Κόμμα: Δημιουργία – Αλληλεγγύη και Διαρκές Συνέδριο (άρθρο του Κώστα Πετρουλά)

*Ο πίνακας που συνοδεύει το κείμενο, είναι: Frieda Kahlo (1907-1954), The Bus

 

του Κώστα Πετρουλά

Είναι περίπου κατασταλαγμένη η πεποίθηση στον κόσμο της κεντροαριστεράς, ότι η παράταξη δεν έχει άλλο δρόμο πλην της ενότητας και της δημιουργίας ενός νέου φορέα στα πρότυπα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

 

Περίπου όμως, επειδή αφορά την πλειονότητα της ευρύτερης βάσης αλλά μόνο ένα τμήμα των στελεχών του χώρου, οι οποίοι ωστόσο συγκλίνουν και στις προϋποθέσεις επιτυχίας, που είναι, ένα συγκροτημένο σχέδιο πολιτικής και νέα ικανή και άφθαρτη ηγεσία.

 

Τα εμπόδια ωστόσο είναι δύο, όσες και οι προϋποθέσεις, τις οποίες δεν συμμερίζονται όλοι.

 

Το ένα εμπόδιο είναι η ματαιοδοξία των ηγετών της κεντροαριστεράς που δεν διανοείται να κάνει χώρο σε νέα στελέχη αν και αντιλαμβάνεται ότι είναι αίτημα μιάς καθημαγμένης κοινωνίας που υποφέρει την κρίση και την αποδίδει – αδίκως κατά την γνώμη μας – σε όλο το πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε ως τώρα.

 

Το άλλο είναι ο επί της ουσίας διχασμός των απόψεων, ο οποίος βάζει ερωτηματικό στο πολιτικό σχέδιο. Ένα μέρος της μόνο ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές. Ένα άλλο, φλερτάρει με τον κρατισμό και την σύγχυση. Εθισμένο στον λαϊκισμό, δεν θέλει ή δεν μπορεί να κατανοήσει την σχετική αυτονομία των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών.

 

Ευχόμαστε μεν την ενότητα, θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη για την χώρα, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έρθει μέσα από μεγαλόψυχες πολιτικές συμφωνίες, του συνόλου των ηγεσιών κομμάτων και κινήσεων, της σημερινής νεφελώδους κεντροαριστεράς. Πεποίθηση μας είναι ότι θα έρθει μάχιμα, με την επικράτηση του σοσιαλδημοκρατικού ρεύματος, μέσα σε έναν φορέα ο οποίος θα αφομοιώσει τα θολά τοπία του λαϊκισμού.

 

Όπως όμως κι αν έρθει, ένα απαραίτητο συστατικό, είναι κατά τη γνώμη μας, το είδος του νέου κόμματος. Ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία της χώρας, το θέμα ενός κόμματος σε νέες βάσεις, φρονούμε ότι θα έπρεπε να έχει τεθεί προ πολλού.

 

Η φθορά του κομματικού θεσμού με τη σημερινή μορφή του, είναι δεδομένη. Έχει ταυτιστεί μάλλον με το συμφέρον των μελών του παρά με την προσφορά του στην πολιτική.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα ekyklos.gr

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια