Πολιτική

Το Περιβαλλοντικό και Αρχαιολογικό πάρκο Επιδαύρου εντάχθηκε σε πρόγραμμα του Υπ. Περιβάλλοντος

 

Το έργο «Ανάδειξη του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου σε Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο» εντάχθηκε σε δράση του Υπ. Περιβάλλοντος

 

Το Διάζωμα ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού πάρκου του Ασκληπιείου Επιδαύρου, το οποίο παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2016 κατά τη διάρκεια της Θ΄ Γενικής συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην Επίδαυρο, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020) του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Πιο συγκεκριμένα το έργο «Ανάδειξη του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου σε Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο» εντάχθηκε στη δράση «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού  για την ανάδειξη επιστημονικών – πολιτιστικών – περιβαλλοντικών πάρκων» του προγράμματος «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου».

 

Το έργο του αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πάρκου της Επιδαύρου έχει ως στόχο την ανάδειξη της αυθεντικής εικόνας του μνημειακού συγκροτήματος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και την προσφορά στους επισκέπτες μιας μοναδικής εμπειρίας: να γνωρίσουν και να βιώσουν τι ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, καθώς και πώς η λατρεία των θεών και τα στοιχεία της φύσης (θέση, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό ως βασικοί παράγοντες ίασης) συνδυάστηκαν με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Ο επισκέπτης, μετά το τέλος του προγράμματος αυτού, θα επισκέπτεται το ιερό, όπως ο αρχαίος, οδηγούμενος στοχευμένα στα μνημεία, τα οποία κυρίως εξυπηρετούσαν τη θεουργική λειτουργία της ίασης. Ταυτόχρονα, η ανάδειξη της χλωρίδας της περιοχής θα επιτρέψει την άμεση σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το φυσικό περιβάλλον. Με χρηματοδότηση, ύψους 985.000,00 ευρώ, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

 

– Διαμόρφωση διαδρομών επίσκεψης στα μνημεία του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και ανάπλαση των χώρων εξυπηρέτησης.

– Δημιουργία βοτανικού κήπου και ανάδειξη της βιοποικιλότητας του Ασκληπιείου.

– Αποκατάσταση και επαναλειτουργία της αρχαίας εισόδου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

– Ανάπλαση της πρόσβασης στο Ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα, που συνδέει τα δύο ιερά της Επιδαύρου (Ασκληπιού και Απόλλωνος).

 

Η ιδέα του περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού πάρκου του Ασκληπιείου Επιδαύρου ξεκίνησε ως ένα όραμα του καθηγητή Αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη. Η συγκεκριμένη πρόταση που το υλοποιεί και που ετοιμάστηκε με την καθοριστική συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας έγινε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Επιδαύρου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

6 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Η σφαγή των προξένων στη Θεσσαλονίκη, συγκρούσεις κατά τη…

2 ώρες πριν

Εντυπωσιακό το “κάψιμο του Ιούδα” στο Τόλο Αργολίδας

Το "κάψιμο του Ιούδα" στο Τόλο Αργολίδας Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιήθηκε για…

4 ώρες πριν

Πασχαλινές ευχές από τον γεωπόνο Αναστάσιο Πλατή

Πασχαλινές ευχές από τον Αναστάσιο Πλατή Χριστός Ανέστη! Εύχομαι το Φως της Ανάστασης να φωτίζει…

9 ώρες πριν

Κάηκαν ΙΧ, τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα στο Τρίστρατο Άργους

Κάηκαν ΙΧ και τρακτέρ στο Τρίστρατο Άργους Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα…

10 ώρες πριν

Πάσχα του 1969 σε Αργολικό, Νέα Τίρυνθα, Ναύπλιο (δύο βίντεο)

Πάσχα του 1969 σε Αργολικό, Νέα Τίρυνθα, Ναύπλιο Βίντεο από την Aylon Film Archives Βρισκόμαστε…

15 ώρες πριν

Πάσχα του 1825 στο Ναύπλιο: «Aκολασία και σπατάλη» λόγω… εθνικού δανείου

Πάσχα του 1825 στο Ναύπλιο: «Aκολασία και σπατάλη» λόγω... εθνικού δανείου τoυ Tάκη Κατσιμάρδου, από…

16 ώρες πριν