849 αιτήσεις, μόνο 4 εγκρίσεις για το Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας στην Αργολίδα – Μανιάτης: “Βατερλό”…

 

Τη σοβαρή αναστάτωση που έχει προκαλέσει τόσο στους παλαιούς όσο και στους νέους βιοκαλλιεργητές της Αργολίδας η αποτυχημένη πρώτη εφαρμογή του Μέτρου που αφορά στη Βιολογική Καλλιέργεια για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, θίγει με ερώτησή του ο Γιάννης Μανιάτης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου, ζητώντας άμεσες απαντήσεις.

 

Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της ερώτησης του Γ. Μανιάτη:

 

«Κύριε Υπουργέ,

Σοβαρή αναστάτωση και ερωτηματικά τόσο στους παλαιούς όσο και τους νέους βιοκαλλιεργητές της περιοχής Αργολίδας έχει προκαλέσει η αποτυχημένη πρώτη εφαρμογή του Μέτρου 11, που αφορά τη Βιολογική Καλλιέργεια, για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε σε κεντρικό επίπεδο, στην περιοχή της Αργολίδας από 849 βιοκαλλιεργητές που έκαναν αίτηση αξιολογήθηκαν θετικά για να ενταχθούν στο πρόγραμμα μόνο 4!. Δηλαδή το ποσοστό αυτών που εγκρίθηκαν σε αυτή την φάση είναι μόλις 0,05% ! (ή πιο απλά μόλις 5 στους 1.000), που βρίσκεται πολύ μακριά από τον εθνικό μέσο όρο, όπου οι επιτυχόντες στην φυτική παραγωγή ανήλθαν στο 25% αυτών πού έκαναν αίτηση. Κανένας βέβαια κτηνοτρόφος δεν εντάχθηκε στην Βιολογική Κτηνοτροφία στην Αργολίδα όπως σε όλη την χώρα.

 

Δικαιολογημένα τα αποτελέσματα αυτά απογοήτευσαν τους βιοκαλλιεργητές της Αργολίδας, για το μέλλον της βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή τους, μιας περιοχής πρωτοπόρου και με ισχυρή παράδοση στις βιολογικές καλλιέργειες, που στηριζόταν με σειρά σημαντικών εκδηλώσεων και εκθέσεων (Επίδαυρος, Ερμιονίδα, Ναύπλιο, Άργος) για την προώθησή της και την επαφή παραγωγών και καταναλωτών.

 

Βιοκαλλιεργητές µε εμπειρία στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία βιολογικών προϊόντων είναι σε απόγνωση μαζί με τις ομάδες παραγωγών, τους τυποποιητές και εμπόρους βιολογικών προϊόντων, αφού ότι είχαν μέχρι σήμερα καταφέρει με την αξιοποίηση των προηγούμενων προγραμμάτων, με την συνδρομή των περιφερειακών υπηρεσιών, φαίνεται να μπαίνει σε περιπέτειες. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει γιατί σε ένα μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με έντονα χωρικό χαρακτήρα, δηλαδή ανάγκη για ισόρροπη κατά το δυνατόν διείσδυση της βιολογικής γεωργίας σε όλη την επικράτεια της χώρας, δεν τέθηκε θέμα ισόρροπης χωρικής κατανομής των πόρων και γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι αρμόδιες γεωπονικές περιφερειακές υπηρεσίες, ώστε να αποφευχθεί αυτή η αποτυχημένη εφαρμογή.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1. Θα συνεχισθεί η διαδικασία αξιολόγησης ή θα ακυρωθεί η προκήρυξη που έγινε ώστε να γίνουν βελτιώσεις;

 

2. Πότε θα γίνει η επαναπροκήρυξη του μέτρου ώστε να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους βιοκαλλιεργητές της χώρας;

 

3. Θα κάνετε πράξη την αποκέντρωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να υπάρξει ουσιαστική εμπλοκή των Περιφερειών στην εφαρμογή του μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας;»

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια