Φωτογραφία: Το ΔΣ του ΣΦΑ σε ευχάριστη συνεδρίαση
Τελείωσε με μια βράβευση το τριήμερο δημόσιο μάθημα ιστορίας που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας (ΣΦΑ) στο Βουλευτικό του Ναυπλίου με την Αν. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Δ.Ευθυμίου. Επανάληψη μιας είδησης όχι πια δημοσιογραφικής για να θυμηθούμε από τη μια πως ο ΣΦΑ έχει μια πλούσια ζωή 33 χρόνων στην Αργολίδα (ιδρύθηκε το 1984) και από την άλλη πως τα τελευταία χρόνια μεταφέρει τα μαθήματά του εκτός σχολικών τάξεων, στο ευρύ κοινό της Αργολίδας, έχοντας βρει άξιο συμπαραστάτη την κ. Ευθυμίου.
Από τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην Αργολίδα και ιδιαίτερα από εκείνους των επιστημόνων, ο ΣΦΑ είναι εκείνος που παρουσιάζει ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων συνδυάζοντας εκδηλώσεις ψυχαγωγίας (θέατρο, μουσική, διασκέδαση), ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει εντάξει στις δραστηριότητές του ομιλίες, παρουσιάσεις (π.χ. βιβλίων), ηλεκτρονικές παρουσιάσεις μαθημάτων και κυρίως δημόσια μαθήματα ιστορίας. Δυο από τις πιο σημαντικές επιστημονικές συναντήσεις για τον Εθνικό Διχασμό και για το Γιώργο Θεοτοκά και τη Γενιά του 30, έγιναν τον τελευταίο καιρό στην Αργολίδα, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς πολίτες να παρακολουθήσουν θέματα ενδιαφέροντα ίσως για πρώτη φορά. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις αυτές έφεραν στην Αργολίδα επιστήμονες κύρους όπως ο κ. Γ. Δερτιλής, ο κ. Ευ. Χατζηβασιλείου, κ.ά. συμπληρώνοντας έτσι το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό που παρουσιάζει θέματα ειδικού ή γενικού ενδιαφέροντος μαζί με άλλους φορείς όπως το Κ.Ε.Σ του Πανεπιστημίου του Harvard. Πρέπει να σημειώσω με την ευκαιρία πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσουν τα πρακτικά του Συνεδρίου για τον Εθνικό Διχασμό, με ένα πλούσιο και πρωτότυπο περιεχόμενο, που δεν πρέπει να λείψει από κανέναν.
Τα δημόσια μαθήματα Ιστορίας που οργανώθηκαν από το ΣΦΑ σε συνεργασία με την κ. Μαρία Δ. Ευθυμίου, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα καθώς δίνει την ευκαιρία σε ένα ευρύ κοινό να παρακολουθήσει σημαντικά θέματα ιστορίας είτε για πρώτη φορά, είτε για να βάλει σε τάξη ζητήματα και να απαντήσει σε ερωτήματα που είχαν τεθεί από προηγούμενες αναγνώσεις ή ενημερώσεις. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων παρακολούθησε τον κύκλο των δημόσιων μαθημάτων που ξεκίνησαν το 2014 στο Άργος και την Ν. Κίο με θέματα παγκόσμιας ιστορίας και ολοκληρώθηκαν φέτος στο Ναύπλιο με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση.
Χρειάζεται να τονίσουμε πως τη φιλομάθεια του αργολικού κοινού ενισχύει ακόμη περισσότερο η αμεσότητα του δημόσιου μαθήματος. Πρόκειται για χάρισμα καθώς η κ. Ευθυμίου μπορεί να εκλαϊκεύει μια δύσκολη ιστορική περίοδο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται κατανοητή στο γενικό της περίγραμμα και αντιληπτή στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (ζητήματα εξουσίας, σχέσεις κυριαρχίας, διπλωματικές και πολιτικές υπόγειες διασυνδέσεις, κ.ά). Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η κ. Ευθυμίου μπορεί να ενσωματώνει στην ιστορική αφήγηση δευτερεύουσες πληροφορίες κάνοντας την παρουσίαση ελκυστική και ευχάριστη στο ευρύ κοινό. Ας σημειωθεί πως εντύπωση προκαλεί και η δυναμική του λόγου της που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή ο οποίος εκφράζεται με θαυμασμό για την ακαταπόνητη καθηγήτρια!
Έτσι, η αναγόρευση της κ. Μαρίας Ευθυμίου σε Ισόβιο Επί Τιμή Μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας, στις 19 Μαρτίου 2017, τελευταία ημέρα παραδόσεων στο Βουλευτικό Ναυπλίου, ήταν το επιστέγασμα μιας σημαντικής συνεργασίας και μιας εξίσου σημαντικής και ωφέλιμης παρουσίας στην Αργολίδα που όλοι θα ήθελαν να επαναληφθεί. Πρέπει πάντως να σημειώσουμε πως τα προηγούμενα δημόσια μαθήματα στο Άργος και τη Ν. Κίο τελείωσαν με χορό στον οποίο η κ. Ευθυμίου χορεύοντας έδειξε ένα επιπλέον προσόν: η ικανότητα να μεταφέρεις γνώσεις σε δημόσιες συνεδρίες είναι πρωτίστως ικανότητα να κοινωνείς την ανθρώπινη σχέση πριν την ανάδειξη της παιδευτικής αυθεντίας.
Άργος 2014
Ναύπλιο 2017
Νέα Κίος 2014