Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Τουρισμού – Επισιτισμού Ναυπλίου ενόψει εκλογών

 

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας

Τουρισμού – Επισιτισμού Ναυπλίου 

(Το ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ)

 

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν άλλη μια «χρυσή» χρονιά για το τουριστικό κεφάλαιο. Οι αφίξεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και κάνανε νέο ρεκόρ εκατομμυρίων. Δεν ήταν, όμως και για μας μια «χρυσή χρονιά». Το «παραμύθι» ότι ωφελούμαστε όλοι από την ανάπτυξή τους αποκαλύπτεται μέσα από αυτά που οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό βιώνουμε στο πετσί μας, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα αυτά τα κέρδη για τους μεγαλοεργοδότες έγιναν στην πλάτη μας και στα ερείπια των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Όλο και πληθαίνουν οι εργοδότες που δεν εφαρμόζουν την κλαδική μας σύμβαση αλλά την Εθνική με τον κατώτερο μισθό και μεροκάματο επικαλούμενοι είτε την δυνατότητα του νόμου είτε την ανάγκη του καθενός και της καθεμιάς από μας για να έχει δουλειά. Συγχρόνως μας καταργούν το πενθήμερο και το ρεπό, καταργούν την υπερεργασία και τις υπερωρίες, την πληρωμή της Κυριακής και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τα δώρα και το επίδομα αδείας.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Είναι καθαρό ότι η κατάσταση όσο πάει και γίνεται δυσκολότερη για μας. Το σίγουρο είναι ότι η επίθεση που δεχόμαστε δεν έχει αφήσει καμία πλευρά της ζωής μας ανέγγιχτη. Όλα μας τα δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν μπει στις μυλόπετρες του συστήματος και διαλύονται το ένα μετά το άλλο.

 

Το προηγούμενο διάστημα ήρθαμε αντιμέτωποι με μέτρα ταφόπλακα που πάρθηκαν και άλλα που ετοιμάζονται (ασφαλιστικό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, νέος συνδικαλιστικός νόμος). Παράλληλα είναι γεγονός ότι στον κλάδο μας επικρατούν 14 διαφορετικές μορφές ευέλικτης εργασίας, ότι μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο τα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα μετατρέπονται σε κάτεργα, ενώ παράλληλα οι εργοδότες μας έβαζαν να υπογράφουμε συμβάσεις με βάση την εθνική σύμβαση εργασίας στις οποίες ζητούσαν να υπογράψουμε ότι δεν ανήκουμε στο κλαδικό μας σωματείο! Για όλα αυτά η διοίκηση του σωματείου κράτησε σιγή ιχθύος πράγμα που αντιβαίνει στον χαρακτήρα και στον ρόλο της, στον ίδιο τον σκοπό ενός σωματείου. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η στάση της μπροστά στην απεργία στον κλάδο στις 20 Ιουλίου που ούτε καν συνεδρίασε.

 

Με βάση αυτή τη κατάσταση κρίνουμε ότι το σωματείο μας με ευθύνη της διοίκησης του δεν προετοίμασε τους εργαζόμενους του κλάδου. Δεν φρόντιζε για την διαρκή ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, την προσπάθεια για συζήτηση και δράση μέσα από τη γενική συνέλευση, την παρέμβαση του σωματείου σε χώρους δουλειάς, για τη μαζικοποίηση του σωματείου με νέους εργαζόμενους του κλάδου μας.  Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η στάση της μπροστά στην απεργία στον κλάδο στις 20 Ιουλίου που ούτε καν συνεδρίασε.  Ταυτόχρονα βάζει εμπόδια ακόμα και για απλά ζητήματα ενός σωματείου όπως η εγγραφή νέων μελών αφού συνάδελφοι εργαζόμενοι που θέλουν να εγγραφούν στο σωματείο εδώ και μεγάλο διάστημα δεν μπορούν να βρουν κάποιον από την διοίκηση, δεν υπάρχει ενημέρωση για τις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις του Δ.Σ.

 

Θεωρούμε σημαντικό επομένως να γίνει προσπάθεια αλλαγής αυτής της κατάστασης, προσπάθεια να ζωντανέψει το σωματείο μας προς όφελος των εργατών και του ταξικού κινήματος, προσπάθεια που περνά και μέσα από την ανάδειξη εκπροσώπων – αγωνιστών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που υπερασπίζονται σταθερά τους εργαζόμενους και δεν συμβιβάζονται με την εργοδοσία και τους αντεργατικούς νόμους.

