Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Το μυθιστόρημα του Πέτρου Λυγίζου παρουσιάζεται στην Αθήνα

104 Likes
15 Shares
4 Comments

 

Η Εταιρεία ”ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Πολιτισμός- Κοινωνική Ψυχαγωγία- Υποστηρικτική Θεαμάτων” και οι Εκδόσεις ”ΑΝΩΝΥΜΟ ΒΙΒΛΙΟ” παρουσιάζουν το ιστορικό-φιλοσοφικό μυθιστόρημα του Πέτρου Λυγίζου, ”Το μειδίαμα του Σωκράτη”, υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Αργολίδας και την υποστήριξη του Συλλόγου Φιλολόγων Αργολίδας και της Ένωσης Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας.

 

Η παρουσίαση θα γίνει στο ΛΕΙΡΙΟΝ Cafe- βιβλιοθήκη, Σαρανταπόρου 25, Χολαργός το Σάββατο 1 Ιουλίου (8 μμ).

 

Το εν λόγω μυθιστόρημα είναι υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017.

 

Δραματουργική επεξεργασία:
Κωνσταντίνος Σπηλιώτης, Ελισάβετ Γεωργίου.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Σπηλιώτης.
Ψηφιακή επιμέλεια: Δημήτρης Παριώτης.
Παίζουν:
Ρένα Λύκου,
Αλέξανδρος Μουσούρος,
Γωγώ Σπηλιοπούλου.

 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
5ος αιώνας π.Χ. Με φόντο την Αθήνα που ρημάζει εξαιτίας του πολυετούς Πελοποννησιακού πολέμου, ο Αριστόβουλος, ένας νεαρός αριστοκράτης, επηρεάζεται από τις ιδέες του Σωκράτη. Έτσι, αμφισβητεί αντιλήψεις που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα του, δίνοντας παράλληλα τη μάχη του ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Κάποια στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιλογές του…

 

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
“Το μειδίαμα του Σωκράτη κατέρχεται στο δύσκολο και εξόχως απαιτητικό στίβο του ιστορικού μυθιστορήματος. Ωστόσο, όχι μόνον κατορθώνει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις αλλά ευθύς εξαρχής κερδίζει τον αναγνώστη με την αμεσότητα και τη διαύγειά του, καθώς και με την εύστοχη εστίαση του συγγραφέα σε γεγονότα που όχι μόνον επιτρέπουν στον αναγνώστη να αποκτήσει ικανοποιητική γνώση της εποχής αλλά και ενισχύουν τη δραματικότητα της εξιστόρησης.”

(Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης,
Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών)

 

 

“Ο Πέτρος Λυγίζος σ’ αυτό το μυθιστόρημα εμπνέεται από το σωκρατικό παράδειγμα. Το ύφος γραφής του, με αρετές αμεσότητας στους ψυχογραφικούς του στόχους, αποτελεί το όχημα μιας διεισδυτικής προσέγγισης στη φιλοσοφία της ζωής που προτείνει ο Σωκράτης. Χωρίς να παραθέτει απλώς τα διδάγματα του αρχαίου φιλοσόφου, αποφεύγοντας τα στείρα ηθικολογικά κηρύγματα, προχωρά στη βίωση και αναβίωση διαχρονικών κι αιώνιων ζητημάτων. Το ανθρώπινο πρόβλημα για τον Πέτρο Λυγίζο ενσαρκώνεται στο αθηναϊκό πλαίσιο του μέσου του 5ου αιώνα π.Χ. μεν, όμως υπερβαίνει την ιστορική πιστότητα, για να «θεραπεύσει», έτσι όπως τίθεται ψυχολογικά και ποιητικά, τη σύγχρονη κοινωνία και τις ανάγκες της για μια νέα ηθική εκπαίδευση.”

(Άννα Λάζου,
Λέκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)

4 Σχόλια
 • ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ 20 Ιουνίου 2017

  Παιδιά το ευρωπαικό βραβείο λογοτεχνίας 2017 το πήρε η κ. Παπαδάκη. Του κ. Λυγίζου δεν ήταν κάν στη λίστα. Απλώς όπως χιλιάδες άλλα βιβλία , ήταν κι αυτό υποψήφιο. Επίσης αφήστε της unesco και τις ενώσεις. Κάντε κάτι επιτέλους χωρίς τοοοσοοο μεγάλο θόρυβο. ΕΛΕΟΣ!!!

  1

  2
 • Κ Ψ 20 Ιουνίου 2017

  το εχω διαβάσει περιγραφει τον ηχο του ψυγείου με μια πρωτότυπη λυρική τεχνοτροπία του δίνει ζωή φοβερούς συμβολισμούς

  0

  1
 • κ.πιατ 20 Ιουνίου 2017

  ναι είναι και φοβερός ποιητής αρκεί να διαβάσετε το ποίημα του το ψυγείο, μιλάμε για επική ποιηση

  0

  2

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.