Ανοίγει τις πόρτες του το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας

 

Από την 1η Μαρτίου πρόκειται να λειτουργήσει επιτέλους το νέο Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, το οποίο στεγάζεται στη δυτική και νοτιοδυτική πτέρυγα των Στρατώτων Καποδίστρια στο Άργος. Τα εγκαίνιά του πρόκειται να γίνουν αργότερα, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

 

Ο εκθεσιακός χώρος καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο της δυτικής πτέρυγας, ενώ στο ισόγειο της νοτιοδυτικής πτέρυγας στεγάζεται η Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων και Εκδηλώσεων του μουσείου.

 

Η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης διήρκεσε από το 2011 έως το 2016 και πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι» με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κύριος στόχος του μουσείου είναι η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών πτυχών της βυζαντινής Αργολίδας μέσα από άγνωστα στο κοινό εκθέματα, καθώς και η δημιουργία μιας εστίας πολιτισμού στο Άργος και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, που θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες και επισκέπτες του.

 

Τα εκθέματα του μουσείου ανέρχονται στα 430 (κεραμικά, γλυπτά, νομίσματα, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, μικροαντικείμενα) και προέρχονται κυρίως από τις σωστικές ανασκαφές των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων στην πόλη του Άργους. Δεν λείπουν και εκθέματα από άλλες περιοχές της Αργολίδας, όπως το Ναύπλιο, την Ανδρίτσα, το Κεφαλάρι, το Χώνικα, το Πλατανίτι, το Μέρμπακα, την Τίρυνθα, το Λιγουριό, την Τραχειά, την Ερμιονίδα, τα νησιά του Αργολικού.

 

Η έκθεση υποστηρίζεται από ποικίλα ερμηνευτικά μέσα, όπως κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, αναπαραστάσεις, ηχητικά στοιχεία, βιντεοπροβολές, ενώ έμφαση δίνεται στα εκθέματα αφής, που αφορούν σε κομβικά ευρήματα σε κάθε εκθεσιακή ενότητα, προκειμένου μεγάλο τμήμα της έκθεσης να είναι προσιτό σε άτομα με προβλήματα όρασης, που έχουν τη δυνατότητα να ψηλαφίσουν πρωτότυπα έργα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

 

 

 

 

4 σχόλια

 1. H χωματερή στην αυλή των Στρατώνων του Καποδίστρια (κηρυγμένου διατηρητέου μνημείου) είναι η έμπρακτη απόδειξη κακοποίησης ενός μνημείου κατά παράβαση της νομοθεσίας.
  Είναι τα “έργα και οι ημέρες” της Δημοτικής Αρχής υπό τον δήμαρχο Δ. Καμπόσο, ένα “μνημείο” αθλιότητας και κακοποίησης των Στρατώνων εδώ και δύο χρόνια.
  Σκουπίδια, μπάζα και πάσης φύσεως υλικά, φύρδην – μίγδην στους Στρατώνες του Άργους που ο Καποδίστριας προόριζε για Πανεπιστήμιο.
  Ένα μνημείο εγκαταλελειμμένο από την εποχή του δημάρχου Δ. Παπανικολάου, το οποίο βρίσκεται στο μαύρο του το χάλι.
  Και έξω το σκουπιδαριό, η “πολιτιστική πρόταση” αθλιότητας της Δημοτικής Αρχής στο νέο Βυζαντινό Μουσείο της Αργολίδας που θα ανοίξει τις πόρτες του σε λίγες μέρες.
  “Αιδώς Αργείοι (ντροπή σας) – Δημοτικοί Άρχοντες του Άργους”.

  • Υποδηλώνει την άλωση της Πόλης. Δήμαρχε, δεν ξέρουν όλοι Τέχνη βρε! Βάλε και αρωματικά χώρου στους Στρατώνες, για το κατουρλιό..

   • Μη γίνει κάτι καλό σ’ αυτή τη χώρα, αμέσως να δούμε τα αρνητικά ή να…το θάψουμε ποικιλοτρόπως. Κυρίως αν το κάνει κάποιος που δεν είναι οπαδός (γιατί περί οπαδών πρόκειται και όχι πολιτών) του ίδιου κόμματος με το δικό μας! Φτάνει, ρε παιδιά, όλη αυτή η ανοησία! Δεν βλέπετε πού καταντήσαμε ως χώρα; Φαίνεται, έχει μπει ίσως και στο DNA μας όλη αυτή η βλακώδης αντίρρηση για τα πάντα και προς τους πάντες, εκτός κι αν είναι κομματικοί μας συνοδοιπόροι! Δεν βλέπετε πού καταντήσαμε ως χώρα; Πρέπει να συνεχίσουμε την αυτοκαταστροφή μέχρι τελικής πτώσεως;

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια