Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου και το έργο της. Μ’ ένα βιβλίο για το καλοκαίρι (του Γ. Κόνδη)

 

του Γεωργίου Κόνδη

Ναι, το θυμάμαι το παλιό Γυμνάσιο Κρανιδίου. Την παλιά ξύλινη εσωτερική σκάλα που έτριζε καθώς ανεβαίναμε στον πάνω όροφο, τις μικρές τάξεις και τα παιδιά- «σαρδέλες» στριμωγμένα στα θρανία.. Όμορφο κτίριο, από εκείνα τα «νησιώτικα» του Κρανιδίου που ξέφυγαν από την τσιμεντοποίηση και συμβάλουν στη διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος αυτής της όμορφης κωμόπολης. Η ανανέωσή του έδωσε όμορφο χρωματισμό στην περιοχή «Μπαρδούνια» και η αλλαγή χρήσης του πρόσφερε, μεταξύ των άλλων, μια καινούρια εξαιρετική δημόσια χρήση: στέγασε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

 

Η περιοχή «Μπαρδούνια» στεφανώνει τη γύρω περιοχή και αποτελεί ένα πραγματικό κέντρο σε σχέση με το ίδιο το κέντρο του Κρανιδίου. Ένας φάρος πολιτισμικός κυριολεκτικά και μεταφορικά… όπως και να το δει κανείς! Η Δημοτική Υπηρεσία Ύδρευσης από τη διοικητική άποψη. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο ανανεωμένος Άγιος Παντελεήμων και ο ιστορικός, επίσης ανανεωμένος, Άγιος Γεώργιος, εξαιρετικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής που δημιουργούν ένα όμορφο σύνολο. Η εικόνα συμπληρώνεται από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών που παίζουν στην παιδική χαρά και από τη μαγευτική θέα στην Κοιλάδα που φοράει τα μενεξεδιά μιας όμορφης δύσης ηλίου, νανουρίζοντας στην αγκαλιά της τις ψαρότρατες και τα σκάφη αναψυχής που βρίσκουν εκεί φιλόξενο κόρφο.

 

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου γεννήθηκε το 1992, αλλά χρειάστηκα επτά χρόνια μέχρι να γίνει πραγματικότητα με στέγη, ράφια και βιβλία. Σταδιακά άρχισε να αποκτά τις πρώτες συλλογές βιβλίων, να ελκύει το ενδιαφέρον των πολιτών που μπορούσαν να κάνουν σχετικές δωρεές και να αποκτά έντονο πολιτισμικό χαρακτήρα με την οργάνωση αλλά και τη φιλοξενία δράσεων ανάγνωσης, έρευνας, παρουσίασης έργων και φυσικά συμμετοχής σε πολλές δραστηριότητες «εκτός των τειχών της» σε ολόκληρη την Αργολίδα και την Ελλάδα. Φυσικά δεν πρόκειται περί αυτοματισμών. Όλα αυτά δεν έγιναν μόνα τους. Από το 1999 η λειτουργία της στηρίχτηκε στην εθελοντική παρουσία πολιτών, αλλά από το 2005 στελεχώθηκε με μια άξια βιβλιοθηκονόμο, την κ. Δήμητρα Αξαρλή, που σταθερά και επίμονα οργάνωσε τη βιβλιοθήκη σε επιστημονικά πρότυπα και της έδωσε μια νέα πνοή που την καθιστά σήμερα φάρο πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

Οργανωτικά, η Βιβλιοθήκη απόκτησε τον απαραίτητο εξοπλισμό και άρχισε να δέχεται ποικίλες κατηγορίες βιβλίων ώστε σήμερα να διαθέτει περισσότερους από 22.000 τίτλους, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται οι τελευταίες πολύτομες δωρεές και οι νέες παραλαβές. Συνδέθηκε με το ελληνικό και διεθνές δίκτυο βιβλιοθηκών και εξυπηρετεί κάθε αίτημα σχετικό με την εξεύρεση βιβλίων κάθε κατηγορίας, ακόμη και εξειδικευμένων επιστημονικών εκδόσεων. Χρειάζεται μάλλον να το επαναλάβω: η προσωπικότητα και η ευγένεια της βιβλιοθηκονόμου αποτελούν τα βασικά στοιχεία μιας ενδεκάχρονης επιτυχημένης πορείας και οι ανοιχτές πόρτες οφείλονται στα στοιχεία αυτά, όσο κι αν θεωρηθούν αυτονόητα… που όμως δεν είναι πάντα!

 

 

Η φιλοξενία των σχολείων, ιδιαίτερα των δημοτικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής, είναι ίσως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που έγινε στα χρόνια αυτά. Η προσέγγιση των παιδιών με το χώρο και τα βιβλία, έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν ελκυστικές εικόνες και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργηθεί μέσα τους η αγάπη για το βιβλίο ως πηγή γνώσης, το διάβασμα ως στιγμή αναψυχής και ο αφιερωμένος σ’αυτό χρόνος ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση και την ενίσχυση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Βρέθηκα πριν μερικές μέρες στη Βιβλιοθήκη και έζησα την εικόνα δυο μικρών κοριτσιών που ήρθαν εκεί για να διαβάσουν κάποιο βιβλίο. Μια χαρούμενη εικόνα για κάποιον που βιώνει την κυριαρχία του «άχρωμου και άοσμου» ηλεκτρονικού ταχυδιαβάσματος. Να σημειώσω πως η Βιβλιοθήκη διαθέτει και παιδικό τμήμα με μια όμορφη κουκλίστικη αίθουσα που, κατά καιρούς, χρησιμοποιείται για τις ανάγκες μιας έκθεσης τέχνης.

 

 

Το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης στους πολίτες κάθε ηλικίας μέσω των Λεσχών Ανάγνωσης, αποτελεί ένα άλλο σημαντικό βήμα που δημιουργεί νέες ευκαιρίες γνωριμίας με το κοινό, αλλά και γνωριμίας των μελών μιας Λέσχης μεταξύ τους. Κι αυτό γιατί η ανάγνωση, οδηγεί στη συζήτηση και εκείνη με τη σειρά της στην έκφραση και την ανταλλαγή στοιχείων της προσωπικότητας που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Δεν είναι τυχαίο πως οι Λέσχες Ανάγνωσης γνώρισαν και γνωρίζουν ιδιαίτερη επιτυχία, ούτε είναι τυχαίος ο προσανατολισμός της Βιβλιοθήκης σ’αυτές. Είναι η επιβεβαίωση μιας αρχής και μιας ευχής : Βιβλιοθήκη παράθυρο στον κόσμο! Η τελευταία «έξοδος» με βιβλιόσπιτα στο Πόρτο Χέλι και σε άλλα σημεία του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να μοιραστούν ένα ωραίο κείμενο και, χωρίς να γνωρίζονται, να ανταλλάξουν μια εμπειρία ανάγνωσης ωφέλιμης για το σύνολο της κοινωνίας.

 

 

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος των δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου. Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην συμμετέχει στις μεγάλες εκπαιδευτικές και πολιτισμικές διοργανώσεις στο επίπεδο του Νομού. Να θυμίσω πως σε μια από αυτές που οργανώθηκε το 2016 από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τους συγγραφείς και ποιητές της Αργολίδας («Αργολίδα ο τόπος της συν-γραφής»), η Βιβλιοθήκη είχε ιδιαίτερα δυναμική συμμετοχή με παράλληλες διοργανώσεις και παρουσιάσεις στην Ερμιονίδα. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με το Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου για τη συλλογή τοπικών δημοτικών τραγουδιών και εθίμων.

 

Η αποκτημένη εμπειρία έχει δημιουργήσει για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου μια εικόνα αισιοδοξίας και σεβασμού στο έργο της με αποτέλεσμα να γίνεται δέκτης συλλογών που ξεπερνούν την απλή δωρεά βιβλίων. Σταδιακά και στο βαθμό που ο Δήμος Κρανιδίου συλλάβει την πολιτισμική και αναπτυξιακή σημασία που έχει τελικά η Βιβλιοθήκη του, θα μετατραπεί σε ένα χώρο με ευρύτερη πολιτισμική ακτινοβολία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πολιτισμός «αποκεντρώνεται», αντίθετα με τη δημόσια διοίκηση, και η Αργολίδα φιλοξενεί όλο και περισσότερες εκδηλώσεις του (συνέδρια, εκθέσεις, συναυλίες, κλπ). Ελπίζουμε τη δυναμική αυτή να κατανοήσει και ο Δήμος Κρανιδίου και να στηρίξει ένα μοναδικό εργαλείο που διαθέτει για την προώθηση πολιτικών πολιτισμού.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου, σε μεγάλο τμήμα της Αργοναυπλίας, έπειτα από δυνατούς κρότους που θύμιζαν εκρήξεις. Οι κρότοι ήταν...

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10...

Άγιος Νήφων: Από μοναχός στην Αργολίδα, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας της Αργολίδας υπάρχει και το...

Έχει χώρο το ένστικτο στο αθλητικό στοίχημα;

Το αθλητικό στοίχημα καθώς και οποιοσδήποτε στοιχηματισμός πρέπει να...

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Γ. Γαβρήλος: Μόνη διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών

Σχόλιο του Γιώργου Γαβρήλου, δικηγόρου-εργατολόγου Μια δυστοπική περίοδο για τη...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο...

Προτείνουμε...