Οι γιατροί του ΙΚΑ απαντούν σε όσους αντιδρούν να μεταφερθεί το ΠΕΔΥ στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

 

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αργολίδας, με ανακοίνωσή τους αναφέρονται στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η μεταφορά του ΠΕΔΥ από το μισθωμένο (με 11.000 ευρώ το μήνα) κτήριο στο Νοσοκομείο Ναυπλίου.

Η ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο Προκόπη Κωστάκη και τον Γ. Γραμματέα Γιαννάκη Πογιατζή είναι η ακόλουθη:

 

 

Ο Σύλλογος μας έχει ανέκαθεν θέσει στην προμετωπίδα των αιτημάτων του

1) Τη στελέχωση των Δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του νομού (ΠΕΔΥ Άργους και Ναυπλίου) και

 2) Τη μεταστέγαση τους σε Δημόσια στέγη,  άμεσα κι εύκολα προσβάσιμη.

 

Με τον τρόπο αυτό θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι βελτιώνονται

– η εξυπηρέτηση των πολιτών
– οι συνθήκες εργασίας κι η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων
– τα δημόσια οικονομικά σε καιρό οικονομικής κρίσης.
 

Στην πόλη του Ναυπλίου ιδιαίτερα,  η ΠΦΥ δέχτηκε με τον νόμο Γεωργιάδη (ν. 4238/2014), ένα καίριο πλήγμα. Η Μονάδα (ΠΕΔΥ) αποστερήθηκε σημαντικό αριθμό γιατρών με κρίσιμες Ιατρικές Ειδικότητες και διατήρησε 3 μόνο γιατρούς ενώ με την εξαίρεση  της διατήρησης λειτουργίας του Μικροβιολογικού της εργαστηρίου, περιήλθε σε κατάσταση που δεν άρμοζε στον ρόλο της. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απομακρυσμένη της θέση, έστρεψε τους συμπολίτες στον Ιδιωτικό τομέα με δεδομένη την οικονομική τους επιβάρυνση. Η πρόσφατη ενίσχυση της, με Παθολόγο και  επισκέπτη Γενικό Γιατρό, έδωσε μεν μια πνοή ζωής, μετά δυο χρόνια, αλλά σίγουρα δεν αρκεί.

 

Να διευκρινίσουμε εδώ κάποια πράγματα.

 

1. Οι γιατροί του ΠΕΔΥ Ναυπλίου είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ (οι δύο με βαθμό Διευθυντή).

 

2. Γιατροί και των δύο ΠΕΔΥ του νομού είναι κανονικά ενταγμένοι στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου Ναυπλίου.

 

3. Τα ΠΕΔΥ του νομού, δεν διαθέτουν «διοικητικές υπηρεσίες», όπως αναφέρθηκε, αλλά υπαλληλικό προσωπικό, προσανατολισμένο αποκλειστικά σε λειτουργίες Υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού (φάρμακα υψηλού κόστους, προγράμματα πρόληψης, ΑΥΕ κλπ). Οι λειτουργίες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο έργο των πρωτοβάθμιων δομών κι η κατάργηση τους θα συνεπάγονταν μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

 

4. Στο ΠΕΔΥ Ναυπλίου υπάρχει πλήρες φυσικοθεραπευτήριο (χωρίς δυστυχώς φυσικοθεραπευτή), το μόνο σε Δημόσια δομή στο νομό. Το δημοσιονομικό (κι όχι μόνο) όφελος της ενεργοποίησης του (πάγιο αίτημα μας) είναι παραπάνω από προφανές.

 

 

Το καίριο πλήγμα που υπέστη η ΠΦΥ στην πόλη του Ναυπλίου το 2014 είχε όμως πολλαπλασιαστικές συνέπειες καθώς επιβάρυνε:

 

– Το Νοσοκομείο, στο οποίο δεδομένης της οικονομικής κρίσης προσέφευγαν ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με προβλήματα υγείας «αφιλτράριστα» από την ΠΦΥ.

 

– Tους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους οικονομικά, που υποχρεώθηκαν να καταφύγουν στον Ιδιωτικό τομέα.

 

– Την Δημόσια Υγεία και τα Δημόσια οικονομικά, γιατί τα περιστατικά που καθυστερούν να προσέλθουν σε Υγειονομικό σχηματισμό, όταν τελικά προσέρχονται (στο Νοσοκομείο πλέον) αφενός έχουν ήδη επιβαρυνθεί κι αφετέρου η αντιμετώπιση τους είναι δαπανηρότερη.

 

Με αυτά τα δεδομένα ήδη από 12/5/2017 με απόφαση της ΓΣ του Συλλόγου μας δηλώσαμε την συμφωνία μας στην απόφαση της 6ης ΥΠΕ για συστέγαση του ΠΕΔΥ σε χώρους του Νοσοκομείου Ναυπλίου, με την επιφύλαξη της αυτονόητης (κι απ τον νόμο) διατήρησης της αυτονομίας της Μονάδας. Την θεωρήσαμε ικανοποίηση εύλογου και παγίου αιτήματος μας.

 

Μας προξενούν κατάπληξη και λύπη τα γεγονότα και οι δηλώσεις που ακολούθησαν.

 

1. Από τον Δήμαρχο της πόλης, που μίλησε για στέγαση δήθεν κάποιων «διοικητικών υπηρεσιών». Πρόκειται για προφανή άγνοια. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε οι γιατροί της ΠΦΥ στους Πολίτες του Ναυπλίου πολλά χρόνια τώρα κι οι αγώνες που δώσαμε και δίνουμε την τελευταία τριετία ιδιαίτερα, για τον Δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, θα περιμέναμε να είναι διακριτές τουλάχιστον από τον τοπικό Άρχοντα. Φαίνεται πια καθαρά, πως δικαίως δεν ξεχνούμε, ότι όταν (όχι εμείς, αλλά) η Δημόσια ΠΦΥ απειλήθηκε θανάσιμα το 2014 στο Ναύπλιο, το τότε Δημοτικό Συμβούλιο δεν βρήκε μια λέξη συμπαράστασης! Λες και συνέβαινε σ’ άλλον πλανήτη κι όχι στην πόλη του!
Σε κάθε περίπτωση, έστω και τώρα, καλούμε την Δημοτική αρχή να ενδιαφερθεί έμπρακτα για την ΠΦΥ της πόλης της. Ας πράξει, όπως κι άλλοι Δήμαρχοι έπραξαν! Ας διαθέσει δηλαδή δωρεάν Δημόσια στέγη για την Μονάδα ΠΦΥ του Ναυπλίου. Θα είναι καλοδεχούμενη!

 

2. Από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου, που δια στόματος του Προέδρου και της Αντιπροέδρου του, χαρακτήρισε «πρόφαση» το υψηλό ενοίκιο (ναι, το ισοδύναμο με περίπου 5 μισθούς ήδη απολυμένων γιατρών!) και κάλεσε την 6η ΥΠΕ «να διαπραγματευθεί το ενοίκιο» ή «να βρει φθηνότερο»! σε κάθε περίπτωση πάντως ιδιωτικό! Το Σωματείο που ανακάλυψε a priori «υποβάθμιση» του Νοσοκομείου, στην συστέγαση με το ΠΕΔΥ. Χωρίς καν να ζητήσει μια τεχνική μελέτη που να καθορίζει την τυχόν επάρκεια ή ανεπάρκεια των χώρων του. Την ύπαρξη ή ανυπαρξία τυχόν ανεκμετάλλευτων κτιριακών δομών του.
Γιατί άραγε συνάδελφοι;

 

Ποιός θα θιγεί αν το Ναύπλιο αποκτήσει λειτουργική πρωτοβάθμια Μονάδα σε απόσταση αναπνοής από την Πρόνοια και δίπλα στις υπόλοιπες πυκνοκατοικημένες γειτονιές του;

 

Αν οι ανασφάλιστοι πολίτες αποκτήσουν πρόσβαση σε γιατρό;

 

Αν ο Συνταξιούχος παίρνει την συνταγή του δωρεάν κι όχι με δεκάευρο (ή με ταξί;)

 

Αν το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΠΕΔΥ (που ενώ έχει δυνατότητα να αυξήσει τις 5000 το χρόνο , δωρεάν εξετάσεις του και δεν το μπορεί λόγω γεωγραφικής θέσης) πάψει να παραμένει μερικά αναξιοποίητο; Ποιος ωφελείται;

 

Είναι άραγε δύσκολο να καταλάβετε ότι η «απαλλαγή» του Νοσοκομείου από τα περιστατικά της Πρωτοβάθμιας πρώτο και καλύτερο το Νοσοκομείο θα αναβαθμίσει (κι όχι «υποβαθμίσει»);

 

Είναι μήπως οι Δημόσιοι χώροι στους οποίους εργαζόμαστε όλοι, ιδιοκτησία μας;

 

Ποιος θα θιγεί αν σ’ εμάς, τους εργαζόμενους στην ΠΦΥ, μας επιτραπεί να κάνουμε την δουλειά μας και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο σωστά σε χώρο και με τρόπο, που θα αποτρέπει τα σχέδια για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της; Σχέδια που εμείς τα ζήσαμε ολοζώντανα (2500 συνάδελφοι απολυμένοι κι άλλοι 1100 με δικαστική προστασία) αλλά που καλά ξέρετε και σεις «ότι λίγο μόνο καιρό ξαποσταίνουν…;»

 

Σε κάθε περίπτωση συνάδελφοι και φίλοι εδώ δεν θα μας βρείτε σύμφωνους!

 

«Πρόφαση» εμείς θεωρούμε την δήθεν «υποβάθμιση» που επικαλείσθε! Όχι τις 11.000 του ενοικίου!

 

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αργολίδας είναι επόμενα υποχρεωμένος να δηλώσει, πέρα απ την απαρέσκεια του σε φαινόμενα σαν αυτά που αναφέρθηκαν, ότι εξακολουθεί να υπάρχει βάση ενότητας των εργαζομένων στους δυο Υγειονομικούς σχηματισμούς της πόλης.

 

Αυτή η βάση ενότητας, είναι η παράλληλη διατήρηση όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου και του ΠΕΔΥ, η ανακαίνιση των χώρων, η κάλυψη των εφημεριακών αναγκών, οι προσλήψεις προσωπικού και η προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας.

 

Σε αυτή τη βάση εμείς καλούμε τους πολίτες του νομού, τα Υγειονομικά Σωματεία και τους Ιατρικό, Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό Συλλόγους να πάρουν θέση και να αγωνιστούν για πραγματικά Δημόσια Υγεία!

 

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ!

4 σχόλια

  1. Φαρισαίοι και Υποκριτές??????? Ενθεν και Ενθεν/////// Αύριο κιόλας μετεγκατάσταση στο Νοσοκομείο Ναυπλίου . Με 11.000 τον μήνα ή 132.000 τον χρόνο γίνονται πολλά στο χώρο της Υγείας για την περιοχή Ναυπλίου. Και άν υπάρχουν κότσια ή όπως αλλιώς τα λένε οι ιθύνοντες άς ψάξουν και λίγο την σύμβαση του όποιου ιδιώτη με το ΠΕΔΥ Ναυπλίου . ( πηγές χρηματοδότησης , τεχνική κάλυψη ,δάνειο και αποπληρωμή με προσυμφωνημένη σύμβαση, αλήθεια πόσο κοστίζει το τετραγωνικό μέτρο και πόσοι συμμετέχουν στο τρίγωνο αυτής της διαπλοκής )—-όσο δε για τον Δήμαρχο εάν είναι αλήθεια τα παραπάνω με τίς μεγάλες πολιτιστικές και λοιπές εκδηλώσεις οφείλει μια απάντηση …την στιγμή μάλιστα που σπασμένοι κάδοι δεν αντικαθίστανται ή δεν αλλάζει μία λάμπα φωτισμού. ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕ………….

  2. Η ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας της Π.Φ.Υ είναι μονόδρομος .Η παραχώρηση αναξιοποιητων χώρων του νοσοκομείου προς ώφελος των κατοίκων του Ναυπλίου και των τουριστών θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου από περιστατικά που δεν χρήζουν επίσκεψης στο νοσοκομείο. Η ενίσχυση των δομών της Π.Φ.Υ μέσω διορισμών και ανάπτυξης των ΤΟΜΥ θα αναβαθμίσουν αισθητά την υγεία των συμπολιτών μας .Κάθε άλλη σκέψη μας γεννά ερωτηματικά .

  3. Πράγματι!!! Για τον Κωστουρο που δινει 12χιλιαρα στους Μαζωνακηδες, 10χιλιαρα για σουβλακια και χορωδίες και 40χιλιαρα για εκθέσεις γιοτ οι 11 χιλιαδες ευρώ ενοίκιο είναι “προφάσεις”. ψίχουλα. Έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου και κρίνουν οι κουβαρντάδες εξ ιδίων τα αλλότρια

  4. Αυτές οι φωνές που αντιδρούν στη συστέγαση τον μόνο που εξυπηρετούν είναι τον ιδιώτη ο οποίος νοικάζει το κτίριο με 11.000 ευρώ. Από τη μία μιλάμε για σφιχτή πολιτική και από την άλλη πετάμε χιλιάδες ευρώ σε κάποιους.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου, σε μεγάλο τμήμα της Αργοναυπλίας, έπειτα από δυνατούς κρότους που θύμιζαν εκρήξεις. Οι κρότοι ήταν...

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10...

Άγιος Νήφων: Από μοναχός στην Αργολίδα, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας της Αργολίδας υπάρχει και το...

Έχει χώρο το ένστικτο στο αθλητικό στοίχημα;

Το αθλητικό στοίχημα καθώς και οποιοσδήποτε στοιχηματισμός πρέπει να...

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Γ. Γαβρήλος: Μόνη διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών

Σχόλιο του Γιώργου Γαβρήλου, δικηγόρου-εργατολόγου Μια δυστοπική περίοδο για τη...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο...

Προτείνουμε...