Ο καυγάς συνεχίζεται… Απαντήσεις του Δήμου Άργους σε Περιφέρεια, συμβούλους

 

Σε απάντηση του από 9-5-2017 δελτίου τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο δήμος Άργους Μυκηνών απαντάει τα εξής:

 

Αναδιπλώνεται ο κ. Περιφερειάρχης με τη νέα δήλωση του αφού πλέον λέει πως «δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα δημοπρατήσει το έργο και ποιος θα επιβλέψει» τα έργα. Μάλιστα. Δεν τον ενδιαφέρει (!) ποιος θα προετοιμάσει, ποιος θα κοπιάσει, ποιος θα δημοπρατήσει τις μελέτες, ποιος θα εκπονήσει αυτές, ποιος θα παρακολουθήσει και παραλάβει τις μελέτες, ποιος θα δημοπρατήσει, με πόσες δυσκολίες και διαδικασίες, με πόσες ενστάσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ποιος θα παρακολουθήσει το έργο, ποιος θα το επιβλέψει, ποιος θα το φέρει εις πέρας, ποιος θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στην πορεία υλοποίησης, ποιος θα το ολοκληρώσει. Απλώς «δεν έχει σημασία». Εβδομήντα τρία (73) καταγεγραμμένα στάδια ξεπέρασε ο δήμος Άργους Μυκηνών μόνο για να ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης αλλά τον Περιφερειάρχη δεν τον ενδιαφέρει. Ξέχωρα από την υπόλοιπη διαδικασία στην υλοποίηση του έργου. Σημασία έχει κατ’ αυτόν να υπογράψει τη χρηματοδότηση ως ex officio προϊστάμενος στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή η οποία ανήκει στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 

Μάλιστα.

 

Επιπλέον, είναι τουλάχιστον ντροπή δελτίο τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου να επιχαίρει για τους εμπρησμούς σε χωματερή, οι οποίοι συνέβησαν την ημέρα συνέντευξης του Δημάρχου Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσου, την οποία χωματερή η σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Άργους Μυκηνών κληρονόμησε και δε δημιούργησε, όπως συνέβη σε όμορους δήμους υπό την ανοχή (και τη συνενοχή) της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δεν είδαμε, για παράδειγμα, να δείχνει την ίδια ευαισθησία για την φωτιά στην Καραθώνα όπου οι καπνοί έμπαιναν ακόμη και στα παράθυρα των κρουαζιερόπλοιων. Και βέβαια δεν αναφέρει πουθενά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι η σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Άργους Μυκηνών μόλις ανέλαβε τη διοίκηση του νέου δήμου Άργους Μυκηνών, έκλεισε όλες τις χωματερές των πρώην δήμων επιδεικνύοντας άμεσα, στην πράξη, χωρίς τότε νομική υποχρέωση, μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία.

 

Όπως όμως γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Περιφερειάρχης την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων οι δήμοι την έλαβαν μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 23 του Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21 Α’/ 21.02.2016) όπου οι αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν αλλού από τον Φόδσα επιστρέφουν στους Φόδσα, και δε το θυμήθηκαν ξαφνικά. Αμέσως ξεκίνησε, τουλάχιστον από το δήμο Άργους Μυκηνών, μια γιγαντιαία προσπάθεια να εξασφαλίσει τις αδειοδοτήσεις που η νομοθεσία προέβλεπε και επέβαλλε για την Ενδιάμεση Διαχείριση Απορριμμάτων και η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία. Ο Δήμος Άργους Μυκηνών σήμερα βρίσκεται πολύ πιο μπροστά σχεδόν από όλους τους δήμους της Πελοποννήσου με δημοπρατημένο το έργο του Εργοστασίου Διαλογής, Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Απορριμμάτων και σε εξέλιξη επίσης το διαγωνισμό για τον ανάδοχο της Επεξεργασίας των απορριμμάτων. Στους επόμενους μήνες η λύση του δήμου Άργους Μυκηνών θα βρει και εφαρμογή.

 

Η λύση του δήμου Άργους Μυκηνών θα κοστίσει στο δημότη περίπου 40 Ευρώ ο τόνος. Η λύση Τατούλη 120 Ευρώ ο τόνος. Τα κόστη αυτά θα κληθούν να τα πληρώσουν οι δημότες με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Ποιος πολίτης το δέχεται αυτό στη σημερινή ασφυκτική οικονομική εποχή; Ποιος πολιτικός θα περάσει τη θηλιά αυτή για τριάντα χρόνια στους Πελοποννήσιους; Τους Αργολιδείς; Τους δημότες του δήμου Άργους Μυκηνών; Πόσο άλλο μπορούν να αντέξουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις;

 

Ας δώσει, τέλος, ο Περιφερειάρχης, στη δημοσιότητα τα κόστη των Ολοκληρωμένων Διαχειρίσεων των άλλων Περιφερειών ανά την Ελλάδα για να συγκρίνουμε, λοιπόν, «όμοια» πράγματα. Στις υπόλοιπες Περιφέρειες ο μέσος όρος δε ξεπερνά τα 60 Ευρώ ανά τόνο με το ΦΠΑ! Ας δώσει ο κ. Τατούλης στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Γιατί στην Πελοπόννησο πρέπει να πληρώνουμε 120;

 

Ιδού η Ρόδος…

Ξέρουμε πολύ καλά γιατί η Περιφέρεια πιέζει για τα σκουπίδια. Ο Δήμος Άργους Μυκηνών δεν πιέζεται, δεν εξαναγκάζεται, δεν υποκύπτει. Δεν υπογράφει εις βάρος των πολιτών.

 

Σχετικά με την χθεσινή ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χειβιδόπουλο και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Αργολίδας επισημαίνουμε τα εξής:

 

Κατ’ αρχάς, πάρα πολύ σωστά ο κ. Σιδέρης και ο κ. Στεφανόπουλος υπογράφουν με την ορθή ιδιότητα τους ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι και δε συνεχίζουν να  αντιποιούν την ιδιότητα τους όπως κάνουν στις δημόσιες και δη επίσημες εμφανίσεις, σε εθνικές εορτές, επετείους κ.α. που εμφανίζονται ως… αντιπεριφερειάρχες, ιδιότητα η οποία έχει απολεστεί όπως θα διαπιστώσετε στο ΦΕΚ:

 

Σχετικά με την… όψιμη ευαισθησία για την δημοσιότητα προέλευσης των χρημάτων των τριών συγχρηματοδοτούμενων έργων, της Ανάπλασης και των δύο σχολείων, που η δημοτική αρχή Καμπόσου κατασκεύασε, όντως αυτά προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μα ποτέ δεν το έκρυψε κανείς. Σε κάθε ευκαιρία ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος αναφέρει την οικονομική ασφυξία των δήμων και την μοναδική δυνατότητα που έχουμε από τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων. Ας μην ανησυχούν λοιπόν γιατί όλα έχουν γίνει όπως… πρέπει.

 

Ας μας απαντήσουν όμως οι Περιφερειακοί σύμβουλοι γιατί δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία όταν ο κ. Χειβιδόπουλος ανακοίνωνε κάποια έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Αργολίδα; Γιατί τότε δεν… κατήγγειλαν την τρομερή αυτή έλλειψη; Τους φρεσκάρουμε τη μνήμη για εκείνη τη δική τους δράση δημοσιότητας και την παντελή έλλειψη αναφοράς ανά έργο της πηγής χρηματοδότησης. Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Όχι, απλώς πολιτική σκοπιμότητα.:

 

Που αναγράφεται η προέλευση της χρηματοδότησης στο ανωτέρω παράδειγμα;

 

Υπάρχουν αρκετές παρόμοιες ανακοινώσεις έργων της συνέντευξης αυτής. Έργα που έγιναν από το ΕΣΠΑ ΔΕΠΙΝ, ΕΣΠΑ Τομεακά, κλπ., χωρίς αναφορά ανά έργο στις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν. Μάλλον πρέπει να διορθωθεί η παρουσίαση αυτή των κ. Χειβιδόπουλου-Τατούλη προκειμένου να μην έχει πρόβλημα η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τους κανονισμούς περί… δημοσιότητας.

