Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2020

48 κάτοικοι του Ναυπλίου ζητούν Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) για τα απορρίμματα

 

Με ανακοίνωση που φέρει 48 υπογραφές κατοίκων του Δήμου Ναυπλιέων, προτείνεται η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και η κομποστοποίηση. “Η εφαρμογή του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) αποτελεί τη μόνη λύση που μπορεί να δώσει τέλος στη χαβούζα” αναφέρεται…

 

Η ανακοίνωση

 

Η μεγάλη πυρκαγιά στη χωματερή της Καραθώνας τον Απρίλιο με τις πρωτοφανείς επιπτώσεις, οι μικρότερες φωτιές στον σκουπιδότοπο καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η έντονη δυσωδία κάποιες μέρες και νύχτες του καλοκαιριού αποτελούν μερικά μόνο από τα πλέον απτά τεκμήρια για το περιβαλλοντικό κόστος και τις παρενέργειες στη δημόσια υγεία που προκαλεί η λειτουργία της χωματερής.

 

Η κατάσταση στο Ναύπλιο

 

Όλα τα αστικά απορρίμματα του δήμου Ναυπλιέων καταλήγουν σύμμεικτα στη χωματερή της Καραθώνας και η ανακύκλωση μέσω της ξεπερασμένης μεθόδου του μπλε κάδου είναι αφημένη στην τύχη της και καταφανώς ελλιπής. Ωστόσο, στις αρχές του 2015 δεσμεύτηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος προς τον Δήμο 600.000 ευρώ, προοριζόμενα για την ενδιάμεση μεταβατική διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

 

Η ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Δήμου και το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ)

 

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Η συζήτηση για την ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Δήμου έπρεπε να είχε αρχίσει χθες… Η εφαρμογή του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) αποτελεί τη μόνη λύση που μπορεί να δώσει τέλος στη χαβούζα. Τα πλεονεκτήματά της ΣΕΔ είναι ασυναγώνιστα σε όλα τα επίπεδα: περιβαλλοντικό, οικονομικό, κοινωνικό. Είναι ασύγκριτη ως προς τη ρεαλιστικότητά της, το επενδυτικό αλλά και το λειτουργικό της κόστος, ως προς το χρόνο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και κατασκευών και – το σημαντικότερο- έχει κερδίσει την κοινωνική αποδοχή. Με ισχυρή την πεποίθηση ότι οι συμπολίτες μας θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, το Ναύπλιο – πέραν των πολλαπλών ουσιαστικών πλεονεκτημάτων που θα εξασφαλίσει – θα αναδειχθεί ως «πράσινος» Δήμος και θα τύχει ευρύτερης προβολής.

 

Τι προτείνουμε

 

1. Το ποσό των 600.000 ευρώ που αναφέραμε να διοχετευθούν στην έναρξη της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα περιλαμβάνει: στο πρώτο στάδιο διαλογή στην πηγή σε έξι ρεύματα (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο/μέταλλα, βιοαποδομήσιμα και σύμμεικτο υπόλειμμα) συν τα τηγανέλαια, στη συνέχεια κομποστοποίηση των βιοαποδομήσιμων υλικών και τέλος εναπόθεση του υπολείμματος σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος).

 

2. Η οριστική μελέτη ΧΥΤΥ για την Αργολίδα, που εκπονήθηκε πριν από λίγα χρόνια με χρήματα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» σε επίπεδο τακτικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης κοντά στα Δερβενάκια, να επικαιροποιηθεί ώστε να αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία υλοποίησης και κατασκευής του έργου. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, το Ναύπλιο θα κέρδιζε περίπου 1.500.000 ευρώ ετησίως αν εφάρμοζε πλήρως το παραπάνω σύστημα.

 

3. Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το φθινόπωρο και δεν εφαρμόζεται, να τροποποιηθεί στην κατεύθυνση που περιγράψαμε. Υπάρχει η εμπειρία και η καταξίωση περιοχών σε όλη τη χώρα (Λειψοί, Μύκονος κ.α.). Στην Πελοπόννησο, ειδικότερα, είναι γνωστή η επιτυχημένη έκβαση πρωτοπόρων συνεργατικών και δημοτικών εγχειρημάτων (π.χ. ο Δήμος Σπάρτης, που έχει εξαφανίσει τους κάδους σε μεγάλο τμήμα της πόλης, η Αρκαδική Εναλλακτική Α.Ε.), που υλοποιούν τη διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση για την επανάχρηση των ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Όχι στην “λύση” της Περιφέρειας Πελοποννήσου

 

Στεκόμαστε απέναντι και αντιδρούμε στη φαραωνική, πανάκριβη και αντιπεριβαλλοντική επένδυση (ΣΔΙΤ) των εργοστασίων σκουπιδιών που ετοιμάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων δεν πρέπει να ψηφίσει στην σημερινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του φορέα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα ανοίξει το δρόμο για την “επένδυση” ΣΔΙΤ με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ.

