Για να δούμε με χαρτί και με στιλό τη λύση Καμπόσου… (άρθρο στο ekorinthos.gr)

 

Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμο Άργους – Μυκηνών αναφέρεται άρθρο του Θύμιου Τσαρμπού στην ιστοσελίδα ekorinthos.gr. H “λύση” που αναφέρει πανηγυρίζοντας ο κ. Καμπόσος, σύμφωνα με το άρθρο δεν είναι και τόσο οικονομική…

 

Το άρθρο:

 

Τις τελευταίες μέρες ζούμε στη ζώνη του λυκόφωτος.

 

Ο δήμαρχος Άργους κ. Καμπόσος έγινε γνωστός για τη σούπερ συμφωνία που έφερε για τα απορρίματα στο δήμο του…

 

29.45 συν ΦΠΑ είναι η τιμή που πέτυχε και πανηγυρίζει τόσο ο ίδιος όσο και τοπικά μέσα που μέχρι πρότινος ανήκαν στο “δυναμικό της Περιφέρειας”.

 

Για να δούμε τι λένε τα νούμερα…

 

Ο Καμπόσος την τιμή αυτήν την παίρνει επειδή στέλνει το σύνολο των απορριμάτων του. Χωρίς δηλαδή ανακύκλωση. Σε έναν κανονικό δήμο το 2018 θα πρέπει η ανακύκλωση να ξεπερνά το 30%. Για την οικονομία της συζήτησης θα το κάνουμε 30. Παράλληλα όπως ο ίδιος είπε η διαχείριση του αφήνει υπολειμμα 30% το οποίο όπως είπε ανεβάζει το κόστος κατά 6-7 ευρώ τον τόνο. Προσοχή… Στο σύνολο των απορριμάτων 6 με 7 τον τόνο αφού το κοστος για να πάνε σε ένα ΧΥΤΥ είναι 23,5 € ο τόνος και όχι 30 τόνοι υπολειμμα επί 6 € ο τόνος όπως κάποιοι ερμηνεύουν. Και πάμε σε απλά μαθηματικά…

 

Ας πούμε ότι έχουμε να διαχειριστούμε 100 τόνους απορριμάτων.

 

Οι 30 τόνοι της ανακύκλωσης θα κοστίσουν στον κ. Καμπόσο 885 €.

 

Οι υπόλοιποι 70 τόνοι 2061.5 €

 

Επιστρέφονται 30 τόνοι…

 

Η διαχείριση τους κοστίζει 705 €.

 

Σε αυτά προσθέστε και το κόστος της μεταφοράς αφού τα απορρίματα δεν πηγαινοερχονται μόνα τους…

 

Σύνολο χωρίς το κόστος μεταφοράς είναι 3651 €.

 

Άρα ο τόνος πάει 36,51 € συν ΦΠΑ.

 

Παραλληλα οι δήμοι που έχουν σύμβαση με την εταιρία ανακύκλωσης έχουν έξτρα κίνητρα όπως πληρωμή της μετακίνησης εξ’ ολοκλήρου (αμέσως, αμέσως ο δήμος Κορινθίων έβγαλε κονδύλι 186000€) για τις μετακινήσεις σε λιγότερο από ένα χρόνο για τα ανακυκλώσιμα ενώ παράλληλα παίρνουν κάδους και αυτοκίνητα δωρεάν για τη βελτίωση των ρυθμών ανακύκλωσης.

 

Αυτά προστίθενται στο κόστος της διαχείρισης του κ. Καμπόσου όπως και η μεταφορά στο ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου (αφού αυτό είναι το σενάριο που παίζει) για το υπολειμμα και δεν αναμένεται να είναι μικρό.

 

Από την άλλη έχουμε του Τατούλη την ΤΕΡΝΑ που θα διαχειρίζεται το 70% των απορριμμάτων αφού το 30% θα είναι ανακύκλωση με τα προαναφερόμενα οφέλη.

 

Για τους 70 τόνους με επίσημη πλέον τιμή τα 63.5 € ανά τόνο βγαίνει το ποσό στα 4445€. Άρα στους 100 τόνους το κόστος θα είναι 44,45 € ανά τόνο. Εδώ όμως δεν υπάρχουν κρυφά κόστη αφού έχουμε τους σταθμούς μεταφόρτωσης (2 σε κάθε νομό) να περιορίζουν το κόστος της μετακίνησης ενώ στο ποσό της ΤΕΡΝΑ συμπεριλαμβάνονται και η μετακίνηση αλλά και η διαχείριση του υπολλειματος.

 

Το ποσό είναι τελικό και μειώνεται όσο αυξάνονται οι ποσότητες.

 

Με δεδομένα ότι:

Α) Δεν ξέρουμε το κόστος μετακίνησης για το Δήμο Άργους.

Β) Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τιμή των καυσίμων.

Γ) Η λύση ΤΕΡΝΑ στηρίζεται από την κυβέρνηση

Δ) Η Ευρωπαϊκή οδηγία είναι σαφής και προβλέπει ανακύκλωση, επανάκτηση και κομποστοποίηση.

 

Η μικρή διαφορά στην τιμή (αν υπάρχει) δεν ξέρω κατά πόσο δικαιολογεί το ρίσκο.

 

Ταυτόχρονα αυτή η αντιμετωπιση της πρότασης Καμπόσου αν μη τι άλλο αδικεί την πραγματικά ουσιαστική αντιπρόταση του δήμου Κορινθίων (δεν ξέρω αν υλοποιηθεί).

 

Το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο όμως ζητά τη συμβολή των πολιτών. Αν αυτό επιτευχθεί η πρότασή Αλέκου είναι η μόνη σοβαρή απάντηση στην πρόκληση της ΤΕΡΝΑ. Και ακόμα και τώρα πιστεύω ότι δεν είναι πολύ αργά….

Θ.Τ.

2 σχόλια

  1. μα πως ειναι δυνατον να πιστευουν τις μεγαλοστομιες του μετα απο 8 παρατασεις για την αναπλαση..δηλαδη ποσο αφελεις; μα ποσο;

  2. Δύο κείμενα μόνο έχω διαβάσει που αντικρούουν τις φανφάρες του Ηγέτη για το θέμα των σκουπιδιών. Ένα της Ηλέκτωρ και ένα από Κορινθιακό site. Εδώ στο Άργος τσιμουδιά ή στην καλύτερη περίπτωση ψίθυροι.
    Κατάντια!

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια