Να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΚΑΒ Αργολίδας ζητά στη Βουλή ο Μανιάτης

 

Ο βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Μανιάτης, μετά τη συνάντηση με την τριμελή επιτροπή εργαζομένων στον τομέα Ναυπλίου του ΕΚΑΒ και την πλήρη ενημέρωσή του για τα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας, κ. Α. Ξανθό, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Ε. Αχτσιόγλου.

 

Αναλυτικότερα, ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

«Κύριοι Υπουργοί,

Στον Τομέα Ναυπλίου του ΕΚΑΒ, με έδρα την Αγία Τριάδα, το προσωπικό αριθμεί μόνο 26 άτομα, ενώ οι ανάγκες του νομού, ιδιαίτερα των πιο απομεμακρυσμένων από τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία περιοχών της Αργολίδας, που επιπρόσθετα έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επιβάλλουν να στελεχωθεί άμεσα με προσωπικό. Συγκεκριμένα,

 

1. Για την πλήρη και ορθή κάλυψη της περιοχής της Ερμιονίδας, ενός διεθνώς δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, επιβάλλεται ο τομέας να στελεχωθεί άμεσα με 10 θέσεις διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρων. Η μεγάλη τουριστική κίνηση της περιοχής, αλλά κυρίως οι χιλιομετρικές αποστάσεις από Νοσοκομειακές Μονάδες, 74 χλμ από Ναύπλιο και 86 χλμ από Άργος, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για τη γρήγορη και αποτελεσματική αξιολόγηση και διακομιδή των περιστατικών. Πέραν της Ερμιονίδας, στην Αργολίδα οι τουριστικοί προορισμοί της Επιδαύρου και του Ναυπλίου, προορισμοί διεθνούς ιστορικού ενδιαφέροντος, χρειάζονται τεκμηριωμένα κάλυψη από το ΕΚΑΒ, καθώς πραρατηρείται μεγάλο τουριστικό ρεύμα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

2. Αδιανόητο αποτελεί το γεγονός ότι στην πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ 6Κ/2016 με 93 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την τοποθέτηση ατόμων στον τομέα Ναυπλίου.

 

3. Ακόμη μεγαλύτερη αποτυχία υπήρξε στην ανταπόκριση προς την δημόσια πρόσκληση Νο 13/2016 του ΟΑΕΔ σε μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους για συμμετοχή στο «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο Δημόσιο Τομέα της Υγείας, του άρθρου 64 του Ν. 4430/2016», όπου προέβλεπε 3 θέσεις για τον τομέα Ναυπλίου, στην οποία και οι 3 δεν καλύφθηκαν από τους επιτυχόντες, καθώς κανένας δεν πληρούσε τα απαιτούμενα προσόντα των θέσεων!!!! Επιτυχόντες που δεν κάλυπταν τα προσόντα, τι ακριβώς επιτυχόντες είναι;;;; Ίδιες περιπτώσεις υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω της εν λόγω πρόσκλησης. Ανεξήγητο δε αποτελεί το συγκεκριμένο φαινόμενο λόγω και της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στη χώρα.

 

4. Μεταθέσεις προσωπικού από άλλους τομείς έχουν να γίνουν εδώ και πολύ καιρό και αναρωτιόμαστε αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την έγκρισή τους.

 

5. Πάγια ανάγκη, λόγω των προαναφερθέντων αποτελεί για τον τομέα, ο διορισμός γιατρού ΕΚΑΒ, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του προς τους πολίτες.

 

6. Η μη εξόφληση των εκτός έδρας του προσωπικού, περίπου 2.500€ ετησίως για τον καθένα, αποτελεί απαράδεκτη στάση εκ μέρους του υπουργείου, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που δίνουν τη σωματική και ψυχική τους δύναμη καθημερινά για να ανταποκριθούν στα επείγοντα περιστατικά που αντιμετωπίζουν με τις τραγικές ελλείψεις που εμφανίζει το σύστημα.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι Υπουργοί:

 

1. Πώς εξηγείτε, δεδομένου και του φαινόμενου της ανεργία της χώρας, το γεγονός της αποτυχίας της πρόσκλησης του ΟΑΕΔ να ελέγξει κατά τη διάρκεια των αιτήσεων για την κάλυψη των τυπικών προσόντων στα πληρώματα του ΕΚΑΒ; Γιατί αφήνετε στον φορέα τον έλεγχο των προσόντων, όταν είναι γνωστά τα κριτήρια εκ των προτέρων, αφού εν τέλει η διαδικασία θα καταλήξει και πρέπει να καταλήξει σε επαναπροκήρυξη των θέσεων; Έχετε σκεφθεί την τροποποίηση των απαιτούμενων προσόντων (π.χ. χρόνος ανεργίας – εντοπιότητα), ώστε να ενδιαφερθεί μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων;

 

2. Ποιες είναι οι προθέσεις σας προκειμένου να προκηρυχτούν θέσεις για τον τομέα Ναυπλίου άμεσα προκειμένου να καλυφθούν το πολύ μέχρι το Μάιο λόγω και της θερινής σεζόν που η τουριστική κίνηση στην Αργολίδα φτάνει στην κορύφωσή της; Μέσω ποιων φορέων μπορούν να προκηρυχτούν οι θέσεις αυτές;

 

3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των εκτός έδρας του προσωπικού του ΕΚΑΒ;

 

4. Υπάρχει πρόβλεψη για προκήρυξη γιατρών ΕΚΑΒ τόσο στον τομέα Ναυπλίου όσο και στους υπόλοιπους τομείς της χώρας που δεν έχουν ούτε ένα γιατρό για την αξιολόγηση των περιστατικών και τη διακομιδή τους σε μονάδες υγείας; Αν όχι, τι θα κάνετε προκειμένου να υπάρξει άμεση προκήρυξη θέσεων;»

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια