Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2020

Πότε ψέκασαν; Ιούνιο αντί για Μάρτιο έγινε η ανάθεση στο Άργος – Ασάφειες και για Ναύπλιο…

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Ενώ ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει προσβάλει μόνο κατοίκους της Αργοναυπλίας, με δεκάδες κρούσματα (και δύο θανατηφόρα), οι Δήμοι Άργους και Ναυπλίου συνεχίζουν με αοριστίες να αναφέρουν τις ενέργειες που έκαναν για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Δεν δίνουν σαφείς απαντήσεις με αποτέλεσμα οι πολίτες να γίνονται όλο και πιο καχύποπτοι και να θεωρούν πως οι ψεκασμοί όχι μόνο ήταν ελλιπείς αλλά και πως έγιναν ετεροχρονισμένα.

 

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

 

Ψάχνοντας τη «Διαύγεια», δεν εντοπίσαμε ανάθεση σε εταιρεία για καταπολέμηση των κουνουπιών. Αφού ξέσπασε το θέμα με τα κρούσματα του ιού, ο Δήμος Ναυπλιέων εξέδωσε ανακοίνωση (βλ. επίσημη ιστοσελίδα του) όπου αναφέρει ότι “η καταπολέμηση γίνεται σε ετήσια βάση συνεχώς και χωρίς διακοπή, με καθημερινή μέριμνα”. (!) Επίσης, «οι ψεκασμοί αφορούν δημόσιες σημειακές εστίες και γίνονται με εγκεκριμένα σκευάσματα σε μη πολυσύχναστες ώρες σε συνεργασία με τον υπεύθυνο γεωπόνο του Δήμου κ. Λιάκη Αναστάσιο και τους προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων».

 

Στο τέλος του κειμένου, αναφέρει πως το κοινό θα μπορεί να απευθύνεται στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος για το 2017 είναι η εταιρεία «Υγειονομική Πελοποννήσου» και παρουσιάζει φωτογραφία με άτομο να ψεκάζει φορώντας μπλούζα που αναγράφει το όνομα της εταιρείας.

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ

 

Στο Δήμο Άργους η απόφαση για δέσµευση πίστωσης ύψους 24.800 ευρώ για την καταπολέµηση κωνοποειδών έγινε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 31 Μαΐου 2017.  (Βλ. δημοσίευση στη “Διαύγεια”).

 

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 6 Ιουνίου, έγινε η απευθείας ανάθεση ύψους 24.486 ευρώ σε εταιρεία (βλ. “Διαύγεια”). Λογικά, η καταπολέμηση των κουνουπιών ξεκίνησε αμέσως μετά την απευθείας ανάθεση από τον κ. Καμπόσο (σ.σ. πότε άραγε ολοκληρώθηκε σε έναν Δήμο έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων;).

 

Τους προηγούμενους μήνες, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ενέργεια στη «Διαύγεια» σχετικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών (ανάθεση, διαγωνισμός, έστω αγορά φαρμάκων κατάλληλων για κουνουποκτονία).

 

Την 1η Μαρτίου εκδόθηκε από το Τμήμα Μεταδοτικών και μη Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας εγκύκλιος με θέμα: Προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών. Κοινοποιήθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ αυτών και στην ΚΕΔΕ με την παράκληση να ενημερώσει όλους τους Δήμους της χώρας.

 

Σε κάποιο σημείο η εγκύκλιος  (δείτε την εδώ) αναφέρει:

 

Η καταπολέμηση των προνυμφών των κουνουπιών με βιοκτόνα θα πρέπει να εφαρμόζεται εγκαίρως (αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων προνυμφών κουνουπιών) στις υδάτινες εστίες ανάπτυξής τους, ώστε να καταπολεμηθεί η πρώτη γενεά των κουνουπιών. Η ακριβής χρονική στιγμή καθορίζεται μετά από τον τακτικό έλεγχο των χαρτογραφημένων εστιών ανάπτυξης (μόνιμων ή εποχιακών), από ενωρίς την άνοιξη, για την ανίχνευση προνυμφών κουνουπιών.

 

 

Άρα η καταπολέμηση των κουνουπιών θα έπρεπε να αρχίζει νωρίς την άνοιξη…

 

Στο όμορο με το Άργος Δήμο Β. Κυνουρίας για παράδειγμα, η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 17 Μαϊου ο Δημάρχος Π. Μαντάς ήταν η ακόλουθη:

 

Το πρόγραμμα «Καταπολέμηση των κουνουπιών για το έτος 2017» ξεκίνησε την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017… Ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εφαρμογές προνυμφοκτονίας στο αστικό περιβάλλον στις Τοπικές Κοινότητες Κορακοβουνίου, Κουτρούφων, Μελιγούς, Παρ. Άστρους και μέρους της Δημοτικής Κοινότητας Άστρους. Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η εφαρμογή του μη βιοκτόνου σκευάσματος σε βόθρους και άλλες εστίες στο Άστρος. Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστούν οι δειγματοληψίες και η προνυμφοκτονία στις Τοπικές Κοινότητες Αγ. Ανδρέα, Ξηροπήγαδου και στο Αρκαδικό Χωριό……..

 

 

3 σχόλια

  1. Στους πόσους θανάτους θα παρατησουν το FB οι πολιτικάντηδές μας και θα απευθυνθούν στις εισαγγελικές αρχές να γίνει μια έρευνα για τυχόν ευθύνες;;;
    Αφήστε τα social media και κάντε αυτό που πρέπει να μάθουμε ακριβώς τί συμβαίνει

    9

    0

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.