Αναφέρει παρακάτω η ανακοίνωση των κ. Χειβιδόπουλου, Σιδέρη, Παναγιωτοπούλου, Στεφανόπουλου: «…δήθεν δική του λύση (σ.σ. του Καμπόσου), η οποία είναι έξω και πέρα από κάθε νόμιμη διαδικασία Ελληνικής ή Ευρωπαϊκής νομοθεσίας…».

Απαντούμε λοιπόν στους λασπολόγους: Η νομοθεσία και η διαδικασία που μας επιτρέπει την εφαρμογή της Προσωρινής Διαχείρισης Απορριμμάτων είναι δεδομένη.

 

Εσείς κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι λέτε με λίγα λόγια πως το ελληνικό κράτος που αδειοδότησε το δήμο Άργους Μυκηνών με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων με αρ. 41253/1224/ 26-5-2016 (ΑΕΠΟ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με τίτλο: «Προσωρινή Διαχείριση μη επικίνδυνων αστικών στερεών απορριμμάτων (μηχανική διαλογή, κομποστοποίηση, ανακύκλωση) Δήμου Άργους Μυκηνών στη θέση Γκριμάρια της Δ.Ε. Άργους, Δήμου Άργους Μυκηνών, Νομού Αργολίδας,  παρανόμησε;  (!)

(ΑΔΑ: 64Ω8ΟΡ1Φ-ΙΓΠ)

 

Το ελληνικό κράτος δια του Υπουργείου Εσωτερικών που έδωσε χρήματα στους δήμους για την εφαρμογή της διαχείρισης αυτής παρανόμησε;

(απόφαση 4832/4-2-2015 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών)

 

κ. Αντιπεριφερειάρχη και Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αμάθεια; Ημιμάθεια; Σκοπιμότητα; Διαλέξτε.

 

Μάλιστα η συγκεκριμένη διαδικασία εγκρίθηκε με σχεδόν ομόφωνη απόφαση του δήμου Άργους Μυκηνών (πλην παράταξης ΚΚΕ). Απόφαση που να ομονοεί η συντριπτική πλειοψηφία του συμβουλίου για τέτοιο θέμα η Περιφέρεια δεν έχει δει ούτε στα πιο τρελά όνειρα της και αυτό δείχνει ότι οι δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου Άργους Μυκηνών έχουν δει το θέμα με μεγάλη υπευθυνότητα αφήνοντας στην άκρη, το μείζον αυτό θέμα άλλωστε το επιβάλει, τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ας ελέγχουν λοιπόν οι σύμβουλοι της Περιφέρειας τι τους στέλνουν από την Τρίπολη για υπογραφή και να μην υπογράφουν εκ του μακρόθεν, όπως υπογράφουν και τα ψευδή περί μη δήλωσης από το δήμο Άργους Μυκηνών της χωματερής η οποία καταγραφή είχε γίνει από προηγούμενες διοικήσεις του δήμου Άργους. Μάλιστα η σημερινή δημοτική αρχή προέβη σε μελέτη αποκατάστασης της χωματερής η οποία έχει εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αποκατάσταση των χωματερών. (ΠΕΑΠZ)

 

Σχετικά με το έργο απορριμμάτων της Περιφέρειας αφιερώνουμε στους υπογράφοντες τα λεγόμενα του συνυποψήφιου τους στις εκλογές και μέχρι πριν λίγες ημέρες μέλος της ίδιας τους της παράταξης, κ. Χρήστου Αντωνόπουλου στο οποίο οι ίδιοι δεν απάντησαν ποτέ. Μήπως συμφωνούν;  Απολαύστε:

 

«…ένα από τα βασικότερα προβλήματα, που απασχολούσαν και απασχολούν όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου και που ο ίδιος ο κ. Περιφερειάρχης το είχε αναδείξει ως κορυφαίο, δηλαδή το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Μπορώ δε να ισχυρισθώ ότι βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω, εν σχέσει με τον χρόνο που εγώ εξελέγην.»

