Ερώτηση Ανδριανού στον Αποστόλου για τις καταστροφές της χαλαζόπτωσης

 

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας  Γιάννης Ανδριανός επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές του αργολικού πεδίου από τη χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση, συνομίλησε με παραγωγούς και διαπίστωσε το εύρος των ζημιών στην παραγωγή, το φυτικό κεφάλαιο καθώς και σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

 

Ο κ. Ανδριανός κατέθεσε άμεσα στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου με θέμα την ανάγκη για χωρίς καθυστερήσεις αποζημίωση των παραγωγών και την λήψη ευνοϊκών μέτρων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών προς το κράτος.

 

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

“Η χθεσινή (16-6-2017) έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στο αργολικό πεδίο και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Ίναχος, η Ήρα, το Ανυφί, ο Πλατανίτης η Νέα Τίρυνθα, η Αγία Τριάδα, το Αργολικό, ο Άγιος Αδριανός, το Κουτσοπόδι, το Αεροδρόμιο, η Πυργέλα, η Δαλαμανάρα, ο Λάλουκας και το Κουρτάκι, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην τόσο στην παραγωγή προϊόντων όπως τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή και η ελαιοπαραγωγή, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς έχουν ξεριζωθεί ολόκληρα δέντρα ενώ εγκαταστάσεις θερμοκηπίων έχουν σε αρκετές περιπτώσεις καταστραφεί ολοσχερώς.

 

Με δεδομένη την ήδη πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών και το γεγονός ότι οι ίδιοι πληρώνουν εισφορές στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών τους καθίσταται αναγκαία όχι μόνο η άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών της αποζημίωσης, αλλά και η λήψη ευνοϊκών προβλέψεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών προς το κράτος, καθώς, για παράδειγμα, καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη η καταβολή της προκαταβολής φόρου 100% και των ασφαλιστικών εισφορών.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση ενεργοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν χωρίς καθυστερήσεις οι παραγωγοί που επλήγησαν από την χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση στο αργολικό πεδίο.
Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει άμεσα ευνοϊκά μέτρα για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών προς το κράτος, καθώς, για παράδειγμα, καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη η καταβολή της προκαταβολής φόρου 100% και των ασφαλιστικών εισφορών”.

 

 

Τέλος, μετά και από τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ανδριανού με τους αρμόδιους για τα τεράστια προβλήματα, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας στο Ναύπλιο με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα βρίσκεται στην Αργολίδα για το ΠΑΑ 2014-2020.