Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Δεν προχώρησε το θέμα δημοτικών λαχανόκηπων στο Ναύπλιο: Ο Δήμος προτιμά να «επενδύει» χρήματα αλλού…

 

Η ομάδα που ανέλαβε πριν από δύο χρόνια την πρωτοβουλία για τη δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου στο Ναύπλιο, τελικά παραδέχεται πως η προσπάθεια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στην αρνητική αυτή εξέλιξη ρίχνει ευθύνες στο Δήμο αλλά και στους πολίτες που δεν είχαν δυναμική παρουσία στη διεκδίκηση αλλά αρκέστηκαν στο «όχι εμείς, οι άλλοι».

 

Αναφέρονται στην απίστευτη γραφειοκρατία από την πλευρά του Δήμου και τονίζουν ότι η δημοτική αρχή προτιμά να «επενδύει» τα χρήματα αλλού και όχι σε έναν κοινωνικό λαχανόκηπο…

 

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου στο Ναύπλιο:

 

Για όσους αναρωτήθηκαν τι έγινε τελικά με το δημοτικό (κοινωνικό) λαχανόκηπο

 

Ξεκινώντας την προσπάθειά μας το Μάη του 2015 γνωρίζαμε εξ’ αρχής ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δε θεωρήσαμε ότι ανακαλύψαμε την Αμερική. Κοινωνικοί λαχανόκηποι, εκτός από άλλες χώρες ανά τον κόσμο, υπάρχουν ήδη σε πολλούς δήμους της Ελλάδας. Έτσι, προσπαθήσαμε να βαδίσουμε την περπατημένη οδό αλλά δίνοντας έμφαση στη δημοκρατικότητα του εγχειρήματος. Ύστερα από όλες τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν καταλήξαμε ότι δε γίνεται να συνεχίσουμε υπό αυτές τις προϋποθέσεις.
Ποιες προϋποθέσεις;

 

Λεφτά δεν υπάρχουν

 

Ύστερα από την απίστευτη γραφειοκρατία που ακολουθήσαμε ώστε να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τη θέση κανενός ατόμου στο δήμο, συνειδητοποιήσαμε ότι η δημοτική αρχή προτιμά να «επενδύει» τα χρήματα αλλού και όχι σε έναν κοινωνικό λαχανόκηπο. Κι αυτό το έκανε με τρόπο όχι άμεσο αλλά αργά και βασανιστικά πηγαινοφέρνοντάς μας από γραφείο σε γραφείο χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να καταφύγουμε στο Συνήγορο του Πολίτη, γεγονός που φάνηκε να μη λαμβάνεται υπόψη σοβαρά. Αναρωτιόμαστε, είναι δυνατόν ένας δήμος όπως αυτός του Ναυπλίου να μην έχει χρήματα για να νοικιάσει ένα κομμάτι γης ή να προσφέρει κομμάτι γης που του ανήκει για κοινωνικό σκοπό;

 

Όχι εμείς, οι άλλοι

 

Κι ας έρθουμε τώρα στον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Υπάρχει αυτός που του είναι εντελώς αδιάφορο (και έχει κάθε δικαίωμα) τι μπορεί να προσφέρει ένας κοινωνικός λαχανόκηπος σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Δυστυχώς αυτού του είδους η παιδεία δε μεταβιβάζεται. Υπάρχει κι αυτός που καλοπροαίρετα θέλει να βοηθήσει με κάποιο τρόπο αλλά όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις ανακουφίζεται διαδίδοντας το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή λέγοντας μια ενθαρρυντική κουβέντα. Όμως, δεν αρκούν αυτά. Χρειάζεται η φυσική παρουσία των ατόμων στις δράσεις. Κι ο λόγος είναι ότι μια δυναμική παρουσία των πολιτών σχεδόν πάντα ασκεί πίεση. Κι κάποιες φορές επιφέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Για να μη σας κουράσουμε…

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών για λαχανόκηπο στο Ναύπλιο εδώ: Δημοτικός Λαχανόκηπος στο Ναύπλιο

 

Ευχαριστούμε όσους υποστήριξαν την προσπάθειά μας ως τώρα.
Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουμε σύντομα πιο ενεργοί πολίτες.

 

ΥΓ: Σε περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να συνεχίσει την προσπάθεια θα σταθούμε όσο το δυνατόν γίνεται στο πλευρό του. Γιατί τα άτομα μπορεί να μη μένουν ίδια, αλλά οι ιδέες συνεχίζουν το ταξίδι τους.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

 

 

1 σχόλιο