Προτάσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας για το μάθημα της Ιστορίας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το γεγονός πως το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών τίθεται για πρώτη φορά στην κρίση της εκπαιδευτικής κοινότητας, έτσι ώστε να υπάρξει μια μεγαλύτερη δυναμική στην διαμορφούμενη τροποποίηση του ισχύοντος προγράμματος. Έχοντας διοργανώσει τα τελευταία χρόνια πολλές εκδηλώσεις που αφορούν στην ιστορία και παράξει πρωτότυπο ψηφιακό υλικό, αισθανόμαστε πως με την κλήση αυτή από μέρους του Ινστιτούτου τρόπον τινά καταξιώνεται η προσπάθειά μας.

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας εκτιμά ότι στο πόρισμα της Επιτροπής υπάρχουν θετικά στοιχεία, τα οποία καταγράφονται συνοπτικά:

 

Ο εκπαιδευτικός αποδεσμεύεται από τον σφιχτό εναγκαλισμό του αναλυτικού προγράμματος, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να δημιουργήσει με μεγαλύτερη ευελιξία το διδακτικό υλικό.

 

Στην ανωτέρω προσπάθεια ενισχύεται και ο ρόλος του μαθητή, για τον οποίο πιστεύουμε ότι η απελευθέρωση της δημιουργικότητάς του είναι χρήσιμη.

 

Υπάρχει σε σημαντικό βαθμό συσχέτιση της εθνικής ιστορίας με την ευρύτερη ιστορία τόσο της περιοχής των Βαλκανίων όσο και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Ταυτόχρονα η διεπιστημονική προσέγγιση είναι σαφώς μια θετική εξέλιξη.

 

Από την άλλη, κατά την άποψή μας υπάρχουν κάποια σημεία που μας προβληματίζουν:

 

Είναι αναγκαίο να υπάρξει παραγωγή νέου διδακτικού υλικού, το οποίο θα συνάδει με τις αντιλήψεις του νέου προγράμματος σπουδών, για να μπορεί η εκπαιδευτική κοινότητα να τοποθετηθεί συνολικότερα (και ουσιαστικότερα, ίσως).

 

Διακρίνουμε μια μάλλον υπέρμετρη αύξηση της ύλης που αφορά στη σύγχρονη εποχή. Είναι καλύτερο να υπάρξουν εγχειρίδια θεματικής ιστορίας στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, που να επιτρέπουν στους μαθητές να προσεγγίσουν ζητήματα που να τους βοηθούν να ανάγονται στο παρόν μέσω του παρελθόντος.

 

Για να καταστεί εφικτό το προηγούμενο σημείο, είναι αναγκαίο να έχουν αποκτήσει οι μαθητές επαρκή γνώση των γεγονότων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταστεί το μάθημα «μισητό» από μια άλλη ατραπό.

 

Στους γενικούς σκοπούς της Ιστορίας γίνεται αναφορά στις ικανότητες και τις κατηγορίες τους (αξίες, στάσεις, δεξιότητες, γνώση και κριτική ικανότητα), όπως ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σελ. 8). Η διατύπωση των ειδικών στόχων ανά ενότητα ή σχολική τάξη δεν παραπέμπει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων αυτών παρά μόνο στη γνωστική διάσταση. Απαιτείται πιο εξειδικευμένη στοχοθεσία προσαρμοσμένη στις προαναφερθείσες ικανότητες, ώστε να προσαρμοστούν αντίστοιχα μεθοδολογία, διδακτική, αξιολόγηση.

 

Σε μερικές περιπτώσεις η λεκτική διατύπωση των τίτλων στους θεματικούς φακέλους μπορεί να φαίνεται οικεία στα παιδιά, όμως προκύπτουν και άλλες παρεξηγήσιμες ερμηνείες. Για παράδειγμα ο θεματικός φάκελος Β1 (Θεοί, χρησμοί, αγώνες και ζαλισμένες ιέρειες) για την Α΄ Γυμνασίου χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας.

 

Δεν υπάρχει ένδειξη χρονικού καταμερισμού μεταξύ της αξιοποίησης των εγχειριδίων (δηλαδή της αφηγηματικής – τυπικής διδασκαλίας) και των θεματικών φακέλων (μαθησιακές δραστηριότητες).

 

Το εν λόγω πόρισμα οφείλει να προχωρήσει στην αποδοχή του πολλαπλού εγχειριδίου. Αυτό συνιστά μια πραγματική τομή, γιατί εισάγει τους μαθητές στην έννοια της βιβλιογραφίας και συμβάλλει στην κατανόηση της διάστασης μεταξύ αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.

 

Ευελπιστούμε πως ασκούμε μέσω των παρατηρήσεών μας εποικοδομητική κριτική. Θεωρούμε πως ένα νέο και τολμηρό ερμηνευτικό σχήμα που δεν θα μας παρηγορεί για τα εθνικά μας ελαττώματα αλλά θα συμβάλλει στην εθνική αυτογνωσία και θα εντάσσει οργανικά την ελληνική ιστορία σε ευρύτερα πλαίσια είναι πολλαπλά αναγκαίο.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Νικόλαος Μπουμπάρης
Η Γενική Γραμματέας Κωνσταντίνα Πατούρα

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα Ιοειδή σε εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Γράφουν οι Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης, Δημήτρης Δήμου Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης: Εντεταλμένος Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ / Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων (Συντονιστής Έργου)-([email protected]) Δημήτρης Δήμου: MSc-Ιολόγος...

Έθιμα του γάμου (πριν από πολλές δεκαετίες) σε χωριά της Αργολίδας

Κείμενο: Γιώργος Νικολόπουλος Η νύφη τον περίμενε στην είσοδο όχι της εκκλησίας αλλά του σπιτιού της... Εκεί θα χόρευαν τον Ησαϊα (έτσι γλίτωνε και ο...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Η Καρυά θύμισε …Ικαρία στη συναυλία του Κοτονιά και της Ίκαρη

Δεν ήταν λίγες οι φορές που το βράδυ της Τετάρτης 17 Αυγούστου, η κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Καρυάς θύμισε ...Ικαρία. Εκατοντάδες κάτοικοι όχι μόνο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αργολίδα την Πέμπτη 18/8

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού...

Συναυλία με Βαγγέλη Τρίγκα και Μαργαρίτα Καραμολέγκου στη Νέα Κίο

O Αργείος σολίστ του μπουζουκιού και συνθέτης Βαγγέλης Τρίγκας...

Πανηγυρίζει η “Θεομάνα-Οδηγήτρια” της Νέας Κίου

Την Τρίτη 23 Αυγούστου είναι η Απόδοσης της εορτής...

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα Ιοειδή σε εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Γράφουν οι Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης, Δημήτρης Δήμου Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης:...

Έθιμα του γάμου (πριν από πολλές δεκαετίες) σε χωριά της Αργολίδας

Κείμενο: Γιώργος Νικολόπουλος Η νύφη τον περίμενε στην είσοδο όχι...

“Ανάπλι εμπρός!”: Οι ευθύνες για τον Γύρο της Αρβανιτιάς έχουν επώνυμο: Κωστούρος

Ανακοίνωση της τοπικής παράταξης "Ανάπλι εμπρός!" 24 Ιανουαρίου 2010. Μεγάλη...

Προτείνουμε...