ΚΚΕ – ΚΝΕ Αργολίδας για την επέτειο λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Δεν διαστρεβλώνεται, δεν «αξιοποιείται»…

 

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβουλίου Αργολίδας της ΚΝΕ

 

Την 1η Μάη του 1945, η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, κυμάτιζε στο Ράιχσταγκ. Στις 9 Μάη, η φασιστική Γερμανία συνθηκολογούσε άνευ όρων. Σφραγίστηκε έτσι η νίκη των λαών κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ. Καθοριστικό ρόλο για τη συντριβή του έπαιξε ο Κόκκινος Στρατός, η ΕΣΣΔ, με τεράστιες απώλειες και θυσίες για την απελευθέρωση των λαών.

 

 

Στις 9 Μάη του 1945 σήμανε το τέλος του β΄ παγκοσμίου πολέμου, η συντριβή του φασισμού.

 

 

Ο φασισμός και ο πόλεμος δεν ήρθε από το μέλλον, ήρθε από τα σπλάχνα της βαθιάς εκμεταλλευτικής κοινωνίας, του κεφαλαίου, δεν οφείλονταν σε κάποιους μανιακούς, όπως συχνά παρουσιάζουν τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι. Ήταν η συνέχεια της καπιταλιστικής κρίσης του 29-30, ο πόλεμος για το μοίρασμα των αγορών, διέξοδος από την κρίση με τη χειρότερη μορφή καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων, του ανθρώπου. Οι οικονομικοί γίγαντες των ΗΠΑ, της Γαλλίας της Βρετανίας πρωταγωνίστησαν στη στήριξη της πολεμικής μηχανής του Χίτλερ, επιδίωξαν να την στρέψουν ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, με στόχο να τσακίσουν το πρώτο εργατικό κράτος, να αποδυναμώσουν την Γερμανία στην κούρσα των αγορών.

 

Απέναντι στο φασισμό στάθηκε η ΕΣΣΔ. Μέχρι και τον Ιούνη του 1944 τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του αντιφασιστικού συμφώνου η ΕΣΣΔ σήκωσε μόνη της το βάρος του πολέμου. Το τίμημα του σοβιετικού λαού ήταν πάνω από 20 εκατομμύρια θύματα, χιλιάδες πόλεις και χωριά κατεστραμμένα, οικονομία ρημαγμένη μετά τον πόλεμο.  Δύναμη του σοβιετικού λαού ήταν η εργατική σοβιετική εξουσία. Ο σοβιετικός λαός μαζικά επέδειξε τέτοια αυτοθυσία γιατί υπεράσπιζε τη δική του πατρίδα, την κοινωνία στην οποία έκανε αυτός κουμάντο, την κοινωνία που λειτουργούσε με σκοπό την ικανοποίηση των δικών του αναγκών!

 

 

Απέναντι στο φασισμό τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα των καπιταλιστικών χωρών στην Ευρώπη. Ψυχή, οργανωτής και κύριος αιμοδότης  τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

 

 

Η 9η Μάη, η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης εξακολουθεί σήμερα, 72 χρόνια μετά, να συγκινεί τους λαούς όλου του κόσμου, αφού συμβολίζει τη μεγάλη εποποιία της Σοβιετικής Ενωσης, που τσάκισε τα χιτλερικά στρατεύματα. Αυτή η ανυπέρβλητη προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος στην ανθρωπότητα δεν μπορεί να ακυρωθεί, παρά τις πολλαπλές και πολύμορφες προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών επιτελείων.

 

 

Στη διαστρέβλωση της Ιστορίας, στη συκοφάντηση του σοβιετικού λαού εδώ και χρόνια, ρόλο εμπροσθοφυλακής έχει αναλάβει η ΕΕ, που βάφτισε την 9η Μάη «μέρα της Ευρώπης» στο πλαίσιο της διακηρυγμένης βρώμικης στρατηγικής της για ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό, του Στάλιν με τον Χίτλερ. Μάλιστα, σε κράτη – μέλη της αποκαθίστανται οι ναζί, τα στελέχη των SS και ξηλώνονται μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης .

 

 

Η λάσπη και η κακοποίηση της Ιστορίας έχουν εξήγηση. Ο καπιταλισμός δεν μπόρεσε ποτέ να ανεχτεί ότι η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί του φασισμού διαμόρφωσε έναν διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων, που, ανεξάρτητα από την τελική εξέλιξη, δημιούργησε συνθήκες απειλητικές για την κυριαρχία του διεθνώς. Η ΕΣΣΔ κατάφερε να επιβιώσει, να αντιμετωπίσει τη φασιστική επίθεση, να αναδειχθεί στον απελευθερωτή των ευρωπαϊκών λαών , ενώ στην αρχή του πολέμου όλα τα καπιταλιστικά κράτη, και τα φασιστικά και τα δημοκρατικά, είχαν ως στόχο ο πόλεμος να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της. Αντί γι’ αυτό όμως, η ολοκλήρωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνδέθηκε με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και σε άλλες χώρες. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που επιβάλλει στα αστικά επιτελεία να διαστρεβλώνουν την αληθινή, ηρωική Ιστορία της 9ης Μάη και του Κόκκινου Στρατού.

 

 

Ξέρουν καλά ότι τα μοναδικά επιτεύγματα του σοβιετικού λαού σε όλους τους τομείς, αλλά και στην υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας του, φέρουν την υπογραφή του συστήματος που οικοδόμησε: Της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, του κεντρικού – επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας, του εργατικού ελέγχου, της εξουσίας δηλαδή που ασκούνταν από την εργατική τάξη. Οι κατακτήσεις αυτές φέρουν το αποτύπωμα του πρωταγωνιστικού ρόλου των λαϊκών μαζών, με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη και εμπροσθοφυλακή την επαναστατική πρωτοπορία της, το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτήν την πατρίδα υπερασπίστηκαν τα εκατομμύρια των Σοβιετικών ηρώων. Επομένως, η επίθεση στη Αντιφασιστική Νίκη στοχεύει καταρχάς στην ακύρωση της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού.

 

 

Η υπεράσπιση αυτής της σοσιαλιστικής πατρίδας κατάφερε να ενώσει στο πλαίσιο του σοβιετικού λαού έθνη, εθνότητες και λαούς που πριν από την Οχτωβριανή Επανάσταση στις σχέσεις τους κυριαρχούσαν το εθνικιστικό μίσος, η προκατάληψη, η αντιπαλότητα.

 

 

***

Τέτοιος είναι ο χαρακτήρας αυτής της σπουδαίας νίκης , κολοσσιαίο έργο του σοβιετικού λαού , που δεν μπορεί να χωρέσει σε επιδιώξεις ξένες με αυτόν τον χαρακτήρα, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αξιοποίησης από τα καπιταλιστικά κράτη που διαδέχτηκαν την ΕΣΣΔ.

 

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Ελλάδα δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, από τη μια, εμφανίζεται να συνδιοργανώνει εκδηλώσεις για τις 9 Μάη και, από την άλλη, δέχεται συχαρίκια για το γεγονός ότι επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως ΝΑΤΟικός πυλώνας στην περιοχή, εμπλέκοντας τη χώρα και το λαό σε επικίνδυνους σχεδιασμούς ενώ σίγουρα θα «τιμήσει» και την «ημέρα της ΕΕ» της λυκοσυμμαχίας που απαρέγκλιτα στηρίζει.

 

 

***

Επτά δεκαετίες μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών , το πραγματικό της περιεχόμενο έχει αποδειχθεί πολύ σκληρός αντίπαλος κάθε διαστρέβλωσης, συκοφαντίας, θαψίματος και «βολικής αξιοποίησης». Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οπλισμένοι με τα διδάγματα του παρελθόντος, είναι σίγουρο ότι θα ανασυντάξουν το κίνημά τους και θα περάσουν στην αντεπίθεση. Άλλωστε, ένα από τα πιο πολύτιμα διδάγματα της Αντιφασιστικής Νίκης είναι ότι ο οργανωμένος λαός , που κάνει κουμάντο στον τόπο του είναι παντοδύναμος και έχει ανεξάντλητες δυνάμεις για να συγκρουστεί με τον αντίπαλο, όσο ισχυρός κι αν φαίνεται.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια