Ο Βασίλης Δωροβίνης στην “Καθημερινή” για την κοπή του κυπαρισσιού…

 

Για 3η φορά, η “Καθημερινή” φιλοξενεί επιστολή με θέμα την κοπή του ιστορικού κυπαρισσιού στην πλατεία του Άργους. Αυτή τη φορά (φύλλο Τετάρτης 8-2-2017), συντάκτης του κειμένου είναι ο γνωστός δικηγόρος – πολιτικός επιστήμονας Βασίλης Κ. Δωροβίνης:

 

Το «παρασκήνιο» για το κυπαρίσσι

 

Κύριε διευθυντά
Από επιστολές των κ. Κασσιού και Πουλαντζά οι αναγνώστες σας πληροφορήθηκαν για την κοπή του κυπαρισσιού του Καλλέργη στο Αργος. Θεωρώ ότι με τις παραμέτρους στις οποίες θα αναφερθώ, το θέμα έχει πολύ ευρύτερη διάσταση.Λόγω της εδώ στενότητας του χώρου, παραπέμπω για ουσιώδεις λεπτομέρειες σε σχετικά άρθρα μου στο περιοδικό «Αρχαιολογία» και στην τοπική εφημερίδα «Αργολικά» (ηλεκτρονικά και οι δύο). Εδώ θέλω να τονίσω τα εξής: ο δήμαρχος Αργους Δ. Καμπόσος είχε λάβει γνώση, πριν προχωρήσει στην κοπή, της έκθεσης του καθηγητή δασολογίας κ. Ζάγκα. Και την παραμέρισε.

 

Αλλά η κοπή εντάσσεται στο ασυνάρτητο «σχέδιο» για την «ανάπλαση» του κέντρου του Αργους, με χρήματα του ΕΣΠΑ (7,5 εκατομμύρια ευρώ). Για την προώθησή του υπήρξε συνέργεια του ΚΑΣ του υπουργείου Πολιτισμού, το 2013. Και προχώρησε με σειρά παρανομιών: παρά το ότι έτσι κόπηκε και ολόκληρο το κεντρικό άλσος της πόλης και απομειώθηκε δεύτερο άλσος, παρά το ότι παραμορφώθηκε το ιστορικό κέντρο του Αργους, δεν έδωσε έγκριση το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ δεν συντάχθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι. Αυθαίρετα επιβλήθηκαν απίθανες κυκλοφοριακές «ρυθμίσεις», δίχως να έχει εγκριθεί γενική κυκλοφοριακή μελέτη. Για την κοπή του κυπαρισσιού ειδικότερα διαπιστώνεται η διάβρωση των υπηρεσιών: Εδωσαν έγκριση Γραφείο Πολεοδομίας, Γραφείο Δασονομίας, Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου, Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Πατρών και ζωηρά συνηγόρησε επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (κ. Λόζιος).

 

Μετά από αυτά, ο κ. δήμαρχος προχωρεί σε απαράδεκτες επεμβάσεις σε διατηρητέα κτίρια, αρχίζοντας από εκείνα του ιστορικού δημαρχείου (1830). Αυτές τις μέρες εγκρίθηκε και νέο κονδύλι για την «ανάπλαση», ύψους 800.000 ευρώ. Και τίθεται το θέμα, πλην της διάβρωσης των υπηρεσιών, του πώς οι δανειστές μας ελέγχουν τη διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όταν δήμαρχοι κατασπαταλούν ασύδοτα τα κονδύλιά του (ας θυμηθούμε και τα 3,5 εκατομμύρια για την «ανάπλαση» του πάρκου Παπαστράτου στο Αγρίνιο, με κοπή 90 αιωνόβιων δέντρων κ.ά.π.). Αλλά και του αναγκαίου φραγμού στη διάθεση κονδυλίων από περιφέρειες και δήμους. Τέλος, πρέπει να αναφέρω ότι όσοι διαμαρτυρόμαστε έχουμε γίνει δέκτες απαράδεκτων ύβρεων του δημάρχου, ο οποίος ρεμάλια μας ανεβάζει και ρεμάλια μας κατεβάζει, από τον ιστότοπο και τις τακτικές εκπομπές του.

Βασίλης Κ. Δωροβίνης,

Δικηγόρος – πολιτικός επιστήμονας, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2012)

Δείτε επίσης, τις υπόλοιπες επιστολές στην “Καθημερινή” για το θέμα της κοπής του κυπαρισσιού:

Του κ. Κώστα Κασσιού

Του κ. Νίκου Πουλαντζά

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια