Μια παράσταση στο Ναύπλιο που ανέδειξε το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών

 

Με μεγάλη επιτυχία, η ομάδα Cluedo παρουσίασε στο Τριανόν την Τετάρτη 22.2.2017 τη διαδραστική θεατρική παράσταση «ΕΣΤΙ _ Α _ ΔΥΝΑΤΟΝ», του κοινωνικού θεάτρου (θεάτρου φόρουμ). Η παράσταση ανέδειξε το μείζον θέμα της στέγασης των φοιτητών.

 

Η ιστορία παρακολουθεί τη ζωή της Άλκηστης πρωτοετούς φοιτήτριας, από την άφιξη της στα Χανιά και τον τρόπο που αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων που προκύπτουν όταν ενημερώνεται από τη γραμματεία της σχολής της ότι δεν υπάρχει εστία για να μείνει. Καθώς επίσης και τις ενέργειες που έκανε, αναζητώντας λύση, απευθυνόμενη σε συμφοιτητές για φιλοξενία, στη γραμματεία της σχολής, στον πρόεδρο των ξενοδόχων, στο φοιτητικό σύλλογο, στην οικογένεια της που την πίεζε να εγκαταλείψει τις σπουδές της και να επιστρέψει, κλπ.

 

Από τα στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα, είτε μέσω μαρτυριών-συνεντεύξεων, είτε μέσω ρεπορτάζ που έχουν προβάλει τα ΜΜΕ, είτε από στοιχεία που προέκυψαν από επερωτήσεις βουλευτών, αναδεικνύεται με πολύ εύστοχο, σαφή και πρωτότυπο τρόπο το πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης. Το πρόβλημα συναντάται πανελλαδικά σε πόλεις που λειτουργούν πανεπιστημιακά ιδρύματα, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή να βρίσκουν προσωρινές και επισφαλείς λύσεις.

 

Ακόμη και στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο που διαθέτουν φοιτητικές εστίες, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των φοιτητών που πληρούν τα κριτήρια για δωρεάν στέγαση. Πόσο μάλλον στις περισσότερες πόλεις που δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες και αντιμετωπίζουν την ανάγκη στέγασης μέσω διαγωνισμών εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξενοδοχείων – ενοικιαζομένων δωματίων που θα φιλοξενούν τους φοιτητές.

 

Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της ομάδας ήταν εντυπωσιακή. Το Τριανόν γέμισε ασφυκτικά, έχοντας ακόμη και πολλούς «ορθίους», καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

 

Η σύνθεση του κοινού επίσης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παραβρέθηκαν αρκετοί πολίτες ευαισθητοποιημένοι με τη σοβαρότητα του θέματος της παράστασης, φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, πρώην βουλευτές, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, εκπρόσωποι των ξενοδόχων, φαντάροι πρώην φοιτητές σε έξοδο από το στρατόπεδο.

 

 

Το θετικό κλίμα και η διάδραση ανάμεσα σε ηθοποιούς και κοινό, που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της συντονίστριας, προετοίμασε το έδαφος για τη συζήτηση που ακολούθησε. Ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις και αρκετά ουσιώδεις προτάσεις. Τις πρώτες τοποθετήσεις ακολούθησαν οι αντικαταστάσεις. Σε αυτές κάθε θεατής παρουσίαζε τη δική του λύση στη σκηνή, παίρνοντας τη θέση της «πρωταγωνίστριας» Άλκηστης.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές: η συγκατοίκηση, η κινητοποίηση των γονιών, η μαζική κινητοποίηση φοιτητών με αντίστοιχο πρόβλημα, η άσκηση πίεσης στις πρυτανικές αρχές, η παραχώρηση συγκεκριμένων κτηρίων από τη δημοτική αρχή και άλλους φορείς, η ενημέρωση των φοιτητικών συλλόγων των πανεπιστημίων με πραγματοποίηση της παράστασης για τη γνωστοποίηση και ανάδειξη του θέματος, η ενημέρωση και κινητοποίηση του συλλόγου των ξενοδόχων, κ.ά.

 

Μέσα από αυτήν την παράσταση το θέμα της στέγασης των φοιτητών γνωστοποιήθηκε στους θεατές που κάποιοι το άκουγαν για πρώτη φορά και σε άλλους ξύπνησε μνήμες, από την δική τους εποχή, όταν οι ίδιοι αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, οι θεατές ένιωσαν το πρόβλημα και ευαισθητοποιήθηκαν, που ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της θεατρικής ομάδας Cluedo. Επίσης, όσοι βιώνουν το πρόβλημα αυτό ένιωσαν ότι δεν είναι μόνοι, αλλά αντίθετα ότι υπάρχει μια κοινότητα που τους στηρίζει και αναζητά λύσεις μαζί τους.

 

Η συζήτηση συνεχίστηκε θερμά και έξω από το θέατρο καθώς είναι μια κατάσταση που αγγίζει όλους,  πόσο μάλλον το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου που δεν διαθέτει φέτος εστίες.

 

Με την παράσταση ΕΣΤΙ_Α_ΔΥΝΑΤΟΝ έγινε μια εξαιρετική αρχή διαλόγου. Η ομάδα συνεχίζει δυναμικά την προσπάθεια, καταγράφοντας όλες τις πιθανές λύσεις, δρομολογώντας τα επόμενα βήματά της και καλώντας κάθε πολίτη να γίνει και αυτός κοινωνός του προβλήματος με όποιο τρόπο μπορεί.

 

Με αφορμή αυτή την παράσταση ας σκεφτούμε όλοι μαζί λύσεις, γιατί ΕΣΤΙΑ_ΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρξει στα πανεπιστήμια, ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

 

Η ομάδα Cluedo απαρτίζεται από φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής Αργολίδας. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου, του Θεατροδρομίου Ναυπλίου και την υποστήριξη του φοιτητικού συλλόγου της σχολής και στήριξη του Δήμου Ναυπλιέων – ΔΟΠΠΑΤ.

 

Συντελεστές της παράστασης:

Φοιτητές: Έφη Αργυρίου, Αγγελίνα Αλφαντάκη, Άλκηστις Βασιλάκου, Ναταλία Πατρινέλη, Αγγελική Πουλημά, Μάνος Σπιτάλας, Ειρήνη Χαιρετάκη.

Κάτοικοι της Αργολίδας: Θεοδώρα Ρεντούλη, Ντίνα Καλογεροπούλου, Ανδρέας Μανούχος, Μαρία Μπακάλη, Βούλα Δεδέα,Βασίλης Κλησιάρης, Μαρία Ελευθεριάδη, Σούλα Παναγιώτου, Αναστασία Σταμούλη, Χριστίνα Ζώνιου, Ελένη Δρίβάκου, Πέπη Δεδέα.

 

Για οποιαδήποτε επικοινωνία: [email protected]

Ήστησελίδα μαςστο Face Book: Cluedo Theater Group

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια