Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Η γέρικη λαιμητόμος του Ναυπλίου – Γιατί οι Ναυπλιώτες έκαψαν άλλες δύο ολοκαίνουργιες

626 Likes
46 Shares
0 Comments

 

Επιμέλεια: Γιώργος Νικολόπουλος

 

Λέγεται ότι η λαιμητόμος που έφερε το 1830 στο Ναύπλιο ο πατέρας του Όθωνα Λουδοβίκος ο Α’της Βαυαρίας ήταν η αυθεντική. Η πρώτη γκιλοτίνα που είχε επινοήσει λίγο μετά τη Γαλλική Επανάσταση ο Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν για «ανώδυνο θάνατο». Σήμερα, αυτή βρίσκεται στο Εγκληματολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

 

Σκοπός του Λουδοβίκου ήταν να γίνει αυτό το «εργαλείο θανάτου» ο φόβος και ο τρόμος για τους Έλληνες, ώστε να μη διανοηθούν να αμφισβητήσουν ποτέ τα κυριαρχικά δικαιώματα του γιου του Όθωνα και της ακολουθίας του.

 

Η λαιμητόμος λοιπόν ήρθε στην Ελλάδα και τοποθετήθηκε στην Ακροναυπλία γερασμένη και ετοιμόρροπη, έχοντας κόψει πολλά κεφάλια γι’ αυτό και θέλησαν να αντικαταστήσουν. Μάταια όμως, γιατί οι Ναυπλιώτες αντέδρασαν δυναμικά…

 

Ακολουθεί κείμενο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Μπουκέτο” (24 Δεκεμβρίου 1931) και αναφέρεται στην ιστορία της λαιμητόμου του Ναυπλίου και στην μάταιη προσπάθεια αντικατάστασής της… (Στο κείμενο του λαϊκού αυτού εντύπου, πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που δεν έχουν απόλυτη σχέση με την ιστορική ακρίβεια).

 

 

“Θα σας αφηγηθούμε με λίγα λόγια την ιστορία της λαιμητόμου αυτής που έκοψε άπειρες κεφαλές Ελλήνων κακούργων.

 

Η λαιμητόμος αυτή ήτανε βουτηγμένη στο αίμα! Ήταν η πρώτη πούχε ρθει στην Ελλάδα κι εθεωρείτο και ήτανε πραγματικά γερασμένη πια. Είχε κόψει άπειρα κεφάλια. Κεφάλια ληστών, πειρατών και άλλων κακούργων.

 

Κατά τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Όθωνος, η λαιμητόμος αυτή είχε καταντήσει πια σαράβαλο. Είχε γεράσει εν αμαρτίας και αίματι. Κι αποφάσισαν να την …αποστρατεύσουν. Την κλείσανε λοιπόν στο Οπλοστάσιο του Ναυπλίου και παρήγγειλαν δυό καινούργιες λαιμητόμους απ’ την Ευρώπη.

 

Τα νέα ανθρωποκτόνα μηχανήματα δεν άργησαν να φτάσουν στην Ελλάδα, όπου ετέθησαν αμέσως εις χρήσιν. Εκαρατομήθηκαν μ’ αυτά αρκετοί θανατοποινίτες κακούργοι, επήραν αμέσως σχεδόν το βάπτισμα του αίματος.

 

Έτσι είχαν τα πράγματα, όταν επήλθε έξαφνα η μεταπολίτευση. Την ημέρα αυτή της καθιερώσεως των συνταγματικών ελευθεριών του λαού, οι Ναυπλιείς, πανηγυρίζοντες επί τη νίκη, σκέφτηκαν να μιμηθούν “το κατά δύναμιν” τους Γάλλους πολίτας της μεγάλης Γαλλικής Επαναστάσεως.

 

Επήγαν λοιπόν εν διαδηλώσει στο Οπλοστάσιο, άρπαξαν τα κομμάτια των δύο νεοφερμένων λαιμητόμων απ’ τα κιβώτια, όπου ήσαν τοποθετημένα, τα μετέφεραν αλαλάζοντες στην κεντρική πλατεία της πόλεως τους έβαλαν φωτιά και τα έκαψαν

 

Γύρω από τις φλόγες των καιομένων λαιμητόμων, οι Έλληνες “ξεβράκωτοι” εχόρευαν και εζητωκραύγαζαν υπέρ της Ελευθερίας. Ησύχασαν όμως πάλι τα πράγματα, η δικαιοσύνη δεν διέκοψε ούτε στιγμή το έργο της και δεν άργησε ν’ αποφασιστεί η εκτέλεση διαφόρων κακούργων.

 

Με τί όμως θα τους αποκεφάλιζαν τους δυστυχισμένους αυτούς; Οι εξ Ευρώπης μεταφερθείσες δύο λαιμητόμοι είχαν γίνει στάχτη…

 

Αναγκάστηκαν τότε να επιστρατεύσουν και πάλι την παλιά, γέρικη λαιμητόμο, η οποία είχε ξεφύγει το κάψιμο, γιατί βρισκόταν σ’ ένα υπόγειο του Οπλοστασίου. Την έβγαλαν, την ξεσκόνισαν, την επιδιόρθωσαν και την έβαλαν σ’ ενέργεια. Καρατομούσαν πια μ’ αυτή.

 

Η γριά αμαρτωλή έκανε τη δουλειά της καλούτσικα. Ωστόσο υποβλήθηκαν κατ’ επανάληψιν στις διάφορες Κυβερνήσεις αναφορές για την παραγγελία νέας λαιμητόμου. Μα οι Κυβερνήσεις έκαναν τον κουφό.
Έτσι έμεινε στην υπηρεσία η παλιά λαιμητόμος μέχρι το 1888”.

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.