ABBEVILLE: Μια εβδομάδα γεμάτη Ελλάδα και Αργολίδα

530 Likes
163 Shares
1 Comments

 

Η Abbeville είναι μια όμορφη πόλη του γαλλικού βορρά, στο Νομό της Sommes της Διοικητικής Περιφέρειας της Πικαρδίας (Picardie). Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τις 25.000 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αστικά κέντρα που συνδυάζει ιστορία, αστικό πολιτισμό με ιδιαίτερη έμφαση στη ρυμοτομία, τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και τις υποδομές που προσφέρουν άνετη κυκλοφορία και διαβίωση στην πόλη. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα διατήρησης και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς το σύνολο των πολιτικών του Δήμου στοχεύουν στην παράλληλη ανάδειξη της ιστορικής προσωπικότητας της πόλης και την εκπαίδευση των πολιτών όλων των ηλικιών σχετικά με αυτήν. Ο μητροπολιτικός της ναός (1488) αφιερωμένος στον St.Vulfran, o μεσαιωνικός της πύργος (Beffroi, 1209), το πάρκο Εmonville και ο σιδηροδρομικός της σταθμός, αποτελούν μερικά μόνο από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία της πόλης.

 

 

 

 

 

Το 1993, συμμετέχοντας στην προσπάθεια γνωριμίας και ανταλλαγών μεταξύ  ευρωπαϊκών πόλεων, υπογράφεται η αδελφοποίηση της Abbeville με το Άργος στις 3 Μαϊου. Η αδελφοποίηση αποτελούσε ένα σημαντικό εργαλείο για την ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και εμπειριών διαχείρισης σε μια σειρά από τομείς της κοινοτικής ζωής : πολιτισμός, οικονομία, περιβάλλον, διοίκηση, κ.ά.

 

Οι πρωτεργάτες της αδελφοποίησης με το Άργος. Robert Molinier, Simon Leclerc, Nicole Joron, Elisabeth Sac Epée και όρθιος δεξιά ο Πρόεδρος του Συλλόγου αρχαιολόγος, Laurent Sauvage.

 

Στα 24 αυτά χρόνια, o Σύλλογος Abbeville Argos Amitie τιμώντας τη σχέση με την πόλη του Άργους, την Αργολίδα και την Ελλάδα, διοργανώνει μεμονωμένες εκδηλώσεις σχετικά με διάφορες ευκαιρίες (παρουσίαση Ελλήνων συγγραφέων στη Γαλλία, εθνικές εορτές, κ.ά), αλλά ιδιαίτερα την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, διοργανώνει κάθε χρόνο μια «Ελληνική Εβδομάδα» με πλούσια θεματολογία, μουσικές εκδηλώσεις, ελληνικές ταινίες και πολλές εκπλήξεις. Μερικές από αυτές προσφέρθηκαν στη φετινή διοργάνωση της «Ελληνικής Εβδομάδας», δίνοντας τη δυνατότητα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τα σχολεία και το Σύλλογο, να εργαστούν με τα παιδιά, στη διάρκεια της σχολικής περιόδου, πάνω στο θέμα της «Ελληνικής Μυθολογίας», δημιουργώντας ένα ξεχωριστό υλικό κειμένων, σχεδίων και θεατρικών δρώμενων, το σύνολο των οποίων παρουσιάστηκε στη διάρκεια της Ελλ.Εβδ. με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης Nicolas Dumont, της υπεύθυνης αντιδημάρχου για τα πολιτιστικά και ενεργό μέλος του Συλλόγου Elisabeth Sac Epee και των συντελεστών του προγράμματος.

 

 

 

 

 

Ταυτόχρονα, οι εκδηλώσεις του Συλλόγου εμπλουτίστηκαν με την έκθεση φωτογραφίας για την Αργολίδα που επιμελήθηκε ο δραστήριος Πρόεδρός του Laurent Sauvage. Σπάνιο ιστορικό υλικό και φωτογραφίες από την Αργολίδα έδωσαν τη δυνατότητα στους πολίτες της Abbeville να δουν, να ρωτήσουν, να συζητήσουν. Από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (Courrier Picard) φαίνεται πως η έκθεση αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της εβδομάδας στην πόλη.

 

 

Ο Nicolas Dumont (Δήμαρχος) ξεναγείται από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Laurent Sauvage στην έκθεση φωτογραφίας.

 

Έκπληξη επίσης αποτελεί και η ομιλία του ιστορικού Eric Allart για την παρουσία του γαλλικού στρατού στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και των μεγάλων πολιτικών γεγονότων στην Ελλάδα με τον «Εθνικό Διχασμό». Άγνωστο για μας φωτογραφικό υλικό θα προβληθεί και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία  να το δούμε και εμείς στην Ελλάδα κάποια στιγμή.

 

Πολλές άλλες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και η προβολή της ταινίας του Κ.Γαβρά «Ζ» προσέλκυσαν τους πολίτες της πόλης σε μια «Ελληνική Εβδομάδα» που κάθε χρόνο προετοιμάζεται με ιδιαίτερη αγάπη από τα μέλη του Συλλόγου και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής που τιμά τη χώρα μας και την αδελφοποιημένη πόλη το Άργος.

 

Ο Σύλλογος Abbeville Argos Amitie και ο αντίστοιχος του Άργους θα προετοιμαστούν για τα 25 χρόνια φιλίας των δυο περιοχών και των δυο πόλεων που θα εορταστούν το 2018. Ήδη ο Laurent Sauvage έχει προϊδεάσει για ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις (αρχαιολογικές και άλλες) και πολλές άλλες εκδηλώσεις, ενώ αντίστοιχα εορταστικές θα είναι και οι εκδηλώσεις στην Αργολίδα.

 

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι δράσεις που αναπτύσσονται στη Γαλλία και την Ελλάδα ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή περίοδο. Στο τέλος Ιουνίου προετοιμάζεται μια εκδήλωση στο Άργος για την Abbeville με την ευκαιρία της παρουσίας της αντιδημάρχου Elisabeth Sac Epee και των ιδρυτικών στελεχών του γαλλικού Συλλόγου Οdile και Robert Molinier.

 

Γ. Κόνδης

1 ΣΧΟΛΙΟ
 • Βασίλης Ν. 3 Ιουνίου 2017

  Καλά και ωραία αυτά, συμφωνώ!
  Την περίοδο αυτή χρειάζονται εξαγωγές των προϊόντων μας μήπως και βελτιώσουμε τα έσοδα.
  Σε επισκέψεις παλαιότερα από εδώ στην Γαλλία είχαν εκφράσει πολύ έντονο ενδιαφέρον για πορτοκάλια και πολύ περισσότερο για μανταρίνια.
  Το Επιμελητήριο Αργολίδας πρέπει να λειτουργήσει ως πρόξενος και να κλείσει δουλειές.

  5

  0

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.