 

«….το πολυδιαφημισμένο έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ λόγω τηςαναποτελεσματικότητας που επέδειξαν τόσο ο κ. Περιφερειάρχης όσο και οι στενοί του συνεργάτες οι οποίοι επί δυόμισι χρόνια κυριολεκτικά μας απέκρυβαν σημαντικές πτυχές αυτού, με χαρακτηριστικότερη όλων την τιμή που θα επωμίζονταν οι πολίτες, αφού τόσο εγώ τουλάχιστον όσο και οι τελευταίοι, πληροφορηθήκαμε το ύψος αυτής μετά την έκδοση της σχετικής αποφάσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τιμή την οποία εγώ δεν μπορώ να υποστηρίξω στους συμπολίτες μου κοιτώντας τους στα μάτια,…», «…όταν ταυτόχρονα γνωρίζω πλέον ότι άλλοι πολίτες άλλων περιφερειών ή ακόμη και Δήμων πληρώνουν ασύγκριτα μικρότερες τιμές

 

«…γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν δημιουργηθεί (σ.σ. από τον Τατούλη) σαράντα δύο νέες χωματερές…»

 

«…ειδικά στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων η πολιτική του κ. Τατούλη δεν παρήγαγε επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα…»

 

«…είναι γνωστό τοις πάσι ότι άλλες περιφέρειες έλυσαν το συγκεκριμένο πρόβλημα μέσα σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχε ο κ. Τατούλης στην διάθεσή του και με πολύ συμφερότερους οικονομικά όρους για τους πολίτες.»

Επαναλαμβάνουμε ότι τα ανωτέρω τα λέει περιφερειακός σύμβουλος του Τατούλη. Για να μην παρεξηγούμαστε.

 

Ξέρουμε πολύ καλά γιατί η Περιφέρεια πιέζει για τα σκουπίδια. Ο Δήμος Άργους Μυκηνών δεν πιέζεται, δεν εξαναγκάζεται, δεν υποκύπτει. Δεν υπογράφει εις βάρος των πολιτών.

 

Υ.Γ.: Προς «υπογράφοντες» το δελτίο τύπου:

 

Επειδή πλέον έχουν δει πολλά τα μάτια μας σας εφιστούμε την προσοχή στα λεγόμενα του κ. Αντωνόπουλου και ως προς τις υπογραφές και ανακοινώσεις της Περιφέρειάς σας. Λέει λοιπόν ο κ. Αντωνόπουλος:

 

«… μάλιστα εμπλέκει εις το συγκεκριμένο δελτίο τύπου της «Νέας Πελοποννήσου», το οποίο αναρτά στο διαδίκτυο, εμμέσως πλην σαφώς, και εμένα χωρίς καν να με ενημερώσει και φυσικά να με ρωτήσει αν ενστερνίζομαι ή όχι, αν συνυπογράφω ή όχι, τα όσα αναγράφονται.»

 

«…εκδίδει δελτίο τύπου «αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων της Νέας Πελοποννήσου μελών της ΝΔ», το οποίο μάλιστα αναρτά και αυτό στο διαδίκτυο και εις το οποίο εκφέρονται θέσεις και απόψεις που όχι μόνο, για άλλη μια φορά, δεν ενστερνίζομαι, αλλά ούτε και εις την περίπτωση αυτή με ερώτησε για το αν συμφωνώ ή όχι, αν το συνυπογράφω ή όχι, όπως πιθανολογώ ότι έπραξε και με πολλούς άλλους συναδέλφους.»

2 σχόλια

  1. Έλεος…βαρεθήκαμε με την κόντρα τους…Λες και δεν υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από δάυτους.Τι υποκρισία…να μαλώνουν για το ποιος έκανε τι, να ξεχνούν τις ανοησίες που έχουν κάνει(ο καθένας τις δικές του) και στο τέλος αν θέλουμε να είμαστε φίλοι της αλήθειας, να μην έχουν προσφέρει στον τόπο τίποτα ουσιαστικό.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια