Ποιες είναι οι 10 παραστάσεις που θα δούμε στο «Φεστιβαλάκι» του Ναυπλίου

 

Για τρίτη χρονιά οι φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου οργανώνουν Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων – ΔΟΠΠΑΤ.

 

Οι παραστάσεις τους συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκόμισαν από την τετραετή φοίτησή τους στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και έχουν ως στόχο να επικοινωνήσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες με ένα ευρύτερο κοινό. Το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2017 οργανώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Θεατρική Παραγωγή», το οποίο διδάσκεται αποκλειστικά στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εννέα ομάδες παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους με έργα της επιλογής τους στο Ναύπλιο στις 1-6 Ιουνίου.

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Παγώνα Κοστρίβα, 6987029848, [email protected]
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Άννα Τσίχλη, 6932130453, [email protected]

 

 

Αναλυτικότερα στο Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2017 θα παρουσιαστούν οι παρακάτω παραστάσεις:

 

Η θεατρική ομάδα INCOMPATIBLE παρουσιάζει την παράσταση Κύκνειο Άσμα Γυναικών, διασκευή του έργου Δυο Γυναίκες Χορεύουν του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ διάρκειας 100’ την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 στις 18.30 στις Φυλακές Λεονάρδου (Κτήριο Λεονάρδου, Κωνσταντινουπόλεως & Εθνικής Αντίστασης, Ναύπλιο).

 

Η παράσταση: Δυο γυναίκες με διαφορετικές ηλικίες, μνήμες, επιθυμίες και οπτική. Η μοίρα τις φέρνει κοντά και τους ανατρέπει όλη τους τη ζωή. Μια δύστροπη ηλικιωμένη γυναίκα με πάθος για τα κόμικς ζει απομονωμένη από τον κόσμο και σχεδόν ξεχασμένη από τους οικείους της. Και μια νεαρή, σημαδεμένη από ένα μοιραίο τραγικό λάθος, που την φροντίζει. Αφημένες και οι δύο στο ρήμαγμα του χρόνου, στα απωθημένα και στα λάθη του χτες, ξεδιπλώνουν η μία στην άλλη τις επιθυμίες, τους φόβους και το παρελθόν τους και οδηγούνται στην απόφαση να «χορέψουν» στο ρυθμό που επιλέγουν οι ίδιες αψηφώντας τους πάντες και τα πάντα». Μια παράσταση κοινωνικού χαρακτήρα που απεικονίζει με καθαρό ρεαλισμό την ωμή πραγματικότητα που εμείς οι άνθρωποι δεν βλέπουμε, είτε γιατί εθελοτυφλούμε είτε γιατί είναι καλά κρυμμένη πίσω από πέτρινους τοίχους και προσποιητά χαμόγελα δυστυχισμένων ανθρώπων. Στοιχεία κωμικά και τραγικά μπλέκονται συνεχώς και αδιάλυτα. Δυο διαφορετικοί και ταυτόχρονα ίδιοι κόσμοι συναντιούνται και μας μαθαίνουν την πραγματική έννοια των ονείρων, της μοναξιάς, της απομόνωσης, της διαφορετικότητας, της γενναιοδωρίας, του τι είναι το πιο σημαντικό στην ζωή, αλλά τελικά πιο είναι το νόημα της.

 

——————-

 

 

Η ομάδα Mementaλ Theatre Group παρουσιάζει μια διασκευή του έργου Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα την 1 Ιουνίου 2017 στις 21.00 στο Θέατρο Τριανόν.

 

Η παράσταση: Τι θα γινόταν αν ο ισχυρός έπρεπε για λίγο να μπει στην θέση του αδύναμου; Τι θα γινόταν αν για μερικά λεπτά του χρόνου, ο προνομιούχος έπρεπε βρεθεί στην θέση του καταπιεσμένου, σε μια συνθήκη αυστηρά καθορισμένη από τις επιταγές μιας συντηρητικής κοινωνίας; Σε αυτό το σπίτι, η γυναίκα παύει να είναι το ασθενές φύλο και η Μπερνάρντα Άλμπα είναι νεκρή. Ένας πατέρας, πέντε γιοι και δυο υπηρέτες ζουν σε μια γυναικοκρατούμενη κοινωνία όπου ο άνδρας δεν μπορεί να ορίσει τίποτα από την ζωή του. Για να καταλάβεις την ανισότητα μεταξύ των δυο φύλων στο σήμερα αρκεί να αντιστρέψεις τους ρόλους, να βάλεις δηλαδή στη θέση των γυναικών, άνδρες. Τότε θα καταλάβεις αν η περιγραφή της κοινωνίας του πρωτότυπου έργου αποτελεί μια περασμένη, άσχημη εποχή για τις γυναίκες.

 

 

——————-

 

 

Το καλλιτεχνικό σύνολο Θέατρο Πλαστελίνης παρουσιάζει την παράσταση ΟΙΔΙΠΟΥΣ την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 στις 21:00 στο Φουγάρο.

 

Η παράσταση: Η ιστορία του Οιδίποδα παρουσιάζεται μέσα από μια πιο σύγχρονη ματιά όπου ο παντοδύναμος Θεός ποδηγετεί και μεταχειρίζεται τους πολίτες μιας κοινωνίας. Μόνο που ο Θεός εμφανίζεται σαν μια πολυμορφική έννοια που πηγάζει από τις εξελίξεις της κάθε εποχής καθώς και τις εσωτερικές αξίες των ανθρώπων.

 

 

——————-

 

 

Η θεατρική ομάδα RuMaNi παρουσιάζει την παραγωγή, με τίτλο Μα τι παράξενα, τι περίεργο, τι μυστήριο! που βασίζεται στο έργο Η Φαλακρή Τραγουδίστρια του Ευγενιου Ιονέσκο στις 3 Ιουνίου 2017 ώρα 21.00 στο Θέατρο Τριανόν.

 

Η παράσταση: Μια κριτική στην ματαιοπονία της επικοινωνίας στη σύγχρονη κοινωνία. Το έργο αυτό εστιάζει στον ελάχιστο έως ανύπαρκτο λόγο από το έργο Η Φαλακρή Τραγουδίστρια του Ευγενιου Ιονέσκο και το πρόσθετο, παράξενο χαρακτηριστικό, είναι η ταυτόχρονη χρήση τριών γλωσσών (πορτογαλικά, αγγλικά και ελληνικά) στις οποίες θα αποδοθεί. Αυτό που δεν περιμένει κανείς, είναι ότι το έργο ολοκληρώνεται από μια σειρά διαλόγων, ανολοκλήρωτων, που δεν θυμίζουν τίποτα το «φυσιολογικό». Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;

 

 

——————-

 

 

Η θεατρική ομάδα Herooj παρουσιάζει το έργο homines που βασίζεται στο τέταρτο βιβλίο της Αινειάδας του Βιργιλίου στις την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017 στις 21.00 στα Κεντρικά Διδακτήρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, στην αίθουσα Λήδας Τασοπούλου.

 

Η παράσταση: Δυο χιλιάδες χρόνια πριν, ο Ρωμαίος ποιητής ασχολείται με ένα εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της ανθρώπινης ιστορίας: Το προσφυγικό. Εδώ, η προσπάθεια των προσφύγων Τρώων για εύρεση νέας γης καθώς και η συνεχής μάχη για επιβίωση ενάντια στη φύση και στους νόμους της μεταμορφώνει τον πρόσφυγα σε λύκο ή σε κάτι άλλο, ανώτερο ,που δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να κατανοήσουμε ακόμα. Μερικά χρόνια μετά τη λήξη του τρωικού πολέμου οι Τρώες, ως πρόσφυγες, σε μία προσπάθεια αναζήτησης νέας γης, καταφθάνουν στην Καρχηδόνα. Η παράσταση Homines πραγματεύεται την ιστορία του απαρνημένου έρωτα της βασίλισσας της Καρχηδόνας, Διδώ, με τον αρχηγό των Τρώων, Αινεία. Μία ηθική και σωματική πάλη ανάμεσα στην θεϊκή επιβολή, το πεπρωμένο και τα θέλω των ανθρώπων.

 

 

——————-

 

 

H ομάδα «Kαssιόπη», παρουσιάζει τη παράσταση Ίσως να είμαι η ΗΛΕΚΤΡΑ, την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, στις 18:30 στο Θεατράκι πριν το Ρολόι (δίπλα από τον Ναό των Αγ. Αναργύρων).

