Αποτράπηκε η εγκατάσταση του πυρηνελαιουργείου Κουφάκη στον Κάμπο Τολού με απόφαση του ΣτΕ

 

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ουσιαστικά αποτράπηκε η μετεγκατάσταση του πυρηνελαιουργείου Κουφάκη σε έκταση στην περιοχή Κάμπος (Λυκοτρούπι), κοντά στο Τολό.

 

Η επιχείρηση «Ελαιουργίαι Αργοναυπλίας Αφοί Κουφάκη ΑΒΕ» είχε κάνει στο ΣτΕ αίτηση ακυρώσεως απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας με την οποία ανακλήθηκε θετική γνωμοδότηση του Γενικού Διευθυντή της ίδιας Περιφέρειας ως προς τη μετεγκατάσταση του πυρηνελαιουργείου στο Λυκοτρούπι.

 

Το ΣτΕ αποφάσισε κατάργηση της δίκης.

 

Η εγκατάσταση του πυρηνελαιουργείου είχε ξεσηκώσει τόσο τους ιδιοκτήτες των γειτονικών κτημάτων όσο και ολόκληρη τους κατοίκους των κοντινών χωριών που έβλεπαν περιβαλλοντική και τουριστική υποβάθμιση της περιοχής.

 

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού, ο Εξωραϊστικός Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Τολού και ο Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας καθώς και μεμονωμένοι κάτοικοι, ιδιοκτήτες γης, με δικηγόρο τον Δρ Απόστολο Παπακωνσταντίνου κινήθηκαν ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση του πυρηνελαιουργείου στο Λυκοτρούπι.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι «η όλη διαδικασία που αφορά την μετεγκατάσταση της μονάδας καθώς και η προσβαλλόμενη απόφαση έπαυσαν να ισχύουν, λόγω δε των περιγραφεισών εξελίξεων η παρούσα δίκη κατέστη άνευ αντικειμένου και πρέπει κατά το άρθρο 32 παρ. 2 του π.δ/τος 18/1989 να καταργηθεί, δεδομένου ότι οι προβαλλόμενοι με το από 8-2-2017 υπόμνημα της αιτούσας ισχυρισμοί, αναγόμενοι στην επιθυμία νομικής επιλύσεως του ζητήματος του χαρακτήρα της επίμαχης θέσεως ως γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητος και, κατά συνεκδοχή, της νομιμότητος δυνητικής μετεγκαταστάσεως της μονάδος, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, στη θέση αυτή, δεν στοιχειοθετούν ιδιαίτερο έννομο συμφέρον που θα δικαιολογούσε τη συνέχισή της, αφού δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένες έννομες συνέπειες, καταλειπόμενες από την ισχύ της προσβαλλομένης πράξεως».
 Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση 518/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας

 

 

3 σχόλια

  1. Ο Αγώνας των κατοίκων του Λυκοτροπιού , των ομορων οικισμών , των συλλόγων της Κάντιας και του Τολού απέδεδειξε ότι ο αγώνας εχει αποτελέσματα ακόμα και όταν εχει να αντιμετωπίσει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα . Και κάτι σημαντικό , στις δυσκολες εποχές που ζουμε θα μπορούσαμε να έχουμε υποκείψει και εμείς και οχι μονο να μην έχουμε αντισταθεί στην εγκατάσταση του συγκεκριμένου εργοστασίου αλλα να εχουμε υποκειψει πουλώντας με την σειρά μας σε αντίστοιχους ΄΄επενδυτές ΄΄ ..

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια