Ψήφισμα από τους γιατρούς ΙΚΑ Αργολίδας για τις ελλείψεις προσωπικού και τη μεταστέγαση του ΠΕΔΥ Ναυπλίου

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

 Η Γ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) Αργολίδας που συγκλήθηκε στις 12/5/2017 καθόρισε τις θέσεις του Συλλόγου για το Νομοσχέδιο της ΠΦΥ (ειδικά όσον αφορά τον Δημόσιο τομέα της) και το ζήτημα της μεταστέγασης του ΠΕΔΥ Ναυπλίου.

 

1. Όσον αφορά τον Δημόσιο τομέα της ΠΦΥ, είναι πάγια θέση του Συλλόγου, διατυπωμένη και απέναντι σε παλαιότερες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ότι η παρουσία γιατρών Ειδικοτήτων είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη στην ΠΦΥ. Η πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς τους γιατρούς πρέπει να είναι ευχερής (άρα χρειάζονται προσλήψεις) και αδιαμεσολάβητη. Η επιτέλεση του Χειρουργικού έργου των αντίστοιχων Ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία της περιοχής τους πρέπει επίσης να προβλεφθεί. Ειδικότερα όμως στην Αργολίδα τα ΠΕΔΥ Ναυπλίου και Άργους επιβάλλεται να μετεξελιχθούν – αναβαθμιστούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου. Πέραν αυτού απαραίτητη είναι η ενίσχυση τους με έμψυχο Ιατρικό και Παραιατρικό προσωπικό.

 

Πιο συγκεκριμένα στην Μονάδα του Ναυπλίου άμεση και επιτακτική είναι η κάλυψη με  Παιδίατρο, Παθολόγο, Καρδιολόγο, Γενικό Ιατρό, Ψυχίατρο και Φυσικοθεραπευτή (-τρια), ενώ στο Άργος απαιτούνται Γενικός Ιατρός, Καρδιολόγος, Παιδίατρος, Οφθαλμίατρος και Οδοντίατρος.

 

Παράλληλα μια σειρά από κωμοπόλεις του νομού μας θα πρέπει να αποκτήσουν αναβαθμισμένες Δημόσιες δομές ΠΦΥ με την μετεξέλιξη των Περιφερειακών Ιατρείων τους σε ΤΟΜΥ και βέβαια την ενίσχυση τους με έμψυχο δυναμικό.

 

Παραπέρα τοποθέτηση του Συλλόγου για τα υπόλοιπα ζητήματα του επίμαχου νομοσχεδίου θα διαμορφωθεί μετά το Συνέδριο της Ομοσπονδίας την προσεχή εβδομάδα και την πληρέστερη ενημέρωση που θα προκύψει.

 

2. Για το θέμα της μεταστέγασης του ΠΕΔΥ Ναυπλίου σε κτήριο του Νοσοκομειακού συγκροτήματος της πόλης. Μας βρίσκει βεβαίως σύμφωνους. Άλλωστε με ψήφισμα του Συλλόγου από 8/11/2016 είχαμε ζητήσει την εξεύρεση Δημόσιας στέγης και λόγω του απαράδεκτα υψηλού ενοικίου σε καιρό οικονομικής κρίσης. Πολύ περισσότερο που η νέα στέγη βρίσκεται στο κέντρο του αστικού ιστού της πόλης με προφανή τα οφέλη προσβασιμότητας, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων συμπολιτών.

 

Πρέπει όμως για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Μονάδας να πληρούνται οι ακόλουθες συνθήκες:

 

α. Να είναι εξασφαλισμένη η οργανωτική, υπηρεσιακή και η πλήρης χωροταξική αυτοτέλεια και αυτονομία της Μονάδας. Δεν είναι αποδεκτό η συστέγαση να μετατραπεί σε εφαλτήριο μετακίνησης προσωπικού ειδικά από μια Δομή που βίωσε πριν τρία χρόνια την παρ΄ ολίγον πλήρη εξαϋλωση της κατά την διάρκεια της αλήστου μνήμης «μεταρρύθμισης» Γεωργιάδη! (ν. 4238/2014).

 

β. Να εξασφαλιστεί επίσης η λειτουργία τουλάχιστον του συνόλου των υπαρχουσών υπηρεσιών της Μονάδας στον νέο χώρο καθώς και μια εύλογη πρόβλεψη για την άμεσα απαραίτητη επέκταση τους , όπως παραπάνω αναφέρθηκε.

 

γ. Η πρόσβαση των Πολιτών να είναι ανεξάρτητη από τους υπόλοιπους χώρους του Νοσοκομείου για λόγους εύρυθμης λειτουργίας και των δυο Μονάδων.

 

Ο Πρόεδρος Προκόπης Κωστάκης

Ο Γ. Γραμματέας Γιαννάκης Πογιατζής

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια