Η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς να πάρουν στα δικά τους χέρια την προστασία της ελαιοπαραγωγής τους.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση:
Υπάρχει κίνδυνος να υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από πέρσι αφού οι βροχές που ακολούθησαν τους καύσωνες θα φουντώσουν το δάκο και το πρόγραμμα δακοκτονίας είναι στον αέρα. Ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός κατά του δάκου, είναι μετρημένα στα δάκτυλα τα χωριά που έχει γίνει.
Εκατοντάδες χωριά έχουν εξαιρεθεί είτε με ευθύνη των υπηρεσιών είτε των δημοτικών αρχών, σε άλλα έχουν αποβεί άγονοι οι διαγωνισμοί και σε άλλα δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους εργολάβους.
Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού ρίχνει τις ευθύνες στην Περιφέρεια, όπως κάνουν και κάποιες Δημοτικές Αρχές. Η Περιφέρεια βάλει κατά πάντων αρνούμενη τις δικές της καθοριστικές ευθύνες. Όλοι νοιάζονται για να διώξουν από πάνω τους τις δικές τους ευθύνες.
Δύο μήνες τώρα το ΚΚΕ παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα, στα Δημοτικά Συμβούλια, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη Βουλή, με παραστάσεις στους αρμοδίους «κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου» και κανενός το αφτί δεν «ίδρωνε».
Είναι επιτακτική ανάγκη τώρα (χθες έπρεπε) να γίνει ο πρώτος ψεκασμός. Να διατεθούν από την Περιφέρεια στους αγρότες τα φάρμακα και οι δακοπαγίδες που στοιβάζονται στις αποθήκες για να κάνουν τους πρώτους ψεκασμούς. Να σταματήσουν οι χρονοβόροι και αναποτελεσματικοί ηλεκτρονικοί διεθνείς διαγωνισμοί και με κριτήρια την εντοπιότητα και την εμπειρία με απευθείας αναθέσεις να συνεχιστεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας για φέτος.
Είναι ανάγκη σε κάθε χωριό, σε κάθε περιοχή να συγκροτηθούν επιτροπές μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών που μαζί με τους αγωνιστικούς αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους να εξασφαλίσουν την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας για φέτος, διεκδικώντας παράλληλα:
• Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
• Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
• Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, (μονίμου και εποχικού), στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
• Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.