Τέσσερα θαύματα του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους και Ναυπλίας

732 Likes
779 Shares
0 Comments

 

Ο Επίσκοπος Άργους και Ναυπλίας Άγιος Πέτρος, ο “σημειοφόρος και θαυματουργός”, είναι πολιούχος του Άργους και η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου.

 

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στα 850 μ.Χ., από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Στην οικογένεια ήταν πέντε αδέρφια, τα οποία είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό και μαζί με τους γονείς βοηθούσαν τους απόρους. Ο Πέτρος επέλεξε να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα, όπως και όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

 

Ο τότε Πατριάρχης Νικόλαος Α΄ ο Μυστικός, εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου. Ο Πέτρος όμως αρνήθηκε με αποτέλεσμα να χειροτονηθεί μητροπολίτης ο αδερφός του ο Παύλος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του μόνασε σε μοναστήρι της επικράτειας του αδερφού του. Όταν χήρεψε η θέση της Επισκοπής Άργους και Ναυπλίας, ανέλαβε ο Πέτρος. Από τη θέση αυτή έκανε μεγάλες αγαθοεργίες καθώς και πολλά θαύματα.

 

Πέθανε στο Άργος σε ηλικία 70 ετών, περίπου το 925 μ.Χ..

 

Τα θαύματα

 

Στο βιβλίο του “Άγιος Πέτρος – Eπίσκοπος Άργους o θαυματουργός” ο μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Στασινόπουλος αναφέρει: “Πολλά είναι τα θαύματα που γίνονται χάρις στην επέμβαση και την προσευχή του Αγίου. Αρχή του είναι το “μηδέν ειπείς το γεγονός”. Γι’ αυτό μας έχουν γίνει γνωστά λίγα περιστατικά, μα που φανερώνουν τη δύναμη της προσευχής και της μεσιτείας του Αγίου Πέτρου”.

 

  Μεγάλη πείνα είχε πέσει στην Πελοπόννησο. Με ρίζες και χλόη προσπαθούσαν να σταθούν στη ζωή οι κάτοικοι. Δεν είχαν δύναμη ούτε να θάψουν τους νεκρούς τους που γέμιζαν δρόμους και μονοπάτια. Στην τραγική αυτή στιγμή ο Άγιος ζήτησε έλεος και βοήθεια για το ποίμνιό του. Συγχρόνως συγκεντρώνει σιτάρι, το αλέθει, γεμίζει πιθάρια, ορίζει αρτοποιούς που ψήνουν και μοιράζουν ψωμί στο λαό της πόλης και των χωριών. Ω του θαύματος! Το αλεύρι, με την προσευχή και την ευλογία του Αγίου δεν τελειώνει… Οι κατάπληκτοι αρτοποιοί ήθελαν να διαλαλήσουν το γεγονός αλλά δεν τους το επέτρεψε.

 

•  Ένα πρωί, οι Σαρακηνοί έφθασαν με το πειρατικό τους πλοίο. Οι αντιπρόσωποι του Επισκόπου έδωσαν χρήματα και εξαγόρασαν την ελευθερία αρκετών χριστιανών. Οι βάρβαροι όμως δεν έδωσαν μια νέα και ενάρετη γυναίκα. Τη θέλουν για φύλαρχό τους. Στην επιμονή των αντιπροσώπων θύμωσαν, τους ξαναπήραν όλους τους σκλάβους στο καράβι και ξαναρμένισαν. Ο Άγιος λυπήθηκε βαθύτατα, δάκρυα κύλησαν στο πρόσωπό του, μπήκε στο δωμάτιό του και προσευχήθηκε… Το απόγευμα ήρθε η χαρμόσυνη είδηση: Το πειρατικό κόλλησε σ’ έναν ύφαλο και ένα κρατικό περιπολικό το συνέλαβε. Την άλλη μέρα ένα άλλο πλοίο έφτασε θριαμβευτικά στην παραλία με ελεύθερους τους πρώην αιχμαλώτους και δεμένους τους πειρατές.

 

  Μια μέρα, τρομαγμένη, με κλάμα σπαραχτικό, κατέφυγε στο ιερό μια νέα παρθένα. Την κυνηγούσε ένας στρατιωτικός. Αυτή ζήτησε την προστασία του Αγίου, ενώ ο στρατηγός ξέσπασε σε βαριές βλαστήμιες. Ο Πέτρος του είπε: “Αν το Θεό δε φοβόμαστε, ούτε τους ανθρώπους θα ντραπούμε”. Και έφυγε… Τον στρατηγό τον έπιασε φοβερό ρίγος και πυρετός. Έστειλε στρατιώτες και ζήτησε συγγνώμη από τον Άγιο και έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερη η κοπέλα. Με τη συγγνώμη έφυγε ο πυρετός και το ρίγος και ξανάγινε υγιής.

 

•  Μια μέρα, με δάκρυα στα μάτια, έπεσε στα πόδια του Άγιου ένας δυστυχισμένος πατέρας και του ζήτησε βοήθεια. Η κόρη του ήταν δαιμονισμένη από την ημέρα του γάμου και δεν μπορούσε να αντικρύσει καθόλου τον άνδρα της. Μόλις τη συνάντησε ο Επίσκοπος, εκείνη έπεσε στο έδαφος και άφριζε. Ο Άγιος κάλεσε τους ιερείς του και τέλεσαν ιερό ευχέλαιο. Έδωσε εντολή στον πατέρα της να την αλείψει επί επτά ημέρες με το αγιασμένο λάδι. Την έβδομη ημέρα το δαιμόνιο έφυγε από τη γυναίκα κι εκείνη έγινε μια καλή σύζυγος και μητέρα.

 

 

 

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.