Η ζωή του αγωνιστή Παναγιώτη Χαρμπή από την Ερμιονίδα που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα…

 

Γράφει ο Δήμος Γεωργίου

 

Τι μπορεί να συμβεί σε έναν απλό άνθρωπο, ένα φτωχό νεαρό από την επαρχία, όταν τον παρασύρει η δίνη της Ιστορίας; Πώς ένας απλός άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει όταν βρίσκεται στο σταυροδρόμι όπου συναντιέται η ζωή με τον θάνατο, η ελευθερία με την ταπείνωση, η αξιοπρέπεια με τη δυστυχία;

 

Στο βιβλίο του Παναγιώτη Γ. Χαρμπή «Μια ζωή σαν μυθιστόρημα – Από την Αρκαδία και την Ερμιονίδα έως τη Μικρά Ασία και τους τόπους της εξορίας 1896-1975», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα βιβλιοπωλεία, συναντάμε έναν τέτοιον άνθρωπο.Ο ήρωας του βιβλίου αυτού δεν είναι μυθιστορηματικό πρόσωπο αλλά ο ίδιος ο συγγραφέας και η αληθινή ζωή του σε μια περίοδο με μεγάλες ιστορικές ανακατατάξεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ένα βιβλίο που ο συγγραφέας άφησε σε χειρόγραφο, ως παρακαταθήκη στην οικογένειά του, χειρόγραφο που επιμελήθηκε η φιλόλογος κ. Μυρσίνη Σαμαρά, η οποία υπογράφει και τον πρόλογο.

 

Μέσα από τις 263 σελίδες του βιβλίου, παρακολουθούμε τη ζωή του αφηγητή. Ο ήρωας ξεκινά τη ζωή του στο Ηλιόκαστρο Αργολίδας, με σκληρή δουλειά στις γαλαρίες των Μεταλλείων Ερμιόνης, καθώς προετοιμάζεται η θύελλα που θα τον βρει στο πέρασμά της. Φτώχεια, κοπιαστική δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, η ζωντανή εικόνα μιας γενιάς που έχτισε τη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα.

 

Και έρχεται ο «Μεγάλος Πόλεμος» (ο Α’ Παγκόσμιος) στον οποίο συμμετέχει τελικά και η Ελλάδα, ενώ ο «Διχασμός» ανάμεσα στους βασιλικούς και τους βενιζελικούς έχει πάρει ήδη διαστάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Παρακολουθούμε την πορεία του στρατιώτη Παναγιώτη Χαρμπή στη βόρεια Ελλάδα και στη Γιουγκοσλαβία, τις στερήσεις και τις κακουχίες της εμπόλεμης ζωής. Με το τέλος του πολέμου, που για την Ελλάδα αποδείχτηκε προσωρινό, ο συγγραφέας από την Αδριανούπολη, όπου τελικά στρατοπεδεύει με την μονάδα του το 1920, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της διάλυσης της άλλοτε κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς οι νικητές ετοιμάζονται να μοιράσουν τη λεία τους.

 

Και κατόπιν η προσωρινή επιστροφή στο Ηλιόκαστρο, για μια σύντομη ανάπαυλα, οι εκλογές, η επικράτηση των υποστηριχτών του βασιλιά, η βίαιη επιστράτευση για το μικρασιατικό μέτωπο, η εκστρατεία, η καταστροφή. Ο συγγραφέας ζει μέσα στα θλιβερά γεγονότα και παραθέτει τις σκέψεις του για τους πρωταγωνιστές και τις συνέπειες.

 

Και ύστερα πάλι από την αρχή: επιστρέφει στο ρημαγμένο σπίτι του στο Ηλιόκαστρο, προσπαθεί να σταθεί και να περπατήσει στη ζωή, ώριμος πλέον άνδρας. Η τύχη και οι συμπτώσεις θα τον οδηγήσουν να αγοράσει ένα κτήμα και να γίνει καλλιεργητής στη δική του πια γη, ένα τεράστιο άλμα για τη μέχρι τότε ζωή του.

 

Όμως η θύελλα δεν είχε ακόμα τελειώσει: ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεσπά και ύστερα η ιταλογερμανική φασιστική Κατοχή. Η Πείνα και η Αντίσταση. Πρωταγωνιστής στο ΕΑΜ Ερμιονίδας ο συγγραφέας, παραθέτει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή. Και ύστερα, μετά την απελευθέρωση, οι συνέπειες των ιδεολογικών του επιλογών: μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του που περιγράφεται στο βιβλίο, η εξορία του σε Ικαρία, Ακροναυπλία, Μακρόνησο… Το 1950 θα επιστρέψει ξανά στον τόπο του και θα προσπαθήσει να ξανασταθεί. Φτιάχνει οικογένεια, καλλιεργεί με κόπο τη γη, γίνεται πρωτοπόρος στην καλλιέργεια της ροδιάς.

 

Μέσα από το βιβλίο του Παναγιώτη Γ. Χαρμπή, ο μελετητής της τοπικής (και όχι μόνο) ιστορίας μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή στην Αργολίδα και την Πελοπόννησο για όλη αυτή τη σημαντική χρονική περίοδο, πληροφορίες και στοιχεία για τις συνθήκες δουλειάς, την κοινωνική ζωή και τις κοινωνικές σχέσεις στην ελληνική επαρχία, τις συνθήκες ζωής των στρατιωτών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη βίαιη επιστράτευση του 1922, τη μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, την εξάπλωση των σοσιαλιστικών ιδεών, την Κατοχή και την πείνα στην Ερμιονίδα, την Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΕΛΑΝ της περιοχής, την πρώτη συνεργατική επιχείρηση από εργατικό σωματείο που ιδρύθηκε στην περιοχή μέσα στην Κατοχή κ.ά.

 

Όμως το βιβλίο του Παναγιώτη Γ. Χαρμπή, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό και χάρτες καθώς και από χρονολόγιο, δεν είναι μόνο ένα βιβλίο αναφοράς, ένα βιβλίο που αφορά μόνο τους ιστορικούς και τους ερευνητές ή όσους ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία. Μέσα από έναν ρέοντα λόγο, με ενδιαφέροντα γλωσσικά στοιχεία, ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του απλού αναγνώστη, καθώς παρακολουθεί τον συγγραφέα-ήρωα του βιβλίου να αναμετράται με τα κύματα της Ιστορίας. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, μπορεί κανείς να δει τον δικό του πατέρα ή τον δικό του παππού, διαμέσου του εκπροσώπου μιας γενιάς που έφυγε από τη ζωή, έχοντας με τις πλάτες της χτίσει και ξαναχτίσει τη χώρα, αφήνοντας παρακαταθήκη σε εμάς την προσφορά τους, την πίστη τους σε αξίες και ιδανικά και τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή.

Δήμος Γεωργίου

 

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία:

Άρτιον – Ασκληπιού 12, Ναύπλιο
Αποσπερίτης – Αμαλίας 30, Ναύπλιο
Εκ Προοιμίου – Νικηταρά 15, Άργος

 

Στοιχεία του βιβλίου

Συγγραφέας: Παναγιώτης Γ. Χαρμπής
Τίτλος: Μια ζωή σαν μυθιστόρημα
Υπότιτλος: Από την Αρκαδία και την Ερμιονίδα έως τη Μικρά Ασία και τους τόπους της εξορίας 1896-1975
Σχήμα: 14χ21 εκ.
Σελίδες: 263
ISBN: 978-960-93-8586-2

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια