Πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι το Πάσχα στο Ναύπλιο και τα χωριά

 

  Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων  

 

Πέμπτη 6 Απριλίου

11:00 Δρέπανο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Δρεπάνου παρουσιάζει πασχαλινά δρώμενα στο χώρο του Νηπιαγωγείου. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν πασχαλινές  λαμπάδες για την Ανάσταση του Κυρίου. Ακολουθεί αφήγηση παραμυθιού από το βιβλίο « Η χαρά της πασχαλιάς»  του συγγραφέα Νικολάου Σανιδά, δίνοντάς τους μηνύματα αγάπης…

 

 

Παρασκευή 7 Απριλίου

 

11.00 Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ναυπλίου

Φιλανθρωπικός αγώνας καλαθοσφαίρισης  μεταξύ του 2ου Γ.Ε.Λ Ναυπλίου και του Νέου Σχολείου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του συσσιτίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας.

 

10:30 Δρέπανο

Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου με την παρουσία των εκπαιδευτικών τους και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, θα αναβιώσουν το έθιμο του Λαζάρου στο χωριό… Ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου στην πλατεία του χωριού, μαζεύουν  αυγά για να τα βάψουν την Μεγάλη Πέμπτη,  όπως λέει το έθιμο. Στη συνέχεια θα πλάσουν τα παραδοσιακά λαζαράκια… στο φούρνο της « Κυρα-Σοφίας».

 

 

Σάββατο Λαζάρου 8 Απριλίου

 

11:00 – 20:00 Ναύπλιο –  Πλατεία Φιλελλήνων.

Πασχαλινό bazaar από « Το χαμόγελο του παιδιού».Χειροποίητες δημιουργίες φτιαγμένες με αγάπη και φαντασία. Πασχαλινές λαμπάδες και δώρα από το Δημιουργικό Εργαστήρι του Οργανισμού.

 

12:00 – 14:00 Ναύπλιο – Πλατεία Καποδίστρια.

Τα παιδιά των Σχολείων της πόλης μας και το Με ένα Καλειδοσκόπιο…στολίζουν το Λάζαρο και τον καλαντίζουν στα σοκάκια της παλιάς πόλης με λουλούδια και κέφι. Θα γίνει αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ΛΑΖΑΡΟΥ.

 

Στην πλατεία Καποδίστρια…

 

Κατασκευή στεφανιού με λουλούδια από το Κέντρο Λογοθεραπείας «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» με τα παιδιά της πόλης μας.

 

 10:00 Μιδέα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιδέας « Η ΑΛΚΜΗΝΗ» με τα παιδιά του χωριού αναβιώνουν  το έθιμο του Λαζάρου ψάλλοντας και καλαντίζοντας.

 

11:00 Κάντια

Τα παιδιά του χωριού αναβιώνουν το έθιμο του Λαζάρου καλαντίζοντας και μαζεύοντας αυγά για να τα βάψουν την Μεγάλη Πέμπτη στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κάντιας και να τα μοιράσουν το βράδυ της Ανάστασης στην εκκλησία. Με την βοήθεια των γονέων τους θα ζυμώσουν λαζαράκια τα οποία θα μοιράσουν την Κυριακή των Βαΐων στους πιστούς.

 

17:00 Πυργιώτικα

Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιωτίκων  « Άγιος Γεώργιος», το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και το Νηπιαγωγείο Πυργιωτίκων διοργανώνουν πασχαλινά δρώμενα.

Παραδοσιακό βάψιμο αυγών, ζύμωμα χωριάτικου ψωμιού και Πασχαλινής κουλούρας. Τα παιδιά του χωριού ζυμώνουν  Λαζαράκια και Πασχαλινά Κουλουράκια.

Τέλος, θα προσφέρουν  παραδοσιακά κεράσματα….

 

22.00 Πολυχώρος  ΦΟΥΓΑΡΟ, Meweathers Blues Band LIVE

Oι Meweathers Blues Band, μια από τις καλύτερες μπάντες του είδους στη χώρα μας, με την σπουδαία φωνή της Τζένης Καπάδαη, τις κιθάρες του Γιώργου Δάφνου, τα μπάσα του Μάνου Αναγνωστόπουλου και τα τύμπανα του Δημήτρη Κλωνή θα γεμίσουν τον χώρο του FOUGARO Le Café, παίζοντας κομμάτια βγαλμένα από την ιστορία των blues που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Ήχοι της πόλης, φαντασία, ευαισθησία, έμπνευση από την μουσική που επηρέασε τα χρόνια του 20ου αιώνα.

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΖΑΡΟΥ ΕΩΣ  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

Υπαίθρια Πασχαλινή Αγορά στο ΦΟΥΓΑΡΟ.

Στα γραφικά ξύλινα σπιτάκια, θα έχετε φέτος την ευκαιρία να διαλέξετε πασχαλινά δώρα για τους αγαπημένους σας από μια ποικιλία παραδοσιακών γλυκών και μαρμελάδων, εκλεκτών κομματιών από το Artshop Bazaar, αλλά και μικρών φυτών για να καλωσορίσετε την Άνοιξη.

 

 

Κυριακή 9 Απριλίου

 

 

 11:00 – 20:00 Ναύπλιο –  Πλατεία Φιλελλήνων.

Πασχαλινό bazaar από « Το χαμόγελο του παιδιού». Χειροποίητες δημιουργίες φτιαγμένες με αγάπη και φαντασία. Πασχαλινές λαμπάδες και δώρα από το Δημιουργικό Εργαστήρι του Οργανισμού.

 

11:00 Goodys Flocafe

« Σσσσσσς….κάποιος είναι κρυμμένος μέσα στο πασχαλινό αυγό!» Εικαστικό εργαστήρι χειροτεχνίας από το… Με ένα Καλειδοσκόπιο, με την επιμέλεια της Αναστασίας Παπαγεωργίου.

 

12:00 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Παναγίας Ναυπλίου.

Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη  ψάλλει Ύμνους και Ωδές από την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας    (το Τροπάριο της Κασσιανής, Μακαρισμοί, Σήμερον Κρεμάται, Εγκώμια – Η ζωή εν Τάφω- Άξιον εστί – Αι Γεναιαί Πάσαι).

 

21:00 Ναύπλιο – Βουλευτικό ( μετά το πέρας της Ακολουθίας).

To Mεικτό Πολυφωνικό Σχήμα με το Νεανικό Σχήμα «Choirobics» της χορωδίας του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ, καθώς και το γυναικείο φωνητικό σύνολο « ΣΥΜΦΩΝΙΑ» Ναυπλίου, αποδίδουν αποσπάσματα από το Requiem του W.A.Mozart, ύμνους και τροπάρια  της Μεγάλης Εβδομάδας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη.

 

 

Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου

 

12.00 Ναύπλιο – Πλατεία Καποδίστρια.

Εργαστήρι βαφής αυγών από τα παιδιά των σχολείων της πόλης μας και το Παιδικό Εργαστήρι Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και  Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου- Παράρτημα Ναυπλίου με την εικαστικό κ. Μάγδα Μάρα.

 

23:00 Ναύπλιο – Ιεροί Ναοί της πόλης.

Κατά τον στολισμό των επιταφίων, το γυναικείο φωνητικό σύνολο « Συμφωνία» υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη, το « Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου με τη συμμετοχή του Τενόρου Ντίνου Καλύβα και οι  « Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρούτουλα ψάλλουν στους ναούς της πόλης κατά τη διάρκεια του στολισμού των Επιταφίων,  ύμνους από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα Εγκώμια  και το παραδοσιακό Μοιρολόι – Θρήνο  της Παναγιάς.

 

Μ. Παρασκευή  14 Απριλίου

 

 

12:00 Ναύπλιο – Πλατεία Συντάγματος

Ύμνοι και Εγκώμια από τον Τενόρο Ντίνο Καλύβα, την Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και το «Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου.

 

13:00  Ναύπλιο – Πλατεία Συντάγματος

Ύμνοι, Εγκώμια σε διασκευή και θρησκευτικά πρωτότυπα τραγούδια από την καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Ναυπλίου και χοράρχη των χορωδιών του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου Θεολένα Πίκη για πιάνο, μαντολίνο  και Φωνητικό Σύνολο. Στο μαντολίνο  είναι ο  Ευάγγελος Μελετέας.

 

 

 

21:00 Έναρξη της Περιφοράς των Επιταφίων

Ναύπλιο

Συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου και του Ναού της Παναγίας στην πλατεία Συντάγματος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και της Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Ιερού Ναού Παναγίας Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.

 

21:30 Ναύπλιο – Πλατεία Συντάγματος

Βυζαντινοί Ύμνοι Επιταφίου και Μεγάλου Σαββάτου από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και την Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του χοράρχη  Μιχαήλ Μακρή.

 

21:00 Παραλία Τολού

Η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό  πραγματοποιείται  με μοναδικό τρόπο. Οι μυροφόρες  ψάλλουν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιφοράς και οι νέοι του χωριού  μεταφέρουν τον Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα με τη συνοδεία πλοιαρίων σε ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα.

 

 

Μ. Σάββατο 15 Απριλίου

 

10:30 Πρώτη Ανάσταση.

Η Φιλαρμονική του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ παιανίζει χαρμόσυνα στους δρόμους της παλιάς πόλης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη.

 

11.00 Ναύπλιο – Πύλη Ξηράς (παραπλεύρως Δικαστικού Μεγάρου).

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ προσφέρουν στους επισκέπτες της πόλης ανοιξιάτικο περίπατο γνωριμίας με το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Συνοδός η κυρία  Πόπη Καλκούνου, Εντεταλμένη Σύμβουλος Τομέα Τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων.

 

17.00 Πολυχώρος ΦΟΥΓΑΡΟ

Πασχαλινό κυνήγι θησαυρού! Περιμένουμε τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας σε μια πρωτότυπη αναζήτηση πασχαλινών στοιχείων!!! Ελάτε να ανακαλύψετε μέσα από παιχνίδια και γρίφους το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΥΓΟ…

 

24:00 Χριστός Ανέστη! Βεγγαλικά στον ουρανό του Δήμου Ναυπλιέων για το Αναστάσιμο Άγγελμα!

 

 

 

Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου

 

 

18:30 Εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο χωριό Μιδέα.

Εσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ. Μετά τον εσπερινό, χοροί και τραγούδια του εαρινού πασχαλινού κύκλου στην πλατεία της εκκλησίας, σε μία προσπάθεια αναβίωσης του εθίμου της « ΑΓΑΠΗΣ» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιδέας « Η ΑΛΚΜΗΝΗ».

 

19:00 Ασίνη

Η Δημοτική Ενότητα Ασίνης αναβιώνει το έθιμο καύσης του ομοιώματος του μαθητή του Χριστού, Ιούδα, που αποτελεί στοιχείο τιμωρίας και κάθαρσης της προδοσίας.

 

19.00 Αγία Παρασκευή – Τσέλο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγία Παρασκευή – Τσέλο αναβιώνει το έθιμο της καύσης του Ιούδα μετά τον εσπερινό της Αγάπης στον προαύλιο χώρο του Συλλόγου.

 

 

20:30 – Τολό

Μετά τη λειτουργία της « Αγάπης»  πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα σε πλωτή πλατφόρμα που  είναι ορατή από όλη την παραλία του Τολού με φαντασμαγορικό τρόπο.

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια