Φεγγαρόλουστη μουσική συνάντηση στο Λυγουριό: Εφτά τραγούδια θα σου πω…

 

…για να διαλέξεις το σκοπό, για να μου πεις, για να σου πω το «Σ’αγαπώ»

 

Μόνο που δεν ήταν εφτά αλλά 117 τα τραγούδια που τραγούδησαν ο Ανδρέας Ρεντούλης και η Μαρία Γκίκα στη φεγγαρόλουστη βραδινή μουσική συνάντηση που διοργάνωσε ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Καββαδίας». Ακούραστοι! Με μια λέξη γι’αυτό το μουσικό ζευγάρι που δεν πήρε ανάσα για τρεις περίπου ώρες χαρίζοντας στο πολυπληθές κοινό όμορφες στιγμές με «Νέο Κύμα», ελαφρολαϊκό τραγούδι, αλλά και ξένες εκτελέσεις ρομαντικά κλασικών τραγουδιών.

 

Όλα ήταν γνώριμα και διαφορετικά στη χθεσινή βραδιά. Δεν ήταν του «παραδείσου τα μπουζούκια» αλλά και έμοιαζαν. Τα παιδιά του «Καββαδία» άρχισαν να αξιοποιούν τον πλούτο των τοπίων και τοποθεσιών που διαθέτει ο ευλογημένος αυτός τόπος και είχαν την όμορφη ιδέα η μουσική συνάντηση με το αυγουστιάτικο φεγγάρι να γίνει στον διαμορφωμένο χώρο μπροστά από την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας. Έτσι, για πρώτη φορά, μια εκδήλωση αποτέλεσε τιμητική επιβράβευση για το έργο των μελών του Συλλόγου «Αγ. Μαρίνα», που διαμόρφωσαν έναν ξερότοπο γεμάτο αγκάθια σε πανέμορφο τοπίο. Καλύτερη ανάδειξη του πανέμορφου ιστορικού ναού και της αρχαίας Πυραμίδας δεν θα μπορούσε να γίνει. Καλύτερο χώρο για να προϋπαντήσει μουσικά το φεγγάρι δεν θα μπορούσε να βρει για τη βραδιά αυτή ο «Καββαδίας». Δεν ξέχασαν στο τέλος της εκδήλωσης να ανανεώσουν το ραντεβού για τις 13 Αυγούστου στον Αγ. Αθανάσιο!

 

 

Δεν υπήρχαν μεγάλα ονόματα για να τραγουδήσουν στην εκδήλωση, αλλά δυο κυριολεκτικά μεγάλοι καλλιτέχνες. Ο Ανδρέας Ρεντούλης, παρ’ ότι μας έχει συνηθίσει σε πιο κλασικό ρεπερτόριο, έκανε την έκπληξη με εξαιρετικές ερμηνείες χαϊδεύοντας αριστοτεχνικά ένα μελωδικό πιάνο που συνόδευε φωνές, στίχους, και μάτια αγκιστρωμένα με λατρεία στο φεγγάρι που διέσχιζε τον ουρανό. Δίπλα του, φεγγαρόλουστη πραγματικά παρουσία μιας εξαιρετικής ερμηνεύτριας με τόσο πλούσια φωνή όσο εκείνη της Μαρίας Γκίκα. Μια φωνή που σε συνεπαίρνει με τη μελωδικότητά της, το σκέρτσο της, το συναισθηματισμό, την απαλότητα και τη δύναμή της. Τι να πρωτοθαυμάσεις; Μια βελούδινη φωνή, μια ξεχωριστά ευγενική παρουσία…

 

Πραγματικά ακούραστοι και οι δύο, κράτησαν το κοινό που είχε κατακλύσει το χώρο μέχρι αργά μέσα στην όμορφη νύχτα, με ένα καταπληκτικό ρεπερτόριο. Ο κόσμος τραγούδησε με τον Ανδρέα και τη Μαρία, χάρηκε την ξεχωριστή βραδιά και, θέλω να πιστεύω, ενίσχυσε την αισιοδοξία του για το αύριο παρά τη συνεχιζόμενη πολύχρονη πυρκαγιά που ρημάζει τη χώρα. Εξάλλου ήταν η χθεσινή βραδιά μια ευκαιρία να τραγουδήσει ο κόσμος, από τη μιαν άκρη της χώρας στην άλλη, για την ομορφιά της ζωής, για τα φεγγάρια και τον ουρανό αυτής της όμορφης χώρας και δυναμώσει την πίστη του στον εαυτό του και τις δυνάμεις του. Η ίδια ευκαιρία δόθηκε στους νέους ανθρώπους του «Καββαδία» να αποδείξουν πως μπορούμε ακόμη όχι απλά να μιλάμε αλλά και να παράγουμε πολιτισμό και μάλιστα με εξαιρετικούς καλλιτέχνες που βγήκαν από ετούτο τον τόπο όπως ο Ανδρέας Ρεντούλης και η Μαρία Γκίκα. Μας πήγαν αξέχαστη βόλτα με το φεγγάρι. Πώς να μην τραγουδάγαμε μαζί τους:

 

Έλα μαζί μου, κάπου να πάμε χέρι με χέρι
Σ’ ένα άσπρο σύννεφο, σ’ ένα παράδεισο
Σε κάποιο αστέρι.
Πάνω από σύννεφα, πάνω από θάλασσες
Κι από στεριές
Στους γαλαξίες και τις απέραντες τις ξαστεριές.

Γ. Κόνδης