Μεταφορά της προτομής του Άγγελου Τερζάκη από την πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα

 

Έπειτα από αίτημα του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου «ο Παλαμήδης», το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταφέρει την προτομή του Ναυπλιώτη λογοτέχνη Άγγελου Τερζάκη από την πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα στο προαύλιο της Βιβλιοθήκης.

 

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έκανε αυτοψία στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα και διαπίστωσε τα εξής: ∆εν έχει γίνει κάποια ιδιαίτερη διαµόρφωση που να αναδεικνύει την προτοµή του Αγγέλου Τερζάκη στην πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα ούτε έχει τοποθετηθεί κάποια πινακίδα που να συνδέει την προτοµή µε τον χώρο. Η µελέτη ανάπλασης της περιοχής Ψαροµαχαλά που εκπονήθηκε πρόσφατα για τον ∆ήµο Ναυπλιέων προτείνει την πλατεία ελεύθερη λόγω του περιορισµένου χώρου της, των όψεων των διατηρητέων κτιρίων που την οριοθετούν, των σηµαντικών υψοµετρικών διαφορών της, την ύπαρξη του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα, της Οθωνικής κρήνης κλπ.

 

Κοντά στην προτομή, στην πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα, στον αριθμό 20 της οδού που σήμερα φέρει το όνομα του, βρισκόταν το πατρικό σπίτι του λογοτέχνη. Ο πατέρας του, Δημήτριος, διετέλεσε μεταξύ άλλων δήμαρχος Ναυπλίου.

 

Η προτομή Τερζάκη είναι έργο του σύγχρονου γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη και πρόκειται για μια χάλκινη προτομή, αντίγραφο της αντίστοιχης που βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Ο Τερζάκης αναπαρίσταται με αραιά μαλλιά φορώντας πουκάμισο, σακάκι και γραβάτα.

 

Ο Άγγελος Τερζάκης ήταν πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, και δημοσιογράφος και ανήκει στους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του 1930. Γεννήθηκε το 1907 στο Ναύπλιο ζώντας τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην πόλη και πέθανε το 1979 στην Αθήνα, από πνευμονικό οίδημα.

 

1 σχόλιο

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια