, ενός συλλογικού οργάνου έκφρασης του λογοτεχνικού κόσμου της Αργολίδας και γενικότερα των συμπολιτών μας με συγγραφικό έργο. Έθεσε από την αρχή ως κύριο στόχο την καταγραφή και ανάδειξη της λογοτεχνικής και συγγραφικής δυναμικής στην Αργολίδα και την επικοινωνία με τον ευρύτερο λογοτεχνικό και συγγραφικό χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ίσως ο στόχος να είναι αρκετά φιλόδοξος και τα μέσα πενιχρά, αλλά από την πρώτη στιγμή η ΕΣΛΑ έδειξε πως είχε σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης με την οργάνωση, στήριξη και παρουσίαση έργων, συμμετοχή στις Εκθέσεις Βιβλίου στο Ναύπλιο με δικό της περίπτερο και σημαντική παρουσίαση (προσωπικά αφιερώματα) σε όλους τους συγγραφείς, αλλά και συμμετοχή σε μια σειρά από δράσεις εκπαιδευτικές και πολιτισμού, όπως οι συνέργειες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Λέσχη Ανάγνωσης, η παρουσίαση της αργολικής λογοτεχνικής παραγωγής σε διάφορα μέρη του Νομού, κ.ά.

 

Η τελετή των βραβείων του 1ου Αργολικού Διαγωνισμού Διηγήματος έγινε στο Βουλευτικό παρουσία του Δημάρχου Ναυπλίου κ. Δ. Κωστούρου, της προέδρου του ΔΟΠΠΑΤ κ. Κων. Αναστασίου-Σμυρναίου, της συμβούλου τουρισμού κ. Καλ. Καλκούνου και της προέδρου του Μεταπτυχιακού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου κ. Αλκ. Κοντογιάννη. Πλήθος κόσμου στην αίθουσα του Βουλευτικού στήριξε θερμά αυτή την πρώτη προσπάθεια της ΕΣΛΑ.

 

Τον συντονισμό και την παρουσίαση είχε ο Γ. Κόνδης. Στην τελετή παραβρέθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης η πρόεδρος Ιφ. Μποτουροπούλου καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, η κ. Βασ. Λαλαγιάννη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο κ. Π. Σταθόγιαννης σεναριογράφος και ποιητής. Υπενθυμίζουμε πως στην επιτροπή συμμετείχαν και ο κ. Γ. Φίλης καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Ν. Μπουμπάρης πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας.

 

Στις ομιλίες τους η Πρόεδρος της ΕΣΛΑ κ. Κατ. Παπαδριανού και ο Γ.Γ. κ. Θ. Σπαντιδέας τόνισαν τη σημασία αυτού του πρώτου διαγωνισμού και προανήγγειλαν τον δεύτερο διαγωνισμό για το 2018 καθώς και τη θέληση όλων για έναν μελλοντικό διαγωνισμό στο επίπεδο της Περιφέρειας. Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ιφ. Μποτουροπούλου και ο κ. Π. Σταθόγιαννης τόνισαν παρουσίασαν ολόκληρη τη διαδικασία, το σκεπτικό βράβευσης της επιτροπής και τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν στην επανάληψη του διαγωνισμού.

 

Συνολικά 25 διηγήματα συμμετείχαν και η Επιτροπή Αξιολόγησης απένειμε τρία βραβεία, τρεις επαίνους και τρεις διακρίσεις.

 

Στο διήγημα «Το αγάνωτο σκεύος» του Βασίλη Ι. Παπαμιχαλόπουλου απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο, ενώ το δεύτερο απονεμήθηκε στο διήγημα της Κωνσταντίνας Γ. Φλώρου «Το παντελόνι του Αντωνάκη» και το τρίτο στην Ευαγγελία Παζιώτα με τίτλο «Το σπιρτόκουτο». Σε όλους δε τους συμμετέχοντες προσφέρθηκε βεβαίωση συμμετοχής και ένα αντίτυπο της έκδοσης με τα εννέα βραβευμένα διηγήματα.

 

Ας σημειωθεί πως η ΕΣΛΑ είχε τη χαρά και την τιμή της σημαντικής χορηγίας αυτής της έκδοσης από τις εκδόσεις «ΙΚΟΝΑ» Ν.Γ. Χριστόπουλος Α.Ε που γιόρταζε τα 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της εταιρείας. Γνωστές σε ολόκληρη την Αργολίδα αλλά και «εκτός συνόρων», οι εκδόσεις «ΙΚΟΝΑ» Ν.Γ.Χριστόπουλος έχουν παρουσιάσει σημαντικές εκδόσεις στην πλούσια ιστορική διαδρομή τους. Η καλαίσθητη έκδοση που περιλαμβάνει τα εννέα βραβευμένα διηγήματα με εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από την Αναστασία Κόρδαρη, αποτελεί μια έξοχη χορηγία των εκδόσεων που επιτρέπει στην ΕΣΛΑ να αισιοδοξεί για μια καλύτερη παρουσία στη συνέχεια. Η έκδοση διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και στα γραφεία της ΕΣΛΑ (φιλοξενείται στον «Παλαμήδη»).

 

 

 

 

9 σχόλια

 1. Κύριε ΕΣΛΑ ΛΑΜΕΙΝ είμαι ο Βασίλης Παπαμιχαλόπουλος. Το πρόβλημά σας και την ευαισθησία σας την καταλάβαμε. Πείτε μου και τ’ όνομά σας για να σας απαντήσω συνολικά. Περιμένω……. .

  1

  5
 2. Η γνωστή κακοήθεια που μαστίζει τ φυλή μας από γεννησιμιού της χτύπησε και εδώ – σε μια ευγενική και αξιέπαινη προσπάθεια, όπως αυτή του ΕΣΛΑ,, να αναδειχθεί η καλλιτεχνική δημιουργία της περιοχής μας…
  Κάποιος (κάποιοι) κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία του άνανδρου διαβολέα, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια και προβάλλοντας το δικό του ελεεινό αξιακό σύστημα και στους γύρω, θέλησε να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

  Για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους, έχω να πω τα παρακάτω:
  1. Το διήγημα του Βασίλη Παπαμιχαλόπουλου θεωρήθηκε ΟΜΟΦΩΝΩΣ και ΠΑΜΨΗΦΕΙ το καλύτερο του διαγωνισμού, η δε ποιότητά του μπορεί να πιστοποιηθεί και από μία απλή ανάγνωση τόσο αυτού όσο και των υπολοίπων βραβευθέντων έργων.
  2. Τον Βασίλη Παπαμιχαλόπουλο τον γνωρίζω προσωπικά μόνον εγώ από τα μέλη της επιτροπής, που θεώρησαν το διήγημά του ως το καλύτερο, οπότε, και αν εγώ ήθελα να “ευνοήσω” κάποιον, τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής (άτομα εγνωσμένου κύρους και με δεδομένη προσφορά στα ελληνικά γράμματα) δεν είχαν κανέναν λόγο.
  3,Γνωρίζω άλλους δύο εκ των βραβευθέντων και άλλους τρεις εκ των συμμετεχόντων.και μη βραβευθέντων – τι να κάνω; Αργολιδιός είμαι… Κατάλαβα, βέβαια, ποιο είναι εκ των υστέρων, επειδή η συμμετοχές ήταν με ψευδώνυμο.
  4. Ναι, είχα επιμεληθεί πριν κάμποσα χρόνια ένα βιβλίο του Βασίλη Παπαμιχαλόπουλου, αλλά αυτό μου είχε ανατεθεί από τον αντίστοιχο εκδοτικό οίκο επί πληρωμή. Έχω επιμεληθεί (και καμαρώνω γι’ αυτό) πάνω από 200 βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.
  5 Τον “επινίκιο λόγο” του Βασίλη Παπαμιχαλόπουλου δεν τον θυμάμαι για να βγάλω συμεράσματα. Σ’ αυτό, ας απαντήσει ο ίδιος, αν δεν φοβάται τη γνωστή ρήση με τις κότες και τα πίτουρα.

  Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να κατέβω στο επίπεδο του ανωνύμου διαβολέως και να αναφωνήσω στη γνώμη που αυτός καταλαβαίνει: “”Αμάν πια, πήξαμε στους μαλάκες!””

  1

  4
  • Η φρασεολογία του κάθε ανθρώπου εκπορεύεται από τον πραγματικό χαρακτήρα του, κάτω από τη μάσκα.
   Χαίρομαι που παραδέχεστε ότι όσα γράφονται παρακάτω στα σχόλια και σας αφορούν είναι αλήθεια και λυπάμαι τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να συνεργάζονται μαζί σας. Φαντάζομαι όχι για πολύ ακόμα…

   3

   1
 3. OΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΥΝΟΗΘΕΙ Ο Κ. ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ..ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΑΣΠΗ….ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΡΗΤΟΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ.

  0

  6
   • Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει τα πρακτικά της πολυμελούς επιτροπής. Το διήγημα του κ. Παπαμιχαλόπουλου προκρίθηκε παμψηφεί. Τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση…

    0

    2
    • Δε θα καταναλώσουμε αυτά που μας πουλάτε.
     1) Είναι ο κ. Σταθόγιαννης (μέλος της επιτροπής αξιολόγησης) άμεσος συνεργάτης του κ. Παπαμιχαλόπουλου;
     2) Είναι το διήγημα που πήρε το τρίτο βραβείο πολύ μεγαλύτερο από το όριο που είχε τεθεί;
     3) Η πρώτη φράση της επινίκιας ομιλίας του κ Παπαμιχαλόπουλου ήταν έμμεση παραδοχή ότι ήξερε τα αποτελέσματα από πριν;

     2

     0
 4. Ο κ. Π. Σταθογιάννης που ήταν στην επιτροπή αξιολόγησης ,έχει κάνει επιμέλεια σε βιβλίο του κ. Βασίλη Ι. Παπαμιχαλόπουλου με τίτλο “Του έρωτα”;

  6

  0

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.