 

Η παράσταση βασίζεται σε κείμενα (Ευριπίδης, Σοφοκλής, Ευγένιος Ο’ Νηλ, Ζυράννα Ζατέλη, Σύλβια Πλαθ κ.ά., τα οποία διαπραγματεύονται το σύνδρομο της Ηλέκτρας και την σχέση ανάμεσα στο πατέρα και την κόρη.

 

 

——————-

 

Η θεατρική ομάδα loop παρουσιάζει μια ελεύθερη διασκευή του έργου του Ευγένιο Ιονέσκο Ρινόκερος, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017 στις 21.00 στο Θέατρο Τριανόν. Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατρική Παραγωγή.

 

Η παράσταση: Ομαδική υστερία. Κανείς δεν είναι ελεύθερος. Πρόσωπα ίδια, καταδικασμένα να πηγαίνουν μια ζωή ευθεία. Κανένα υπόγειο μήνυμα, η αλήθεια είναι μπροστά μας και καλύτερη δε θα γίνει. Οι ρινόκεροι υπάρχουν και κινούνται εκεί που δε φαίνονται. Και φυσικά, πιο εύκολο είναι να ενταχθείς σε κάτι που δεν προτίθεσαι πολεμήσεις. Οι ρομαντικοί και οι ουμανιστές πέθαναν, και μόνη λύση, να πας με το κύμα. Η παράσταση αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στο διαχρονικό ζήτημα της μαζοποίησης, το οποίο τοποθετείται σε ένα ξέφρενο πεδίο χάους.

 

 

——————-

 

 

Η θεατρική ομάδα Diciassette παρουσιάζει το πετυχημένο musical των Bob Fosse και Fred Ebb Chicago την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 18.30 στο Θέατρο Τριανόν. Βασισμένο στις πρωτότυπες χορογραφίες του Bob Fosse, την μουσική του John Kander , στους αγγλικούς στίχους του Fred Ebb και απόδοση ελληνικών διαλόγων της Σταυριάννας Στάθη.

 

Το musical αυτό μας μεταφέρει στην ταραχώδη και γεμάτη μυστήριο δεκαετία του 1920 στο Σικάγο όπου οι ζωές των ανθρώπων της show biz υποκινούνται από τη μαγεία της Jazz, τον έρωτα, την απληστία και το έγκλημα. Συνδετικός κρίκος των χαρακτήρων είναι το πάθος τους για τη δόξα. Για πρώτη φορά με αφορμή το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2017 το Chicago, η “Rolls Royce” των musical κάνοντας ένα διάλλειμα από τις μεγάλες σκηνές του Broadway καταφθάνει για να μεταφέρει και να γεμίσει το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο με άρωμα και χρώμα από το Σικάγο του 1920. Επιβάτες της οι πρωταγωνιστές της πιο μεγάλης επιτυχίας στο χώρο των musical.

 

 

——————-

 

 

Η νεοσύστατη θεατρική ομάδα VinoVeritas παρουσιάζει την παράσταση Βαλπουργία Νύχτα. Πρόκειται για μια διασκευή του έργου Βάκχες του Ευριπίδη. Το έργο θα παρουσιαστεί την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, στις 21.00 στις αποβάθρες τρένου ΟΣΕ (πίσω από το Θεατράκι του ΟΣΕ).

 

Έχοντας ως οδηγό μία εκ των σημαντικότερων τραγωδιών του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον για τους αρχέγονους πολιτισμούς και τις τελετουργικές μυσταγωγίες δημιουργήσαμε μια διασκευή του έργου εισάγοντας στοιχεία της «Βαλπουργίας Νύχτας», ή αλλιώς «Η Νύχτα των Μαγισσών», δηλαδή η νύχτα μετάβασης από το χειμώνα στην άνοιξη. Στη σύνθεση εισάγονται στοιχεία των τελετουργιών της Κέλτικης παράδοσης. Στο έργο αυτό παρουσιάζεται με ευφάνταστο τρόπο ο συνδυασμός της τραγικής θεματικής του έργου του Ευριπίδη, καθώς και η αντίθεση του αστικού τρόπου ζωής και της ζωής στη φύση. Στην παράστασή, ο άνθρωπος ξαναγεννιέται μέσα από τις ίδιες του τις στάχτες και οδεύει ελεύθερος προς μια νέα ζωή. Συνδυάζοντας επομένως, το παλιό με το νέο, δημιουργήσαμε ένα κράμα θεάτρου του κόσμου, χρησιμοποιώντας ως πρωτεύον εργαλείο το σώμα του ηθοποιού και τις συμβολιστικές εικόνες.

 

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ο … “πρωταθλητής” Ελλάδος στα χρέη Δήμος Ναυπλιέων αποφάσισε να πάρει δάνειο

Δήμος Ναυπλιέων παίρνει δάνειο Τη λήψη δανείου από Τράπεζες ή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να ισοσκελιστεί και να καταρτιστεί ο Προύπολογισμός του...

Συλλήψεις στο Άργος για 1.000 λαθραία πακέτα με τσιγάρα

Συλλήψεις στο Άργος για 1.000 λαθραία πακέτα με τσιγάρα Συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης 27/3 στο Άργος, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, 41χρονος αλλοδαπός...

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη στο Άργος

παρουσίαση βιβλίου Γιάννη Μανιάτη στο Άργος Στην κατάμεστη αίθουσα του συλλόγου Αργείων «Ο Δαναός» στο Άργος, έγινε το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαρτίου η παρουσίαση...

Ο … “πρωταθλητής” Ελλάδος στα χρέη Δήμος Ναυπλιέων αποφάσισε να πάρει δάνειο

Δήμος Ναυπλιέων παίρνει δάνειο Τη λήψη δανείου από Τράπεζες ή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να ισοσκελιστεί και να καταρτιστεί ο Προύπολογισμός του...

Συλλήψεις στο Άργος για 1.000 λαθραία πακέτα με τσιγάρα

Συλλήψεις στο Άργος για 1.000 λαθραία πακέτα με τσιγάρα Συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης 27/3 στο Άργος, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, 41χρονος αλλοδαπός...

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη στο Άργος

παρουσίαση βιβλίου Γιάννη Μανιάτη στο Άργος Στην κατάμεστη αίθουσα του συλλόγου Αργείων «Ο Δαναός» στο Άργος, έγινε το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαρτίου η παρουσίαση...

Παρακολούθηση μαθημάτων από πολίτες στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου (το πρόγραμμα)

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο και της διασύνδεσης του με την τοπική κοινωνία συνεχίζεται...

Παρακολούθηση μαθημάτων από πολίτες στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου (το πρόγραμμα)

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο και της διασύνδεσης του με την τοπική κοινωνία συνεχίζεται...

Γραπτός διαγωνισμός για 4 υποτροφίες τριετούς διάρκειας στο “Νέο Σχολείο”

Το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, υποστηρίζοντας ενεργά την ιδέα της αριστείας, προσφέρει μετά από γραπτό διαγωνισμό 4 υποτροφίες τριετούς διάρκειας σε μαθητές και μαθήτριες που αρίστευσαν,...

Ζητούνται άτομα για εργασία σε συνεργείο καθαρισμού σε δημόσια υπηρεσία στην Αργολίδα

Ζητούνται άτομα για εργασία σε συνεργείο καθαρισμού, για μερική απασχόληση σε δημόσια υπηρεσία στην Αργολίδα. Με διετή σύμβαση εργασίας και ωράριο μετά τις 15:00. Δίδονται...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

29 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

29 Μαρτίου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Παύλος Μελάς, Κώστας Βίρβος,...

34 Αμερικανοί μουσικοί επί σκηνής σε συναυλία στο Ναύπλιο

Το Ωδείο Ναυπλίου της Αγγελικής Μαυρούλη σας προσκαλεί το...

Εντατικές εργασίες από την Π.Ε. Αργολίδας για την αναβάθμιση του κόμβου Λυγουριού

Συνεχίζονται εντατικά από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας οι εργασίες...

Ζητείται υπάλληλος υποδοχής ξενοδοχείου στο Τολό

Ζητείται άτομο για θέση υπαλλήλου υποδοχής σε ξενοδοχείο στο...

Η συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με δημοσιογράφους

Η συνάντηση του Δημήτρη Πτωχού με δημοσιογράφους Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου,...

Ο … “πρωταθλητής” Ελλάδος στα χρέη Δήμος Ναυπλιέων αποφάσισε να πάρει δάνειο

Δήμος Ναυπλιέων παίρνει δάνειο Τη λήψη δανείου από Τράπεζες ή...

Ε.Π.Σ.Αργολίδας: Υπερψηφίστηκε ομόφωνα ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός

Ε.Π.Σ.Αργολίδας: Υπερψηφίστηκε ο Aπολογισμός Πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση της...