Κόκκινη και μυτιλόμορφη ψώρα διαπιστώθηκε σε εσπεριδοειδή έπειτα από τη δειγματοληψία των αρμόδιων γεωπόνων σε κτήματα της Αργολίδας.
Στους οπωρώνες που μετά από έλεγχο διαπιστώνονται προσβολές, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ναυπλίου συστήνουν στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών να προχωρήσουν σε επέμβαση στις εξής ημερομηνίες:
α) Πρώιμες περιοχές: Από 9 έως 13 Σεπτέμβρη.
β) Όψιμες περιοχές: Από 13 ως 17 Σεπτέμβρη.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Θερινός πολτός, Αζαντιραχτίν, Δελταμεθρίν, Σπιροτετραμάτ, Χλωρπυριφός, Χλωρπυριφός-μεθύλ. Ο θερινός πολτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκέτος, ή σε συνδυασμό με ένα από τα υπόλοιπα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Αυτή την εποχή λόγω συνύπαρξης όλων των βιολογικών σταδίων των κοκκοειδών προτείνεται ο συνδυασμός. Τα δέντρα που θα ψεκαστούν με σκέτο θερινό πολτό πρέπει να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση, ποτισμένα και η επέμβαση να γίνει πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.
Ψευδόκοκκος
Οι εκκολάψεις είναι σε εξέλιξη. Οι υπάρχοντες πληθυσμοί βρίσκονται κυρίως κάτω από τον κάλυκα, στα σημεία που ενώνονται καρποί και στο εσωτερικό της κόμης.
Στους οπωρώνες που υπάρχουν προσβολές να γίνει καταπολέμηση από 9 ως 13 Σεπτέμβρη άσχετα με την πρωιμότητα της περιοχής. Ο ψεκασμός πρέπει να είναι επιμελημένος, με έμφαση στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Θερινός πολτός, Σπιροτετραμάτ, Χλωρπυριφός, Χλωρπυριφός-μεθύλ.
Ισέρυα ή βαμβακάδα – Kόκκος (Coccus hesperidum)
Σε οπωρώνες που υπάρχουν προσβολές να προηγηθεί έλεγχος για την παρουσία του ωφέλιμου αρπακτικού, το οποίο εφόσον υπάρχει, θα ελέγξει τους πληθυσμούς της Ισέρυας. Όπου απαιτείται επέμβαση, αυτή να πραγματοποιηθεί και για τους δυο εχθρούς στις ημερομηνίες που αναφέρονται στην κόκκινη ψώρα.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:
α) Ισέρυα: Θερινός πολτός, Χλωρπυριφός, Χλωρπυριφός-μεθύλ.
β) Κόκκος: Θερινός πολτός, Σπιροτετραμάτ.
Θρίπες
Ενήλικα και ανήλικα άτομα νύσσουν και μυζούν τα επιφανειακά κύτταρα φύλλων και καρπών, προκαλώντας νεκρωτικά στίγματα, εσχαρώσεις, δερματώσεις και κηλιδώσεις κυρίως πορτοκαλιών και λεμονιών.
Μύγα Μεσογείου
Ο κίνδυνος προσβολών είναι μεγάλος. Nα συνεχιστεί η προστασία σε ασυγκόμιστες όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών.
Τετράνυχοι
Ελέγχετε συστηματικά τους οπωρώνες. Επέμβαση χρειάζεται σε οπωρώνες που διαπιστώνετε κινητές μορφές στο 20-30% των φύλλων ή 3 κινητές μορφές ανά φύλλο νέας βλάστησης.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Άλατα λιπαρών οξέων, Αμπαμεκτίν, Ασεκουινοσύλ, Εξιθιαζόξ, Ετοξαζόλ, Μιλμπεμεκτίν (σε πορτοκαλιά και Μανταρινιά), Μπιφεναζέιτ, Σπιροντικλοφέν, Τεμπουφενπυράντ, Φενπιροξιμέιτ, Θερινά λάδια.
Άκαρι
της σκουριάς στην πορτοκαλιά και της αργυρόχρωσης στη λεμονιά (Αculops pelecassi) και παραμορφωτικό άκαρι (Aceria Sheldoni)
Σε οπωρώνες που υπάρχουν προσβολές από τα εν λόγω ακάρεα να γίνει καταπολέμηση, με θερινό πολτό, Αμπαμεκτίν (για το παραμορφωτικό άκαρι).
Φυλλοκνίστης
Το έντομο βρίσκεται σε δραστηριότητα. Τα νεαρά δένδρα, φυτώρια και εμβόλια πρέπει να είναι προστατευμένα με επανάληψη των επεμβάσεων ανάλογα με το φυτοπροστατευτικό προϊόν που χρησιμοποιείτε.
Εριώδης Αλευρώδης
Σε περιπτώσεις που έχετε προσβολή, μπορείτε να στέλνετε δείγματα στην υπηρεσία για τον έλεγχο τουπαρασιτισμού.
Αφίδες
Σας υπενθυμίζουμε ότι οι αφίδες είναι φορείς ιώσεων (Τριστέτσα). Σε οπωρώνες που μετά από έλεγχο διαπιστώνονται προσβολές, να γίνει επέμβαση.