Ιστορικά

Η πιο πολυζωγραφισμένη γυναίκα στον κόσμο είναι Αργείτισσα!

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Μετά τη Θεοτόκο, αναμφισβήτητα το γυναικείο πρόσωπο (και σώμα), έστω και μυθικό, που έχει απασχολήσει τους περισσότερους και τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών είναι μια Αργεία: Η Δανάη, η κόρη του βασιλιά Ακρίσιου.

 

Τα τελευταία 2.500 χρόνια, εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) ζωγράφοι, ελάχιστοι από αυτούς Έλληνες, έχουν καλλιτεχνικά δημιουργήσει, υποκινούμενοι από το μύθο, σύμφωνα με τον οποίο ο Δίας μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή και επισκέφθηκε τη φυλακισμένη από τον πατέρα της βασιλοπούλα. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Περσέας…

 

Από τα ερυθρόμορφα αγγεία του 450 π.Χ. που βρίσκονται στα μουσεία του Λούβρου και του Ερμιτάζ, μέχρι τα δεκάδες αναγεννησιακά έργα και τις σύγχρονες δημιουργίες, η γυμνή Δανάη προκαλεί το ενδιαφέρον των φιλότεχνων.

 

Ο Τιτσιάνο, ο Τιντορέττο, ο Ρούμπενς, ο Ρέμπραντ, ο Κλιμτ, ο Πικάσο, ακόμα και ο Μίλο Μανάρα ασχολήθηκαν με τον αργειακό μύθο. Μάλιστα, ο Τιτσιάνο έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 4 διαφορετικούς πίνακες με το θέμα.

 

Στους περισσότερους πίνακες, κυρίως της αναγεννησιακής περιόδου, εκτός από τη Δανάη, εμφανίζεται η παραμάνα της, ή ακόμη και το σκυλάκι της. Παρόντας και ο Έρως με τη μορφή μικρού Αγγέλου. O μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή Δίας, πολύ συχνά απεικονίζεται με χρυσά φλουριά. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, εκτός της βροχής εμφανίζεται και ο ίδιος ο Ζευς ή ένας αετός. Η Δανάη γυμνή, σε πολλούς πίνακες απλώνει την παλάμη της για να συγκρατήσει τη «βροχή». Στα πλέον σύγχρονα έργα, η Δανάη ζωγραφίζεται σε πιο προκλητικές στάσεις που πιθανόν να φτάνουν και στα όρια της πορνογραφίας.

 

Το σεξουαλικό στοιχείο του μύθου είναι αυτό που τον κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στους ζωγράφους. Η γυμνή Αργεία βασιλοπούλα, ξεπερνά σε «δημοφιλία» άλλες γυναίκες της ελληνικής μυθολογίας, όπως η Αφροδίτη, η Άρτεμις, η Αθηνά, οι τρεις Χάριτες.

 

Η Δανάη έχει απασχολήσει τους ζωγράφους και κατά την αποβίβασή της με τον Περσέα στη Σέριφο, ενώ έχει αποτελέσει θέμα και για πολλούς γλύπτες, μεταξύ αυτών ο Ροντέν (1885), o Κοβαλτσέφσκι (1900), ο Χένινγκ (1927).

 

Σας παρουσιάζουμε 50 (μόνο) δημιουργίες με πρωταγωνίστρια την Αργείτισσα Δανάη.

 

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Ισόπαλος ο Πανναυπλιακός στον πρώτο αγώνα μπαράζ για τη Γ’ Εθνική

Ισόπαλος 0-0 αναδείχθηκε ο πρωταθλητής Αργολίδας Πανναυπλιακός στον αγώνα με τον Αμαρυνθιακό που έγινε στο…

5 ώρες πριν

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος που συνδέει τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αργολίδας, ο Δήμος Επιδαύρου, η…

7 ώρες πριν

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης στην Διάγνωση & Θεραπεία των Κύστεων στις Ωοθήκες

Του Δρ. Σάμερ Νικόλαου Αλ-Αχμάρ, Μαιευτήρα, Γυναικολόγου – Χειρουργού, MD, Msc Ένα μόνιμο πρόβλημα της…

9 ώρες πριν

Νεκρές γάτες και σκυλιά από φόλες κοντά στην παιδική χαρά στο Σκαφιδάκι Άργους

Νεκρές γάτες και σκυλιά από φόλες στο Σκαφιδάκι Άργους Φόλες έριξαν ασυνείδητοι κοντά στην παιδική…

10 ώρες πριν

Πώς θα λειτουργήσει τις αργίες το Κοινωνικό Μαγειρείο Δήμου Άργους-Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Μαγειρείου του Δήμου ότι κατά τη διάρκεια…

11 ώρες πριν

Συλλυπητήρια του δημάρχου Ερμιονίδας για το θάνατο της Νικολέττας Κορκοβίλη

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια της δημοτικής…

13 ώρες πριν