Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Το νέο δημοσκοπικό παιχνίδι στο Αργος (και η ανασφάλεια ενός δημάρχου)

 

Γράφει ο Δημοσκόπος

 

Πριν από μερικές βδομάδες δημοσιοποιήθηκε, αυτή τη φορά αποκλειστικά μέσω ανακοίνωσης της δημοτικής παράταξης του δημάρχου Άργους, το αποτέλεσμα νέας δημοσκόπησης για το ποιες συμπάθειες αυτός συγκεντρώνει. Μάλιστα μου τέθηκε υπόψη και το έγχρωμο προσωπικό όργανο του κ. Δημάρχου. Προσωπικό, αφού επίσης τέθηκε υπόψη μου πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου του Ναυπλίου, που έκαμε δεκτή αγωγή εναντίον του, η οποία απόφαση αναγνωρίζει τον προσωπικό χαρακτήρα του εντύπου αυτού.

 

Αλλά πριν ένα ακριβώς χρόνο τοπικό έντυπο προσκείμενο στον δήμαρχο είχε παραγγείλει άλλη δημοσκόπηση, που και αυτή κατέληγε στο ίδιο αποτέλεσμα. Και είχα δημοσιεύσει άρθρο μου, στην παρούσα ηλεκτρονική εφημερίδα (Ιούλιος 2016), όπου εντόπιζα εκπληκτικές παραλείψεις στην όλη οργάνωση της τότε δημοσκόπησης. Για παράδειγμα:

 

-το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δεν απεικόνιζε όλα τα ερωτήματα που είχαν υποβληθεί

-δεν παρεχόταν η παραμικρή ένδειξη για την ιδιότητα, των ανθρώπων που ερωτήθηκαν

-δεν δημοσιοποιήθηκαν οι απαντήσεις που δόθηκαν ως προς τα σημαντικότερα προβλήματα του Άργους και ως προς το ποιό κόμμα ψήφισαν οι ερωτηθέντες, κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές

-δεν δόθηκε κανένα στοιχείο ως προς την ηλικιακή διαφοροποίηση των ερωτηθέντων, ως προς το φύλο τους, ως προς το επίπεδο της μόρφωσης τους και ως προς τον τόπο κατοικίας τους στον πολύ εκτεταμένο δήμο Άργους – Μυκηνών.

 

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμβουλευθεί εκείνο το άρθρο μου για τις υπόλοιπες επισημάνσεις που περιείχε.

 

Στη φετινή δημοσκόπηση πολλές από τις αναφερθείσες ελλείψεις εντοπίζονται και πάλι. Δημιουργώντας και πάλι βασικά ερωτηματικά εγκυρότητας. Η οποία πάσχει και για δύο άλλους, τουλάχιστο “περίεργους” λόγους. Πρώτο, διότι αυτή τη φορά η δημοσκόπηση παραγγέλθηκε από… εφημερίδα της Κορίνθου! Καμία εξήγηση δεν δόθηκε για το γεγονός αυτό μέχρι σήμερα. Δεύτερο, διότι το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε θριαμβικά από τον ίδιο τον δήμαρχο και το προσωπικό όργανό του.

 

Θελήσαμε να προβούμε σε κάποια διασταύρωση. Και ερώτησα συναδέλφους έγκυρων δημοσκοπικών εταιριών αν γνωρίζουν κάθε πότε άλλοι τυχόν δήμαρχοι στην Ελλάδα προβαίνουν σε τόσο τακτικά χρονικά διαστήματα σε δημοσκοπήσεις, μάλιστα τέτοιου “είδους”. Από όλες τις πλευρές η απάντηση υπήρξε αρνητική κανένας άλλος δήμαρχος δεν προβαίνει κάθε τόσο, σε τέτοια δημοσκοπικά παιχνίδια, με τέτοιες βασικές ελλείψεις στα ερωτήματα και με τέτοιες παραλείψεις ως προς τις απαντήσεις.

 

Πέρα από αυτά θα ήθελα να αναφέρω για το νοήμον κοινό, που ενδιαφέρεται για τέτοια θέματα, και γενικότερα για τα “παιχνίδια” μέσω δημοσκοπήσεων, άρθρα έγκυρων επιστημόνων, όπως πρόσφατα λ.χ. εκείνο του καθηγητή κ. Μανώλη Χαιρετάκη (Πανεπιστήμιο Αθηνών) όπου εντόπιζε πολλαπλά προβλήματα παρόμοιων δημοσκοπήσεων, ήτοι
-το πρόβλημα της στάθμισης
-το πρόβλημα του δείγματος
– το πρόβλημα της πρόσβασης στο δείγμα
– το πρόβλημα της συμμόρφωσης των εταιριών δημοσκοπήσεων σε κανόνες δεοντολογίας.

 

Ο καθηγητής τονίζει ιδίως ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι κανόνας είναι η ρευστότητα και όχι η επιμονή σε μία μυθική σταθερότητα, με σχετικό πρόβλημα επιπλέον τη θεοποίηση της τεχνοκρατίας, δηλαδή της “πίστης” πιά ότι η χρήση “επιστημονικών” τεχνικών είναι σε θέση να δώσει λύσεις και αποτέλεσμα με το μικρότερο ποσοστό αβεβαιότητας.

 

Και καταλήγει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε όχι μονάχα για ποσοτικές αλλά και για ποιοτικές πολιτικές έρευνες, που φτάνουν σήμερα σε λίγα χέρια, αλλά σπάνια δημοσιοποιούνται.

 

Πέρα, λοιπόν, από τη μικροκλίματα του δήμου Άργους-Μυκηνών υπάρχει η μεγαλύτερη εθνική κλίμακα, που και εκεί εντοπίζονται καθημερινά ελλείψεις, παραμόρφωσεις και παραλείψεις. Μόνο που στο επίπεδο του Άργους και της ανασφάλειας που κατατρύχει ορισμένους (εξ ου και η ζωτική εσώτερη ανάγκη για διαρκή αυτοεπιβεβαίωση και λιβανωτούς), οι ελλείψεις, παραμορφώσεις και παραλείψεις πρέπει να γίνει παραδεκτό ότι εντοπίζονται προς τα όρια του κραυγαλέου…

Ο Δημοσκόπος

 

 

Rate this post
     
3 Σχόλια
 • Avatar
  Α.Β. 3 Σεπτεμβρίου 2017

  Το πιο εντυπωσιακό είναι άλλο: Οτι από το 2010 η μόνη εταιρεία που κάνει δημοσκοπήσεις για το Δήμο Άργους είναι η Άλκο. Δεν βρήκαν καμία άλλη?

  2

  0
 • Avatar
  Ανώνυμος 2 Σεπτεμβρίου 2017

  “Δημοσκόπε” ωραία τα λες αλλά από τη στιγμή που δεν λες και το όνομά σου, άστα να πάνε. Τι φοβάσαι; Μήπως περιμένεις καμιά εξυπηρετησούλα; Είσαι διχασμένη προσωπικότητα; Με ψευδώνυμα δεν γίνεται τίποτα… Για να φύγει πρέπει ο κόσμος να αποβάλει τους φόβους του. Και όχι μόνο στα κρυφά, πίσω από το παραβάν. (Δυστυχώς κι εγώ ανώνυμα σχολιάζω)…

  1

  1
 • Avatar
  Ανώνυμος 2 Σεπτεμβρίου 2017

  Ποσα φυλλα αραγε πουλάει η φυλλαδα στο Αργος. Σε 200 χρονια θα τα βγαλει τα λεφτα που ξοδεψε για τη δημοσκοπηση!!!

  2

  0

POST A COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.