Το Σάββατο 8 Απριλίου στην αίθουσα του Βουλευτικού Ναυπλίου συναντήθηκαν οι ιστορικές διαδρομές δύο πόλεων, του Ναυπλίου και του Αιγίου.
Η φιλόλογος και ιστορικός κυρία Βάνα Μπεντεβή – Σπυροπούλου, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ), ανέπτυξε το θέμα: «Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821). Το γεγονός που δρομολόγησε την έναρξη της επανάστασης του ’21».
Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” συνεπής στην πορεία και στις αρχές λειτουργίας του, οργάνωσε για μια ακόμα φορά ομιλία μιας εκλεκτής επιστήμονος που παρουσίασε όχι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό γεγονότα της μεγάλης ελληνικής Επανάστασης του 1821 και πλούτισε τις γνώσεις μας με ιστορικές αλήθειες.
Η ομιλήτρια συνέδεσε πρόσωπα της Βοστίτσας και του Ναυπλίου που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελευταία προεπαναστατική που, ταυτόχρονα, ήταν και η πρώτη επαναστατική πράξη της μεγάλης ελληνικής επανάστασης του 1821.
Παράλληλα, η ομιλήτρια συνέδεσε γεγονότα που συνέβησαν στην ευρύτερη περιοχή της Βοστίτσας (περιοχή στην οποία βρίσκεται το σημερινό Αίγιο) με τα γεγονότα της υπό επανάσταση Πελοποννήσου του 1821.
Στο τέλος, η ομιλήτρια δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό και έδωσε διαφωτιστικές απαντήσεις.
Σημαντική ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Αιγίου κ. Αθ. Παναγόπουλος προς τον Δήμαρχο Ναυπλιέων για αδελφοποίηση των δύο πόλεων, λόγω των κοινών σημείων που ενώνουν το Αίγιο με το Ναύπλιο.
Δείτε την ομιλία της Βάνας Μπεντεβή – Σπυροπούλου