Απλή αναλογική και εκλογή των δημάρχων στο Β’ γύρο. Μήπως έτσι χύνουμε την «καρδάρα με το γάλα»; (του Μπ. Αντωνιάδη)

 

του Μπάμπη Αντωνιάδη, δημοτικού συμβούλου Ναυπλιέων της “Αλλης Πρότασης”

Η συγκέντρωση στο Βουλευτικό (14-6-2017) με ομιλητή το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη είχε ενδιαφέρον. Ο κος Πουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η χθεσινή παρέμβαση του γενικού γραμματέα ήλθε εν μέρει να αποκαταστήσει το λειψό διάλογο της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα εκάστοτε υπουργεία.

 

Αν αναλογισθεί κανείς ότι τα ίδια τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν ποτέ συζητήσει την πρόταση για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Τ.Α., καταλαβαίνει κανείς την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου, όχι πάντα με ευθύνη μόνο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των αυτοδιοικητικών οργανώσεων Κ.Ε.Δ.Ε., που πολλές φορές, όχι μόνο στη σημερινή συγκυρία, παίζουν πολιτικά παιχνίδια.
Στη συζήτηση μιας πρότασης τετρακοσίων σελίδων μπορείς να παρέμβεις για θέματα που θεωρείς πρωτεύοντα και αναγκαία.

 

Η τοποθέτησή μου στη συγκέντρωση επικεντρώθηκε στα εξής:

 

1. Σε διαπιστώσεις για τη σημερινή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία αντανακλά όλες τις παθογένειες της κεντρικής πολιτικής σκηνής: Πρωθυπουργικό σύστημα, έλλειψη συμμετοχής, συγκεντρωτισμός, γραφειοκρατία, έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών κ.λπ. Οι ίδιες παθογένειες χαρακτηρίζουν και την τοπική αυτοδιοίκηση: το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό με επιφάσεις συμμετοχής και χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό, αδιαφάνεια, γραφειοκρατία, έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών με ευθύνη όλων των παρατάξεων (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι λεγόμενες «προοδευτικές παρατάξεις» που μπορούν να «διασπάσουν το άτομο» στις δημοτικές εκλογές.)

 

2. Επισημάνθηκε η απουσία ενός απολογισμού του χωροταξικού σχεδιασμού του Καλλικράτη, για να δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε και προς ποια κατεύθυνση. Να διαπιστώσουμε προβλήματα που στην πράξη προέκυψαν. Όπως φαίνεται όμως, η πολιτική ηγεσία δεν έχει καμία πρόθεση να επέμβει σε χωροταξικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση.

 

3. H σημαντικότερη παρέμβαση και η μεγάλη αντίθεση από του εκλεγμένους δημάρχους και την ΚΕΔΕ εκφράζετε για το εκλογικό σύστημα. Στην πρόταση για καθιέρωση της απλής αναλογικής. Δηλαδή, απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων και δεύτερος γύρος στην εκλογή του δημάρχου μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων όταν κανείς συνδυασμός δεν έχει πάρει 50% στον πρώτο γύρο των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ένα δήμαρχο με μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Η εναλλακτική πρόταση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί είναι η εκλογή των δημοτικών συμβούλων με συνδυασμούς και απλή αναλογική και εκλογή του δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο.
Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζουμε το ρόλο των δημοτικών παρατάξεων. Επικεντρωνόμαστε στα πολιτικά προγράμματα των συνδυασμών. Δημιουργούμε τους αναγκαίους όρους λειτουργίας των παρατάξεων. Οι συμφωνίες για την ψήφιση του δήμαρχου θα γίνονται με βάση τα προγράμματα. Κατανοούμε ότι η επιλογή του δευτέρου γύρου γίνεται για να ισχυροποιηθεί η θέση του δημάρχου, προκειμένου να μην μπορεί να χάσει τη θέση του χάνοντας την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Θα μπορούσε ο νόμος να προβλέπει ότι η ψήφος εκλογής δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο να έχει θητεία τέσσερα χρόνια. Μήπως η εκλογή του δημάρχου με εκλογές και δεύτερο γύρο απαξιώνει αυτό που ουσιαστικά θα ήθελε ο νόμος, την πολιτική των συγκλίσεων στη βάση προγραμμάτων και όχι πολιτικών συμφωνιών κάτω από το τραπέζι και των προσωπικών επιλογών;

 

4. Τα τοπικά συμβούλια πρέπει να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους, με σημαντικό τη δυνατότητα χειρισμού μέρος του προϋπολογισμού. Η εκλογή των συμβούλων θα μπορούσε να γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

 

5. Την δυνατότητα της μικρότερης δυνατής συμμετοχής υποψηφίων στα ψηφοδέλτια ώστε να μην είναι απαγορευτικό κάποιοι να διαμορφώσουν δημοτικό συνδυασμό και να κατέβουν στις εκλογές.

 

6. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση για συγκρότηση του προϋπολογισμού των δήμων ή μέρους του προϋπολογισμού μέσα από τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού.

 

7. Οι απόψεις των δημάρχων στη συζήτηση στα θέματα της γραφειοκρατίας, στις παρατηρήσεις για τα οικονομικά των δήμων και κύρια στην παρουσίαση του προβλήματος να δίνονται αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς προσωπικό και οικονομική στήριξη είναι η αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας.

 

Αυτά ήταν τα σημεία που επικεντρώθηκα στην παρέμβασή μου ως εκπρόσωπος της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Ευχαριστίες της οικογένειας Οδυσσέα Κουμαδωράκη

Ευχαριστίες της οικογένειας Οδυσσέα Κουμαδωράκη Ολόψυχα ευχαριστούμε τους συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, μαθητές και συμπολίτες που μας συμπαραστάθηκαν και μας συμπαρίστανται στο βαρύ μας πένθος. Ευχαριστούμε όσους...

Τροχαίο με τραυματισμένη οδηγό κοντά στο Κεφαλάρι

Μια γυναίκα τραυματίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Αυγούστου, σε τροχαίο που έγινε στο δρόμο Άργους-Μύλων, στην περιοχή κοντά στο Κεφαλάρι. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε...

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το Πάρκο Πόλης στο Άργος

Από το Ταμείο Ανάκαμψης, την Τετάρτη 10 Αυγούστου εγκρίθηκαν 7.000.000 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ) για να δημιουργηθεί “Πάρκο Πόλης” στο Άργος, σε έκταση...

Λύθηκε το μυστήριο με τους δυνατούς κρότους στην Αργολίδα: F-16 αναχαίτισαν πολιτικό αεροσκάφος

Λύθηκε το μυστήριο που απασχόλησε τους κατοίκους της Αργολίδας το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου: Οι δυνατοί ήχοι που ακούστηκαν σαν έκρηξη οφείλονταν σε...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ευχαριστίες της οικογένειας Οδυσσέα Κουμαδωράκη

Ευχαριστίες της οικογένειας Οδυσσέα Κουμαδωράκη Ολόψυχα ευχαριστούμε τους συγγενείς, φίλους,...

Τροχαίο με τραυματισμένη οδηγό κοντά στο Κεφαλάρι

Μια γυναίκα τραυματίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Αυγούστου,...

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το Πάρκο Πόλης στο Άργος

Από το Ταμείο Ανάκαμψης, την Τετάρτη 10 Αυγούστου εγκρίθηκαν...

Βρέθηκαν οι δράστες 11 κλοπών σε χωριό του Ναυπλίου

Εξιχνιάστηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Ναυπλίου 11 κλοπές που...

Ερώτηση Ξανθού-Γκιόλα: Ακόμη μια υποβάθμιση υπηρεσίας Υγείας στην Αργολίδα…

Σχόλιο από τον Γιάννη Γκιόλα, βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παρά...

Μια υπέροχη βραδιά με τον Μίλτο Πασχαλίδη στην Αρχαία Επίδαυρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία με τον Μίλτο...

Προτείνουμε...