Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής Βαγγέλης Κλαδούχος (Έζησε 98 χρόνια, τα 23 σε φυλακές και εξορίες)

 

Έφυγε την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη από τη ζωή ο Βαγγέλης Κλαδούχος, το σύμβολο της Αριστεράς για την Αργολίδα. Μπορεί τα 98 χρόνια που έζησε να θεωρούνται από κάποιους πολλά, ωστόσο ο κυρ Βαγγέλης το ¼ της ζωής του, 23 χρόνια και 3 μήνες, τα έζησε στη φυλακή και την εξορία για τους αγώνες του για την Πατρίδα και τον Σοσιαλισμό.

 

Πάντα ευγενικός και σεμνός ο Βαγγέλης Κλαδούχος, τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του έζησε στο Άργος γράφοντας και εκδίδοντας περίπου 15 ποιητικές συλλογές ή τα απομνημονεύματά του από τη φυλακή και την εξορία.

 

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 5 μμ, στην Κοίμηση της Θεοτόκου Άργους. Η σορός θα βρίσκεται για προσκύνηση στο ναό, από τις 4 μμ.

 

Από φωτογραφία ταυτότητας κατά τη διάρκεια της Κατοχής

Ο Βαγγέλης Κλαδούχος γεννήθηκε στο Γελίνι του Ξυλοκάστρου Αργολιδοκορινθίας το 1920. Κατατάχθηκε στη χωροφυλακή το 1941 και απολύθηκε το 1942 γιατί δεν υπέγραψε “δήλωση ειλικρινούς συνεργασίας μετά των στρατευμάτων κατοχής”.

 

Υπήρξε αντιστασιακός μαχητής της Μάχης της Κρήτης και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης του ΕΛΑΣ. Για την πατριωτική, πολιτική και αντιφασιστική του δράση βασανίστηκε, φυλακίστηκε και κλείστηκε σε στρατόπεδα συνολικά 23 χρόνια και 3 μήνες.

 

Διετέλεσε ακόμα γραμματέας, προδιδακτορικά, της Ν.Ε Αργολίδας, της ΕΔΑ και μέλος της Επ. Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου, ενώ έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα του βουλευτή σε 4 βουλευτικές εκλογές.

 

Υπήρξε, επίσης, Γραμματέας της Ν.Ε Αργολίδας του Κ.Κ.Ε, μέλος της Επ. Περ. Πελοποννήσου του Κ.Κ.Ε, μέλος της Πολ. Επιτροπής Αργολίδας του ΣΥΝ και μέλος της Β/μιας Επιτροπής Εφετείου Ναυπλίου Κρίσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

 

Παρασημοφορήθηκε από την πολιτεία για την Εθνική Αντίσταση και από το Προεδρείο του Αν. Σοβιέτ της ΕΣΣΔ για την αντιφασιστική του δράση με χρυσό μετάλλιο, αποκαταστάθηκε το 1986 με το βαθμό του Ανθυπομοιράρχου και συνταξιοδοτήθηκε.

 

Στην πόλη του Άργους εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1964, ενώ ένα χρόνο μετά παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά, ένα γιο και μια κόρη.

 

Έχει δημοσιεύσει συνολικά βιβλία και ποιητικές συλλογές μερικά από τα οποία είναι: “Ο Δρόμος ανεβαίνει” (1986), “Ο άνθρωπος με τις ιδέες του, ποιήματα”(1988), “Συνυφασμένα, Ιστορία και Διηγήματα” (1993), “Απομνημονεύματα” (1995), “Αξιοποιημένη Αντοχή, ποιήματα” (1997), “Σταχυολογώντας απ’ τις σοφίες, παροιμίες” (2000). “Ο Έλατος και το Κεράσι, ποιήματα” (2001), “Η αρχοντιά στο Στίχο, ποιήματα” (2003).

 

Ο Βαγγέλης Κλαδούχος (δεξιά) ως χωροφύλακας

Εκδρομή με αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στη Σοβιετική Ένωση

 

Βράβευση από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (2008)

 

Ανάγνωση ποιήματός του στο ΚΑΠΗ Άργους