Τα έθιμα της αποκριάς και την παράδοση των περιοχών της Κοζάνης και της Καστοριάς επέλεξε να βιώσει τις φετινές απόκριες το ΧΟΡΟΣΗΜΟ. Το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «ΧΟΡΟΣΗΜΟ» ταξίδεψε για το τριήμερο των Αποκριών στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην όμορφη πόλη της Καστοριάς και στην παράδοση των Φανών στις γειτονιές Κοζάνης.
Η επίσκεψη ξεκίνησε από το απαράμιλλης ομορφιάς 6.000.000 χρόνων «Σπήλαιο του Δράκου», στις όχθες της όμορφης λίμνης της Καστοριάς, με τον εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο που μπορεί κανείς με τη φαντασία του να δει μορφές ζώων και του περίφημου δράκου, αλλά και την ιστορία των ευρημάτων οστών σπηλαίας αρκούδας 10.000 χρόνων.
Στο αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη, όπου από το 1975 στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς, γνώρισαν τα μέλη του Χορόσημου τη ζωή της καστοριανής οικογένειας, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και μετά. Μέσα από τα δωμάτια και τους χώρους του αρχοντικού με τις ζωγραφικές και τις φωτογραφίες στην τοιχοποιία, τα αντικείμενα που σχετίζονταν τις καθημερινές ενασχολήσεις και τις γιορτές, αλλά και το εργαστήρι γούνας, πηγή της οικονομικής ζωής της πόλης.
Στο Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο “ΑΡΜΟΝΙΑ”, πέρα από το Λαογραφικό Μουσείο, οφείλεται κι η λειτουργία του Ενδυματολογικού Μουσείου της Καστοριάς. Εκεί το ΧΟΡΟΣΗΜΟ, σεβόμενο τις δικές του αξίες, επισκέφθηκε τις συλλογές από γυναικείες και ανδρικές φορεσιές της περιοχής στους χώρους του αρχοντικού των Αδελφών Εμμανουήλ.
Η συνέχεια δόθηκε με γλέντι σε εστιατόριο της περιοχής με την παραδοσιακή ορχήστρα χάλκινων «Χρυσοδάχτυλοι» και τη συμμετοχή, πέραν του Χορόσημου, του Πολιτιστικού Λαογραφικού Σωματείου Τρίπολης «Μωραΐτες». Η παράδοση της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου έγιναν ένα, μέσα από το Ράικο, το Μπαϊντούσκινο, τη Γκάιντα, το Έντεκα, αλλά και χορούς της Θράκης και της Πελοποννήσου από το καθαρό ηχόχρωμα της καλύτερης ορχήστρας της περιοχής στα χάλκινα.
Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στην Κοζάνη. Η στάση στη γραφική πόλη της Σιάτιστας μας γέμισε με εικόνες και γεύσεις Μακεδονίας, αλλά και με την ευλογία να προσκυνήσουμε τον τάφο του συντοπίτη μας, Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, Αντωνίου Κόμπου, γνωστού για την ασκητικότητα, τον λιτό βίο του και την ταπεινότητα που τον διέκρινε.
Ο Φανός στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης ήταν απλά η αρχή των εθίμων που είδαμε και βιώσαμε. Ντόπιοι με παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και νέοι που κάθονταν κάτω στη στάση «Περιστέρι» και όρθιοι αμέσως στο χορό στο ρυθμό των χάλκινων που έπαιζαν στις πλατείες, στις καφετέριες και στους δρόμους της Κοζάνης μας ώθησαν στο χορό. Χορό σε κάθε φανό. Από φανό σε φανό, τραγουδήσαμε, χορέψαμε, ήπιαμε, γνωρίσαμε μέλη άλλων συλλόγων, ζήσαμε την Κοζανίτικη αποκριά και φιλοξενία. Παραδοσιακά, απλά, χορευτικά.
Το “Χορόσημο” ευχαριστεί όλα τα μέλη που μαζί πέρασαν την Αποκριά και εύχεται και του χρόνου με υγεία. Όσο για τους υπόλοιπους, τους περιμένει παραδοσιακά την Κυριακή 12 Μαρτίου στο κέντρο «Pantazis Royal».