 

Η Καραθώνα στο ΤΑΙΠΕΔ

 

Εναντιωνόμαστε στην υποτιθέμενη “αξιοποίηση” των εκτάσεων της Καραθώνας που σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ βγάζοντας τες στο σφυρί στους επόμενους διαγωνισμούς του. Ζητάμε να απενταχθεί η Καραθώνα από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, γιατί, όσο και να μας εξοργίζει η τωρινή κατάσταση, θεωρούμε ότι με την πρακτική του ΤΑΙΠΕΔ θα δοθεί τέλος στο όνειρο για ήπιες παρεμβάσεις στην περιοχή προς όφελός μας.

 

Σωτηρία Αλεξιάδη, Γιάννης Αντωνόπουλος, Αναστασία Βετούλη,

Γιάννης Γαλάνης, Σοφία Γαλάνη, Μάνια Δεδέα,
Γιάννης Δήμας, Νίκη Ζαχαράκη, Βανέσσα Θεοδωρίδη,
Αντρέας Κακολύρης, Μαίρη Καλκανάκου, Γιούλα Κανέλλου,
Ντίνα Καλογεροπούλου, Τάσος Καστόρας, Ανδρέας Κοροβέσης,

Κατερίνα Κουτρουμπή, Γιάννης Λεοντάρης, Θέμης Μακρής,
Νότα Μάντζιου, Φώτης Μαργαρίτης, Αγγελική Μαύρου,
Παναγιώτης Μερμίγκης, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Μάγδα Μπάρδη,

Δήμητρα Μπιρπανάγου, Εβελίνα Μπουγιούκου, Δημήτρης Νόνης,

Χρυσή Νταή, Βαγγέλης Ντάνης, Έφη Ντασκαγιάννη,
Βασίλης Οικονομόπουλος, Λιάνα Πάντζου, Έφη Παππά,
Γιώργος Παπακυριακού, Αποστόλης Πεθεριώτης, Ανθούλα Οικονόμου,
Γιάννης Ούτας, Άρης Ραγκαβάς, Βάλια Ρεντούλη,
Χρήστος Σάιτ, Γιάννης Σιαχάμης, Κατερίνα Σταματοπούλου,
Φώτης Σταματόπουλος, Μαρικαίτη Σχοινοχωρίτη, Παναγιώτης Τασσόπουλος,
Χρήστος Τερζόπουλος, Γιάννης Τζανετόπουλος, Φωτεινή Τσάκωνα.

 

 

5 σχόλια

  • Κύριε Αριστείδη(;)ερωτηματικά δημιουργούνται όταν πάντα μα πάντα υπάρχουν μερικοί που κατακρίνουν όσους έχουν τη διάθεση να θέλουν να αλλάξουν 5 πράγματα.Αλλά είναι πιο ασφαλές να κρίνουμε τους άλλους από το να κοιτάξουμε εμάς.Εσείς τι κάνατε ή προσπαθήσατε να κάνετε για να αλλάξετε προς το καλύτερο τη ζωή το συμπολιτών σας;ε;

   3

   1
   • Καλό θα είναι να επιτύχετε πρώτα κάτι και μετά να θεωρείτε τον εαυτό σας κάτι σπουδαίο που κάνει κάτι για τους συμπολίτες του. Το να βγάζεις μια ανακοίνωση είναι το πιο εύκολο και ανέξοδο πράγμα στον κόσμο. Από ουσία τίποτα.

    Όσο για την ερώτηση σας, η απάντηση είναι αρκετά και με πραγματικό όφελος για τους άλλους, όταν μπορώ και όσο μπορώ. Σίγουρα πάντως δεν βγάζω ανακοινώσεις εντυπωσιασμού και άνευ ουσίας.

    1

    1
    • Ποιός σας είπε ότι θεωρεί κανείς τον εαυτό του σπουδαίο προσπαθώντας κάτι τέτοιο;Αυτό που λέω είναι ότι δεν είναι σωστό να καταδικάζονται προσπάθειες χωρίς ακόμα να έχουν ξεκινήσει καλά καλά.(το είπατε και μόνος σας ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί κάτι).Κι αν υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εσάς που αντί να προσφέρουν μια συμβουλή ή να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο που πιστεύουν ότι είναι πιο αποδοτικός, καταδικάζουν κατευθείαν ,σίγουρα δε θα έχει καλό αποτέλεσμα καμία προσπάθεια…

     1

     6

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.