Οδηγίες για την αντιμετώπιση του θρίπα των εσπεριδοειδών

 

Την περυσινή χρονιά υπήρξαν προσβολές των καρπών των πορτοκαλιών από θρίπες που επηρέασαν την εμπορική τους αξία. Πρόκειται για μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται μυζώντας χυμούς από τα άνθη και τα φύλλα των εσπεριδοειδών.

 

Καρπός πορτοκαλιού με ακανόνιστου σχήματος δακτύλιο γύρω από το μίσχο γκριζόμαυρου χρώματος οφειλόμενο σε προσβολή από θρίπα

 

Στους καρπούς των πορτοκαλιών προκαλούν γκρίζες νεκρωτικές κηλίδες (εσχαρώσεις) σε μορφή δακτυλίου γύρω από το μίσχο ή ακανόνιστου σχήματος που καλύπτει μικρό ή μεγάλο μέρος της επιφάνειάς τους. Οι παραπάνω προσβολές που προκαλούνται από τα έντομα αυτά μειώνουν την εμπορικότητα των καρπών, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι μικρού μεγέθους. Σημειώνεται ότι συμπτώματα προσβολής παρατηρήθηκαν στις ποικιλίες Μέρλιν, Lane Late και Valencia. Επιπλέον παρόμοια συμπτώματα προσβολής εμφανίζονται και στα λεμόνια ενώ οι εσχαρώσεις εκτός από πλαϊνές θέσεις εντοπίζονται και στο σημείο επαφής των καρπών μεταξύ τους.

 

Εσχάρωση μικρού βάθους του πορτοκαλιού λόγω ύπαρξης θρίπα, που καλύπτει μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του

 

Δερμάτωση σταχτόμαυρου χρώματος κατά μήκος σχεδόν ολόκληρου του καρπού

 

Η Υπηρεσία μας στα πλαίσια των επισκοπήσεων που διενεργεί για τον εντοπισμό νέων παθογόνων καραντίνας για τα εσπεριδοειδή και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και κηπευτικά και καλλωπιστικά, απέστειλε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους, δείγματα καρπιδίων και βλαστών με φύλλα πορτοκαλιών που είχαν στην επιφάνειά τους εσχαρώσεις που παρέπεμπαν σε προσβολή από θρίπες.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Μ.Φ.Ι δεν διαπιστώθηκε προσβολή από είδη θρίπα που ανήκουν στους επιβλαβείς οργανισμούς Scirtothrips spp. Οι θρίπες του παραπάνω γένους συμπεριλαμβάνονται στα παθογόνα καραντίνας, προσβάλουν εσπεριδοειδή, πιπεριές και καλλωπιστικά και δεν έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα.

 

Στη χώρα μας τα εσπεριδοειδή προσβάλλονται από είδη θριπών όπως το Heliothrips haemorrhoidalis(Bouche) και το Pezothips Keyllanus Bagnall (Thysanoptera: Thripidae).
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του θρίπα εξαρτάται από τον έγκαιρο εντοπισμό της ύπαρξής του και την επίκαιρη λήψη μέτρων.

 

Έτσι συνιστάται σε συνεργασία με τους γεωπόνους συμβούλους των παραγωγών, συχνή και συστηματική παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων, από τον Απρίλιο μέχρι το καλοκαίρι, διενεργώντας τακτικές δειγματοληψίες με ιδιαίτερη προσοχή κατά την περίοδο της άνθησης καθώς και τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά την πτώση των πετάλων των ανθέων.

 

Εκτός από τους επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες των ανθέων και των μικρών καρπών για την παρακολούθηση των πληθυσμών χρησιμοποιούνται επίσης χρωματικές παγίδες. Καταλληλότερες παγίδες για την προσέλκυση των ειδών του θρίπα που περιγράφηκαν παραπάνω θεωρούνται οι χρώματος μπλέ και κίτρινου.

 

Ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση της ύπαρξης πληθυσμών του εντόμου με δειγματοληψίες και ανάρτηση παγίδων θα πρέπει να δοθεί σε εσπεριδοειδώνες που την περυσινή καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκαν συμπτώματα εσχαρώσεων σε καρπούς.

 

Η αναγκαιότητα ψεκασμού εξαρτάται από το ύψος του υπάρχοντος στην καλλιέργεια πληθυσμού του εντόμου. Έτσι πριν αποφασισθεί διενέργεια ψεκασμού, πρέπει να προηγηθεί στον εσπεριδοειδώνα τυχαία δειγματοληψία μικρών καρπών. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί προσβολή στο 5-10%των καρπιδίων κατά την άνοιξη με αρχές καλοκαιριού, συνιστάται διενέργεια επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που έχουν έγκριση για το σκοπό αυτό, κατά προτίμηση εκλεκτικών για διαφύλαξη των φυσικών εχθρών.

 

Επιπλέον προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας συνιστάται να μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 60 ημερών μεταξύ εφαρμογών με σκευάσματα της ίδιας ομάδας δράσης. Επομένως στην επιλογή του σκευάσματος θα πρέπει να εξετάζονται από το ημερολόγιο αγρού που τηρεί ο παραγωγός ή τις ηλεκτρονικές καταγραφές οι δραστικές ουσίες που ήδη έχουν εφαρμοστεί στην καλλιέργεια και να μην επαναλαμβάνεται η χρήση τους πριν περάσουν 60 ημέρες εφόσον ανήκουν στην ίδια ομάδα δράσης.

 

Επομένως κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας δεν είναι κατάλληλο διάστημα για πραγματοποίηση ψεκασμών, όμως είναι αναγκαίο να παρακολουθείται η ύπαρξη και η εξέλιξη των πληθυσμών.
Υπενθυμίζεται ότι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας δεν επιτρέπονται και η διαπίστωση της εφαρμογής τους επιφέρει κυρώσεις.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης

Δημήτριος Δήμου
Γεωπόνος

1 σχόλιο

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια