Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής με τον Θανάση Τριαρίδη από το ΚΕΣ Χάρβαρντ

 

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστήμιο Harvard απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής που διοργανώνει, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη της ελληνικής δραματουργίας και στην ανάδειξη και υποστήριξη νέων θεατρικών συγγραφέων.

 

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε νέους συγγραφείς που δοκιμάζονται ή προτίθενται να δοκιμαστούν στη θεατρική γραφή και επιθυμούν να αποκτήσουν ή να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν την τεχνική τους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον θεατρικό συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, εμβαθύνοντας στην τέχνη της θεατρικής γραφής.

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 
Προαπαιτούμενα – Τρόπος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής:

 

Το θέμα του Εργαστηρίου είναι εξειδικευμένο και αφορά στη θεατρική διαπραγμάτευση της περίπτωσης του γερμανού πιλότου Ανδρέα Λιούμπιτς με τίτλο εργασίας: Η θανάσιμη πληρότητα του Αντρέα Λιούμπιτς. Πρόκειται για τον γερμανό πιλότο που στις 24 Μαρτίου 2015, χωρίς προφανή λόγο, έριξε ηθελημένα το αεροπλάνο που οδηγούσε πάνω από τις Άλπεις, οδηγώντας μαζί με τον εαυτό του στον θάνατο 149 επιβάτες (βλ.https://simple.wikipedia.org/wiki/Andreas_Lubitz). Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου θα διερευνηθούν, μέσα από την προσωπική οπτική του κάθε συμμετέχοντα, οι ψυχολογικές προεκτάσεις ενός τέτοιου εγκλήματος, η ηθική και η ανηθικότητα, η έλξη του ανθρώπου από το κακό, το ζοφερό, το ανεπίστρεπτο, η αίσθηση υπέρτατης εξουσίας που ελευθερώνεται στο μυαλό ενός δολοφόνου, η αγωνία για προσωποποίηση μέσα από μια αποτρόπαια πράξη, και γενικότερα το ανθρώπινο αίνιγμα.

 

Οι ενδιαφερόμενες/-οι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά ένα δείγμα θεατρικής γραφής το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 1000 λέξεις, και θα εμπίπτει στη διαχείριση του παραπάνω θέματος. Το δείγμα θεατρικής γραφής θα συνοδεύεται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (με στοιχεία επικοινωνίας) των αιτούντων και  θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως και τις 10 Σεπτεμβρίου με θέμα: “Συμμετοχή στη σειρά συναντήσεων του Εργαστηρίου Θεατρικής Γραφής ~ Η θανάσιμη πληρότητα του Αντρέα Λιούμπιτς”. Μετά την υποβολή του αιτήματός σας θα λαμβάνετε αποδεικτικό μήνυμα παραλαβής του.

Οι ενδιαφερόμενες/οι θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα παρακολουθήσουν όλες τις συναντήσεις του Εργαστηρίου και θα είναι συνεπείς στις ώρες διεξαγωγής του.

 

Στόχοι εργαστηρίου:
 

Οι συμμετέχοντες/ουσες στο Εργαστήριο αναμένεται:
– Να εμβαθύνουν την πνευματική τους προσπάθεια και διαδρομή στην τέχνη του θεατρικής γραφής.
– Να έχουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση από τα άλλα μέλη του Εργαστηρίου και τον συντονιστή για την προσπάθειά τους στη γραφή.
– Να δημιουργήσουν, με την καθοδήγηση του συντονιστή και τη συζήτηση με την ομάδα των συμμετεχόντων, ένα θεατρικό μονόπρακτο πάνω στο θέμα του Εργαστηρίου.
– Προσδοκία του συντονιστή είναι, με αφορμή το Εργαστήριο, να δημιουργηθούν 12 ομόθεμα μονόπρακτα με αφετηρία το συγκεκριμένο θέμα, τα οποία θα καταδεικνύουν τις πολλαπλές εναλλακτικές δυνατότητες της θεατρικής γραφής.

 

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της δουλειάς κριθεί ικανοποιητικό, τα παραγόμενα μονόπρακτα θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard – ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο και της συνολικής σκηνικής τους παρουσίασης από φοιτητές τμημάτων θεάτρου ή δραματικών σχολών.

 

 

Τόπος διεξαγωγής: Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) Ελλάδος στο Ναύπλιο (Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος).

 

Συναντήσεις: Το εργαστήριο θα είναι εντατικό. Οι συναντήσεις θα γίνουν σε τέσσερις συνολικά ημέρες, σε δύο Σαββατοκύριακα το φθινόπωρο: 14 – 15 Οκτωβρίου και 18 – 19 Νοεμβρίου 2017. 
 

*Σημειώστε πως τα Σαββατοκύριακα δεν είναι συνεχόμενα, παρεμβάλλονται κάποιες ημέρες προετοιμασίας σας ενδιάμεσα. Κάθε ημέρα θα γίνονται συναντήσεις πέντε ωρών, με ενδιάμεσα διαλείμματα.

 

Επιλογή συμμετεχόντων: Οι συμμετέχοντες θα είναι αυστηρά έως δώδεκα (12) – προκειμένου να γίνει ουσιαστική δουλειά πάνω στα κείμενα του κάθε συγγραφέα. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από το συντονιστή του Εργαστηρίου, συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη.

 

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: Η κοινοποίηση της λίστας επιτυχόντων θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 και οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν από το ΚΕΣ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικά.

 

Βασική ενδεικτική βιβλιογραφία/θεατρογραφία/φιλμογραφία για τους συμμετέχοντες: Τα μυθιστορήματα Έγκλημα και Τιμωρία του Φ. Ντοστογιέφσκι, Ο Ξένος του Αλ. Καμί, τα θεατρικά έργα Μακμπέθ του Σαίξπηρ και Δούλες του Ζαν Ζενέ, οι κινηματογραφικές ταινίες Κουρδιστό Πορτοκάλι του Στ. Κιούμπρικ και Αποκάλυψη Τώρα του Φρ. Φ. Κόπολα – καθώς και τα θεατρικά έργα του συντονιστή του σεμιναρίου Μένγκελε και Zyklon ή το πεπρωμένο  (τα δύο τελευταία κυκλοφορούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο στην διεύθυνση: http://www.triaridis.gr/books.html).

 

Βεβαίωση συμμετοχής: Με το πέρας του εργαστηρίου θα σας δοθεί βεβαίωση συμμετοχής από το ΚΕΣ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του εργαστηρίου στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ή να απευθύνεσθε καθημερινά (10.00 – 17.00) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, στους αριθμούς τηλεφώνου 2752047040 και 2752047030. Η Ματίνα Γκόγκα, Συντονίστρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξη Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών είναι στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στα Πυργιώτικα Αργολίδας είναι οριοθετημένη. Η...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να δημιουργηθεί στην πόλη του Άργους "Σπιτάκι Ανακύκλωσης" με ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική...

Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στα Πυργιώτικα Ναυπλίου • Φωτιά και στα Λευκάκια

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή των Πυργιιώτικων του Δήμου Ναυπλιέων  λίγο πριν της 2.30 το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Αυγούστου. Η εστία της φωτιάς...

Ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο Άργος

  Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Αυγούστου στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Άργος, τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό και τη...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Μια όμορφη ρεμπέτικη βραδιά στο Ναύπλιο…

Ήταν μια μαγική μουσική βραδιά, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου,...

Τρεις συλλήψεις τον Δεκαπενταύγουστο σε χωριά του Ναυπλίου για κατοχή κάνναβης

  Συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας 15 Αυγούστου, σε κοινότητα...

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας και αφρικανική σκόνη

Έρχεται κύμα υψηλών θερμοκρασιών έως 41-42 βαθμούς Κελσίου σε...

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Η φράση «Καλή Παναγιά» δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά

Στην ευχή «Καλή Παναγιά» αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και...

Συναυλία στην Καρυά Αργολίδας με Θοδωρή Κοτονιά και Βιολέτα Ίκαρη

Tην Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 9.30μμ, στην πλατεία της...

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να...

Προτείνουμε...