 

Για την προετοιμασία αγώνων για όλα αυτά που ήδη αντιμετωπίζουμε και αυτά που θα έρθουν. Αγώνων που θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

 

 • Να παλεύεις κάθε μέρα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, να συγκρούεσαι με την εργοδοσία σε χώρους δουλειάς που προσπαθεί να επιβάλλει εργασιακό μεσαίωνα.
 • Να ενισχύεις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης όπως συλλογή τροφίμων, δωρεάν Λαϊκά Φροντιστήρια, για να μην μείνει κανένα παιδί έξω από την εμπορευματοποιημένη Παιδεία, εκδηλώσεις ψυχαγωγίας (π.χ. παιδικές γιορτές, θεατρικές παραστάσεις κτλ ) για τα παιδιά των ανέργων και όχι μόνο.
 • Να αναδεικνύεις τις αιτίες που προκαλούν τα τεράστια και ασφυκτικά προβλήματα των εργαζομένων και να οργανώνεις την πάλη ενάντια στη μήτρα που τα γεννά.

 

Πιστεύουμε ότι μέσα από μια τέτοια δράση και με δεκάδες νέες εγγραφές μελών, θέλουμε να καθιερωθεί το σωματείο μας στη συνείδηση των συναδέλφων έτσι ώστε να διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες μας, γιατί αγωνίζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, γιατί δεν τα «βρίσκει» και δεν τα κάνει «πλακάκια» με καμία εργοδοσία, γιατί παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για το δίκιο μας, το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Μέσα από το σωματείο κάθε εργαζόμενος και άνεργος, το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να παλέψει για να πάρουμε πίσω όλες τις απώλειες που είχαμε. Να παλέψει για ζωή και δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να παλέψουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών των δικών μας και των οικογενειών μας. Δεν μπορούμε να είμαστε στην αναμονή για να μας σώσουν άλλοι. Εμείς έχουμε τη δύναμη να σώσουμε τους εαυτούς μας.

 

Δεν φοβόμαστε να σηκώσουμε κεφάλι. Φόβος είναι να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, δουλεύοντας τζάμπα για να αυξάνουν τα μονοπώλια τα κέρδη τους.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία. Καμία διάκριση παλιών νέων. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.
 • Υποχρεωτικές Συλλογικές Συμβάσεις για κάθε ξενοδοχείο, για κάθε επισιτιστική επιχείρηση με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε. 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
 • Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία.
 • Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
 • Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θήμερη, 30ωρη.
 • Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά.
 • Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.
 • Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση.
 • Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.
 • Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς».

 

      

Καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου, στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν 4-5-6/9/2017,  να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο μας που στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ. για να γίνει προσπάθεια να ζωντανέψει το σωματείο μας προς όφελος των εργατών και του ταξικού κινήματος, προσπάθεια που περνά και μέσα από την   ανάδειξη   εκπροσώπων   –   αγωνιστών   στο   νέο   Διοικητικό   Συμβούλιο   που υπερασπίζονται   σταθερά   τους   εργαζόμενους   και   δεν   συμβιβάζονται   με   την εργοδοσία και τους αντεργατικούς νόμους.

 

 

1 σχόλιο

 1. Πρέπει να σκεφτούμε ότι το να οργανώνονται οι εργαζόμενοι δεν είναι χαμένος χρόνος,μόνο έτσι θα αποφύγουμε την ολοένα και μεγαλύτερη καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.Χρειάζεται ενημέρωση,ιδαίτερα των νέων που τους καταπατούν τα δικαιώματα ακόμα πιο έντονα.Πρέπει να μάθουν ότι δεν είναι φυσικό όλη τους η ζωή να είναι η δουλειά,πρέπει να ζήσουν κιόλας…

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στα Πυργιώτικα Αργολίδας είναι οριοθετημένη. Η...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να δημιουργηθεί στην πόλη του Άργους "Σπιτάκι Ανακύκλωσης" με ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική...

Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στα Πυργιώτικα Ναυπλίου • Φωτιά και στα Λευκάκια

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή των Πυργιιώτικων του Δήμου Ναυπλιέων  λίγο πριν της 2.30 το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Αυγούστου. Η εστία της φωτιάς...

Ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο Άργος

  Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Αυγούστου στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Άργος, τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό και τη...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Η φράση «Καλή Παναγιά» δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά

Στην ευχή «Καλή Παναγιά» αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και...

Συναυλία στην Καρυά Αργολίδας με Θοδωρή Κοτονιά και Βιολέτα Ίκαρη

Tην Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 9.30μμ, στην πλατεία της...

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να...

Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στα Πυργιώτικα Ναυπλίου • Φωτιά και στα Λευκάκια

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή των Πυργιιώτικων του Δήμου...

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο με το ασθενοφόρο στην Αργολίδα

Ανακοίνωση εξέδωσε η αστυνομία για το θανατηφόρο τροχαίο το...

Νεκρός άνδρας που κολυμπούσε στην παραλία της Κάντιας

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, τις πρωινές ώρες της...

Προτείνουμε...