Μεσαιωνικές νότες στις ναυπλιακές δρομόσκαλες

Ξεφεύγοντας από τις κάμαρες που μέσα κελαϊδούσαν οι αρχόντισσες, ερχότανε τα βράδυα, πατώντας αθόρυβα, να σταθεί στο άνοιγμα της ντάπιας. Αντίκρυ, πλατειά κ’ επίπεδη ξαπλωνόταν η θάλασσα, αλλάζοντας μέσα στις φευγαλέες ώρες της ημέρας άπειρα χρώματα, χίλιες θεωρίες, θεόρατο μάτι τελώνιου που παιζολάμπει για να μαγνητίσει την τροφή του. Ο ήλιος, μπάλλα σύφλογη, κατέβαινε δίχως φωςστη δύση· κάποιες καμπάνες απόμακρες, ερημικές, σαν κουδουνίσματα κοπαδιού στο βραδυασμένο λόγγο, σημαίνανε ρεμβαστικά το ερχομό της εσπέρας. Τα πρώτα φτωχά λυχνάρια του λαδιού, σκόρπια, κάτω, στη λευκή πολιτεία, παλεύανε με τις σκιές της νύχτας που κατέβαινε. Και πίσω, στις πέτρινες θολωτές καμάρες του κάστρου, όπου οι γυναίκες είχανε τώρα κρατήσει τις ανάσες τους, οι αργοί τόνοι ενός λαγούτου, συνοδεύοντας το μοναχικό τραγούδι κάποιου τροβαδούρου, προβοδίζανε ρυθμικά, μακρόσυρτα, την ανώνυμη μέρα που έφευγε με βήματα βελουδένια πάνω στο βραδυασμένο πόντο.

(Άγγελου Τερζάκη, Η Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ)

 

 

Ίσως να διάβαζε χωρίς να τον ακούμε, ο Τερζάκης, αποσπάσματα από την Πριγκηπέσσα του. Πίσω από την προτομή του, ακουγόταν μελαγχολική η μεσαιωνική μουσική που ξεχυνόταν στις δρομόσκαλες της πόλης. Ο μεγάλος ποιητής και τροβαδούρος του μεσαίωνα Francois Villon βρισκόταν εκεί για να τον συνοδέψει με το λαγούτο του, στην απαγγελία των ιστοριών του κάστρου και της πόλης που απόψε αναζητούσε μια διαφορετική, παράξενη και μυστηριακή, μουσική διασκέδαση.

 

Η πλατεία του Αγ. Σπυρίδωνα γεμάτη κόσμο, Έλληνες και ξένους, άκουγαν με έκπληξη αλλά και θαυμασμό μουσικές που ταξίδευαν από τη Μέση Ανατολή στη Σκανδιναβία, από τα καυτά τείχη του κάστρου του Κρακ στη Συρία, στα παγωμένα νερά των σκανδιναβικών φιόρδ. Η Jenny Demaret και ο Jerom Salomon, ένα χαρούμενο κι ευγενικό ζευγάρι μουσικών με καταβολές ελληνικές και σκανδιναβικές, που ζούνε και εργάζονται ως μουσικοί στο γαλλικό νότο, παρουσίαζαν όργανα και μουσικές σχεδόν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Η Jenny Demaret, με μια νικελάρπα (nyckelarpa), ένα σουηδικό μουσικό όργανο της οικογένειας των εγχόρδων που βγαίνει από τα βάθη του μεσαίωνα, εξήγησε και έδειξε δεξιοτεχνικά τις δυνατότητες και την ομορφιά του ήχου του. Αλέγκρος ή μελαγχολικός, ο ήχος της νικελάρπας μάγεψε το κοινό και έδωσε ένα μικρό αλλά εξαιρετικό παράδειγμα της μεσαιωνικής μουσικής από την ζεστή ανατολή ως τον παγωμένο βορρά. Δίπλα της, ο Jerom Salomon, με κρουστά από το Ιράν και το Κουρδιστάν έδωσε το δικό του τόνο συμπληρώνοντας την μουσική απόλαυση. Οι μουσικοί έδωσαν τις απαραίτητες τεχνικές εξηγήσεις για τα μουσικά όργανα, το είδος της μουσικής και ανέφεραν τους μουσουργούς του μεσαίωνα έργα των οποίων παρουσίασαν.

 

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Παλαμήδης» που εκμεταλλεύτηκε την παρουσία των μουσικών για διακοπές στην Αργολίδα χαρίζοντας στους πολίτες μια σπάνια μουσική παρουσίαση και στους μουσικούς ένα ακροατήριο που έδειξε πως απόλαυσε το έργο και τη δεξιοτεχνία του ζεύγους και χειροκρότησε θερμά κάθε μουσική τους εκτέλεση. Εξαιρετική βραδιά!

(Γ. Κόνδης)

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.